Mało to świąteczny przepis ale smaczny tak, że nie mogłam się oprzeć! W ogóle pomysł miał być na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski. 

Składniki (na 8 gofrów):

  • 1 marchew ugotowana na parze i zblendowana na puree
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • 2-3 łyżki ciepłej wody 
Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio. Podaję ciepłe gofry z ulubioną konfiturą. 

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, wypróbuję go jak już zrzucę te kilogramy po świątecznym obżarstwie. Mam dobrą gofrownicę, dezala to myślę, że i takie gofry wyjdą mi bez problemu.

    OdpowiedzUsuń