Warzywa

Cukinia i dynia panierowana w płatkach z wytrawnym kremem z masła orzechowego

15:30


Nie lubisz warzyw? A może ktoś z Twoich kręci na nie nosem? Można to zmienić! Wystarczy zapanierować je w płatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cukinia
  • kawałek dyni 
  • 1 jajko 
  • szklanka płatków kukurydzianych Lubella 
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia 
Sos na bazie masła orzechowego:
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka miodu 
  • łyżka sosu sojowego 
  • szczypta chili 
Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Tak przygotowane warzywa smażę na głębokim tłuszczu przez 30 sekund. Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Składniki sosu podgrzewam do połączenia. Panierowane warzywa podaję z sosem. 

Smacznego, Klaudia 




Zobacz także

0 komentarze