Bardzo prosta a zarazem sezonowa sałatka z kilkoma prostymi składnikami. Dostępne aktualnie kwiaty cukinii i fasolka szparagowa fantastycznie komponują się z jajkiem, suszonymi pomidorami j pleśniowym serem. Idealna na lunch do pracy. 

Kwiaty cukinii to nadal mało popularny produkt na naszym rynku a szkoda. Ich delikaty smak, struktura i wygląd powodują, że każde danie z ich użyciem staje się smaczniejsze i piękniejsze. W tej chwili w Polsce kwiaty cukinii najczęściej można kupić na sztuki na dobrym rynku lub zwyczajnie zerwać w ogrodzie. Istnieją odmiany męskie i żeńskie. Odmiany męskie to te na łodydze, natomiast żeńskie to takie z których wyrasta młoda cukinia. We Włoszech kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni i można je w tym okresie kupić niemalże wszędzie. Ja dopiero testuję je w mojej kuchni drugi sezon.

Składniki (na 2 porcje):

  • garść mixu sałat z rukolą 
  • 7-8 kwiatów cukinii marynowanych w soku z cytryny, szczypcie soli i pieprzu 
  • 5-6 suszonych pomidorów 
  • dwie garście zielonej fasolki szparagowej 
  • 50 gram pleśniowego sera
  • 2-3 jajka 
  • dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz
W osolonej wodzie gotuję fasolkę szparagową, od momentu wrzenia 5 minut. Studzę i kroję. Suszone pomidory i ser kroję na mniejsze kawałki. Kwiaty cukinii marynuję w soku z cytryny, soli i pieprzu 5-10 minut. Jajka gotuję na pół - twardo, z płynnym żółtkiem. Na talerzu układam mix sałat, fasolkę, ugotowane i obrane jajka, kwiaty cukinii oraz ser. W skrócie wszystkie składniki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę tuż przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia. 




1 komentarz:

  1. Wspaniale wykorzystałać kwiat cukinii, lecz tak jak napisałaś proste rozwiązania są najlepsze

    OdpowiedzUsuń