Jeden sos a zastosowań wiele. Sos ciemny uniwersalny od Łowicz świetnie sprawdził się jako dodatek do tarty z grzybami i kurczakiem. To dzięki niemu quiche zyskał niepowtarzalny, unikalny smak a jego przygotowanie nie zajęło mi zbyt wiele czasu. Sos uniwersalny od #lowicz to świetne rozwiązanie dla osób, które na przygotowanie posiłku nie mają zbyt wiele czasu. 

Quiche z grzybami jest pyszny. Jest sycący, smaczny i zdrowy,  gdyż przygotowany na pełnoziarnistym spodzie. Idealnie jesienna propozycja! 

Składniki (na tartę o średnicy 26 cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 2000
  • 125 gram masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 żółtko 
Nadzienie:
  • 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • masło do smażenia grzybów 
  • 4 jaja 
  • 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz i majeranek 
  • ząbek czosnku
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. 
Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby oraz pokrojonego grillowanego kurczaka. Na wierzch wylewam sos. Quiche umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Podaję od razu na ciepło. 

Smacznego, Klaudia. 







12 komentarzy:

  1. Super pomysł na wykorzystanie tego sosu :) Na pewno smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się prezentuje:) jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się przyznać, że nigdy nie jadłam quiche. Muszę spróbować, wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze tych sosów nie próbowałam, widziałam nawet ten konkurs ale jakoś nie mogę się zebrać. E twoja propozycja jest bardzo smakowicie podana😀

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio te sosy są tak popularne, że zaczynają mnie intrygować. Szkoda, że tu w Hiszpanii nie mam do nich dostępu :)

    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W życiu nie jadłam, wygląda pysznie więc sprubuję

    OdpowiedzUsuń