Strony

wtorek, 18 lipca 2017

Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą



Obiad w bardzo letnim stylu. Mloda cukinia, ostatnie już szparagi, botwinka, pierś kurczaka i pyszny drobny makaron razem z delikatnym sosem na bazie sera ricotta. Uwielbiam takie połączenia a to jest wybitnie smaczne. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje każdemu, jestem przekonana. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw 
  • 10 szparag 
  • pęczek botwinki bez korzenia
  • 5-6 mini cukinii 
  • 200 gram sera ricotta
  • 400 gram piersi kurczaka 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czonku 
  • rozmaryn świeży 
  • natka pietruszki 
  • sólo i pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 1 lampka białego wina 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj sos. Na koniec dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli uznasz to za konieczne to dodaj więcej soli i pieprzu. Ugotowany makaron wymieszaj ze składnikami. Podaj od razu. Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. 

Smacznego, Klaudia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz