Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 płatów makaronu lasagne 
  • 50 gram sera mozzarella 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 1/2 pęczka szparag zielonych 
  • sól, pieprz, 
  • 2 szklanki beszamelu*
*Beszamel:

  • 4  łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1/2 litra mleka 
  • sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam na sicie. W plastry makaronu zawijam pokrojone szparagi, groszek i kawałek sera mozzarella. Tak przygotowany makaron układam w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewam beszamelem, przykrywam pozostałym serem i zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do zarumienienia. Podaję ciepły makaron, zaraz po upieczeniu. 

Smacznego, Klaudia. 




Brak komentarzy