Najlepsza babka jaką udało mi się upiec. Pachnąca lawendą, delikatna, puszysta i mięciutka. Rozeszła się w oka mgnieniu, chwała Bogu, że zdążyłam uwiecznić ją na zdjęciach! Swoją delikatną konsystencję zawdzięcza dodatkowi oleju rzepakowego na bazie którego przygotowałam słodki majonez. To dzięki niemu babka jest tak wilgotna. Domowy, pyszny majonez to jeden z powodów dla których w mojej kuchni nie może wręcz zabraknąć oleju rzepakowego! Tylko dzięki niemu moje wypieki smakują tak wspaniale. Kolejnym jego atutem jest zdecydowanie bezwonność, która powoduje, iż nie zmienia smaku potraw do których jest dodawany. Po trzecie i najważniejsze cenię naszą oliwę północy ze względu na to, że jest dobrym źródłem kwasów Omega 3. 

Składniki:

  • 120 gram jogurtu naturalnego 
  • 100 gram cukru 
  • 2 jajka 
  • 75 gram oleju rzepakowego 
  • 225 gram mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta lawendy  
  • masło do wysmarowania formy 
Lukier lawendowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • szczypta suszonej lawendy 
  • kilka łyżek wody 
Jajka ubijam z cukrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo wlewam olej rzepakaowy, łyżka po łyżce, cały czas miksując masę. Powinniśmy uzyskać masę przypominającą majonez. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Do ubitej masy dodaję na przemian po łyżce jogurtu i przesianej mąki, miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dodaję lawendę. Smaruję formę do babki masłem i wlewam przygotowaną masę. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Po upieczeniu wyciągam z formy i studzę na kratce. 
Lawendę i cukier puder miksuję w młynki do kawy a następnie mieszam z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem polewam babkę i dekoruję według uznania. 

Smacznego, Klaudia. 






2 komentarze:

  1. Piękna babka, już nie mogę doczekać się tych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a masz jakies ciekawe przepisy na oku? :)

      Usuń