Pyszne, słodkie i wilgotne ciasto z dodatkiem startej cukinii. Jak sami pewnie widzicie cukinia jest zupełnie ukryta w cieście a przy tym jej smak jest niewyczuwalny. Takie ciasto to idealny sposób na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Ponadto cukinia dodana do ciasta powoduje, że jest ono bardziej wilgotne i mięsiste a przy tym dłużej utrzymuje swoją świeżość. Ciasto testowało kilka osób i żadna z nich nie powiedziałaby, że w środku może być warzywo! :)

Składniki (na dużą, prostokątną blachę):
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju 
  • 3  szklanki mąki pszennej 
  • 600 gram startej i odciśniętej z nadmiaru płynu cukinii 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta cynamonu 
Jaja miksuję z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodaję stopniowo olej i cały czas miksuję na średnich obrotach. Dodaję cukinię, przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość dokładnie mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Studzę na kratce. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia!




5 komentarzy: