Pyszny i proty krem z pomidorów malinowych, które porwałam prosto z ogródka mojej mamy. Delikatny, smaczny i z bezbłędnymi dodatkami: brązowym ryżem i salsą z pomidorów. 

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 kg malinowych pomidorów 
  • ząbek czosnku 
  • cebula 
  • 1 litr bulionu 
  • 250 ml różowego wina 
  • sól, pieprz 
  • 1/2 cukinii 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • świeża bazylia i natka pietruszki 
  • dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno posiekany pomidor malinowy pozbawiony skórki, doprawiony oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem 
Pomidory pozbawiam skórki i kroję. W dużym garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową. 

Smacznego, Klaudia. 


2 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tej zupki ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń