Kasza

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur

08:30


W aromatyzowanej kaszy bulgur zakochałam się bez pamięci. Dodatek świeżych ziół oraz skórki z cytryny powoduje, że jest ona orzeźwiającym dodatkiem. Dorsz gotowany w kremowym sosie z suszonych pomidorów jest wyśmienity. Na początku ucieram suszone pomidory z odrobiną oleju w moździerzu na pastę. Boczek siekam bardzo drobno, smażę na chrupko. Całość łączę z łyżką mleka kokosowego oraz serkiem naturalnym Arla Apetina. To dzięki niemu sos staje się gęsty, kremowy i smaczny. A gotująca się w nim ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach. 
Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej jednak doskonale wiemy, że taki zabieg tylko podkręca smak naszej ryby a sos dzięki temu jest bogatszy w piąty smak umami. Uwieńczeniem całości są świeże zioła, których w tym daniu zabraknąć nie powinno. 

Składniki (na 2 porcje):


Aromatyzowana kasza bulgur 

  • 1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • solidna szczypta soli 
  • garść posiekanej kolendry 
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • szczypta ziołowego pieprzu
Ryba w sosie z suszonych pomidorów i boczku:
  • 250 gram filetu z dorsza bez skóry i ości 
  • 6-7 suszonych pomidorów z oleju oraz 1 łyżka oleju 
  • 2 plastry boczku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1/2 opakowania serka naturalnego Arla Apetina 
  • 3/4 szklanki bulionu 
  • szczypta pieprzu i soli 
  • sok z połowy cytryny 
  • świeże zioła do dekoracji, cząstki cytryny, pomidorki koktajlowe 
Bulgur gotuję w podanej ilości wody. Po ugotowaniu doprawiam solą oraz ziołowym pieprzem. Dodaję do kaszy posiekane zioła: kolendrę oraz natkę pietruszki. Na końcu dodaję sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszam. Odstawiam.
Rybę kroję na mniejsze kawałki i doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiam do lodówki. W moździerzu ucieram suszone pomidory z olejem i szczyptą pieprzu na gładką pastę. Boczek siekam bardzo drobno i smażę na suchej patelni na chrupko, wówczas wytopi się cały tłuszcz. Na patelnię wrzucam posiekaną drobno cebulę oraz pastę z pomidorów. Całość smażę 2-3 minuty. Wlewam bulion oraz mleko kokosowe i gotuję kilka chwil sos, aż zredukuje się o mniej więcej połowę. Dodaję serek naturalny Arla Apetina i dokładnie mieszam sos. Doprawiam pieprzem jeśli jest taka konieczność. Do sosu wkładam kawałki dorsza i gotuję na wolnym ogniu całość jeszcze minutę. Ściągam z ognia i podaję kawałki ryby w sosie z porcją aromatycznej kaszy bulgur. Dekoruję talerz kawałkami cytryny, świeżymi ziołami oraz pomidorkami koktajlowymi. 

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

2 komentarze

  1. super pomysł! szczególnie z kaszą bulgur, na którą ciężko mi znaleźć sposób aby nie była zbyt mdła. Na pewno wypróbuję, bo zapowiada się niesłychanie aromatycznie! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Cieszą mnie takie opinie :) a bulgur w tym wydaniu jest baardzo smaczny :)

      Usuń