Ciekawy pomysł na proste i smaczne danie z łososiem. Delikatne i kremowe puree na bazie dyni, batata i gruszki podane z grillowanym kawałkiem łososia. Lekkie i smaczne danie, dla wszystkich tych którzy lubią zdrowe jedzenie w stylu fit. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 gram łososia 
  • dwie łyżeczki czarnego sezamu 
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 100 gram batata
  • 200 gram dyni 
  • 1 mała gruszka 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • łyżka masła 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • mix sałat i kiełki do podania 
Batata, dynię i gruszkę obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami. 

Smacznego, Klaudia. 


1 komentarz: