Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem. 

Składniki (na 2 porcje):

Duszona pierś kurczaka:
  • 350 gram piersi kurczaka 
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka
  • 2-3 łyżki konfitury figowej 
  • 1/2 cebuli 
  • lampka czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu 
Kasza bulgur z awokado 
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur 
  • 1/2 awokado 
  • garść świeżej mięty 
  • 1 cytryna 
  • szczypta soli i pieprzu 
Dodatki:
  • mix sałat
  • maliny 
  • oliwa z oliwek 
Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia. Dodaję konfiturę oraz lampkę wina. Duszę całość kilka minut. Wlewam bulion i gotuję składniki jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam szczyptą soli i pieprzu. 

Kaszę gotuję w szklance wody do miękkości. Na koniec gotowania dodaję skórkę otartą z cytryny oraz sok z ćwiartki cytryny. Miętę siekam, awokado kroję drobno. Kaszę doprawiam solą i pieprzem, mieszam z awokado i miętą. 

Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką. 

Smacznego, Klaudia. 



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis! :) Fajne połączenie smaków, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco :) a że najpierw się je oczami....kolory, smaków cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń