Na słodko

Śniadaniowe batony z płatków kukurydzianych, żurawiny, goji, chia i płatków migdałów - pełne zdrowia!

09:30



Płatki kukurydziane to śniadanie, które szczególnie kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Będąc w podstawówce każdego ranka mama podawała mi płatki kukurydziane z mlekiem. Nie jestem przekonana czy jest to moje najlepsze wspomnienie, później przez dług czas miałam wstręt do śniadań w ogóle. Teraz, od kiedy jestem dietetyczką i świadomą osobą, śniadanie to dla mnie podstawa każdego dnia. Smakuje szczególnie kiedy mam okazję jeść je u boku najbliższych mi osób. Takie batony to doskonały pomysł na śniadanie proste i szybkie. Najlepiej smakują podane z truskawkowym koktajlem. Przetestowane! Batony świetnie nadają się również na wynos.

Składniki (na 6 batonów):

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych #Lubella kakao i miód
  • garść suszonej żurawiny
  • garść jagód goji 
  • 1/3 szklanki migdałów w płatkach 
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 50 gram oleju kokosowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 50 gram czekolady deserowej 
  • szczypta mielonego kardamonu 
Olej kokosowy rozpuszczam z miodem i czekoladą. Płatki kukurydziane miksuję na pył lub traktuję tłuczkiem. Mieszam zmiksowane płatki, żurawinę, jagody, migdały, chia i kardamon. Dodaję rozpuszczone składniki i całość dokładnie mieszam do połączenia. Prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą. Przygotowaną masę przekładam do naczynia i delikatnie ugniatam. Przygotowaną masę umieszczam w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia wyciągam naczynie z zawartością z lodówki i kroję na prostokąty. Podaję od razu lub przechowuję w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!



Odkryj autentyczny smak natury

#odkrywamcomożezboże
#lubella
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej 

Zobacz także

0 komentarze