Jestem fanką risotto od momentu kiedy po raz pierwszy wylądowało w moich ustach. Bezbłędna kremowa konsystencja, pełen umami smak i lekkość oraz delikatność jaką charakteryzuje się to danie sprawia, że za każdym razem uwielbiam je tylko mocniej. Z racji sezonu kurkowego i cukiniowego właśnie takie dodatki postanowiłam wykorzystać. Całość podkręcona boczkiem, cytryną i natką pietruszki oraz Cydrem w zamian za Chardonnay. Jeżeli macie jeszcze jakieś wątpliwość czy przygotować to danie to przestańcie je mieć i pędźcie po składniki bo mówię Wam, że warto. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • ponad litr bulionu warzywnego
  • 200 gram surowego boczku 
  • 5 łyżek masła 
  • 100 gram parmezanu 
  • szklanka ryżu Arborio 
  • 250 ml Cydru 
  • 250 gram kurek 
  • świeża natka pietruszki 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 300 gram cukinii 
  • szczypta soli i pieprzu 
Pokrój w kostkę boczek i podsmaż na suchej patelni do zarumienia. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kurki. Całość smaż 5-7 minut. Dodaj ryż i smaż minutę. Wlej Cydr i zredukuj jego ilość o połowę.  Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem ze skórką cytryny dodaj do składników na patelni. Wlej szklankę bulionu i gotuj danie na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn wlej kolejną porcję bulionu i postępuj tak do wykorzystania całego płynu. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Kiedy ryż niemalże całkowicie wchłonie ostatnią porcję bulionu aczkolwiek całość będzie jeszcze stosunkowo płynna dodaj parmezan starty oraz masło. Dopraw solą i pieprzem danie. Dokładnie wymieszaj, na sam koniec dodając natkę pietruszki. Podaj od razu. 

Smacznego, Klaudia. 




13 komentarzy:

  1. Mój ślinotok zaczął w tej chwili bardzo szybko pracować ;).Twoja wersja risotto bardzo bogata w smaki :). Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie mam w planie kupić kurki i szukałam sposobu na nie ;) Twój przepis bardzo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. omnomnom, ale to musi być pyszne! Kolejny pomysł na kurki zapisuję sobie do przetestowania! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo lubię risotto. Kompozycja smaków bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny talerz, piękne sztućce, cudowne zdjęcia i przewspaniale danie. Ja która za ryżem nie przepadam pochłonęłabym podwójną porcję risotto w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też podobają mi się talerze i sztućce z najnowszej kolekcji DUKA. A Risotto kocham miłością aż po grób :)!

      Usuń
  6. Kurki i cukinia? Takie połączenie brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszystko co ma w sobie cukinię, tym bardziej, że sezon na nią właśnie w pełni <3 a jak jeszcze jest boczek to biorę takie danie w ciemno! mniam :)

    OdpowiedzUsuń