Na słodko

Chrupiąca broszka w panierce z płatków kukurydzianych z grillowaną morelą, poziomkami i konfiturą truskawkową

08:30




Najlepsze śniadanie to takie, które nie tylko pozytywnie nastroi Cię na cały dzień, ale i da Ci energię na to by zmierzyć się z zadaniami tego dnia. Naturalne, słodkie i smaczne śniadanie zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy! Zjedzone w rodzinnym gronie jest niemalże obrzędem, któregp praktykowanie sprawia mi niesamowitą frajdę. Doskonały początek dnia musi kojarzyć się z doskonałym jedzeniem. Prostym ale smacznym, takim na którego wspomnienie pojawia się uśmiech na twarzy. Dobre jedzenie najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie. Rodzinne śniadania, wypełnione uśmiechem, radością i miłością to idealny początek dnia!
Poniżej przepis na niemalże mistrzowskie śniadanie. Kawałek brioszki lub chałki, wymoczonej w roztrzepanym jajku i obtoczonej w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, podanej z jogurtem, grillowaną morelą i poziomkami. Najlepsze śniadanie jakie jadłam, wprost idealne na leniwy posiłek z najbliższymi Ci osobami. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6-8 plastrów pokrojonej brioszki lub chałki, może być czerstwa 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód marki Lubella 
  • 2 jajka 
  • 3-4 morele 
  • garść poziomek 
  • 1/2 szklanki jogurtu 
  • kilka łyżek konfitury truskawkowej 
  • nasionka chia, płatki migdałów i mięta do podania 
  • olej rzepakowy do smażenia 
Chałkę kroję w plastry. Jajka roztrzepuję. Płatki kruszę za pomocą malaksera lub siły w dłoniach. Kawałek chałki moczę w roztrzepany, jajku, następnie obtaczam w pokruszonych płatkach i smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Usmażone kawałki chałki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Morele kroje na ćwiartki i grilluję po minucie z każdej strony. Przygotowaną chrupiącą chałkę smaruję jogurtem lub konfiturą truskawkową, układam na niej grillowane morele i dekoruję płatkami migdałów, nasionkami chia i miętą. Zjadam oczywiście- od razu! 

Smacznego, Klaudia!







Odkryj autentyczny smak natury

#odkrywamcomożezboże
#lubella
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej 

Zobacz także

10 komentarze

  1. Na takie połączenie w życiu bym nie wpadła, a już na pewno by przygotować je w ten sposób z grillem w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo człowiek to całe życie uczy się nowych rzeczy :)

      Usuń
  2. Jestem pozytywnie zaskoczony. Uwielbiam śniadania na słodko, więc koniecznie będę musiał spróbować Twojego przepisu w mojej kuchni. Świetna inspiracja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się. Takie broszki w panierce są niesamowicie chrupiące i baaardzo pyszne! :)

      Usuń
  3. wygląda obłędnie! poproszę podwójną porcję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami zostaje kawałek chałki i nie wiadomo co z nią zrobić, bo już nikt nie ma ochoty. Najbliższym razem zaskoczę rodzinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to apetycznie wygląda :) idealne śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń