Sałatki

Sałatka z panierowanymi w płatkach kukurydzianych jajkami, marynowaną w herbacie dynią i soczewicą czerwoną

08:30



Kukurydziane płatki zainspirowały mnie tak bardzo, że postanowiłam w niekonwencjonalny sposób wykorzystać je do zupełnie nieprzewidywalnego i szalonego przepisu, który na domiar wszystkiego okazał się strzałem w dziesiątkę. Połączenie tych składników jest zachwycające. Panierowaliście jajka? W płatkach kukurydzianych? Smakują wyśmienicie! Nie lubisz dyni? Spróbuj zamarynować ją w miodzie i herbacie. Smakuje doskonale! Czerwona soczewica nie przekonuje Cię? Dodaj do sałatki tylko kilka łyżek! Nawet jej nie poczujesz a swój posiłek wzbogacisz o dodatkowe cenne składniki. Jeżeli to wszystko według Ciebie nadal nie bardzo do siebie pasuje .. dodaj do tego dressing miodowo- musztardowy. Idealnie scala wszystkie składniki, powodując, że nasza sałatka staje się spójna a przy tym przesmaczna. Jedna z ciekawszych propozycji na sałatkę na blogu, polecam Wam serdecznie ten wpis! Świętujmy wspólnie #dzienzdrowegodniadania z #lubella! 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 3-4 jajka + jedno do panierki 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella 
  • olej do smażenia 
  • 300 gram dyni 
  • 1 szklanka herbaty czarnej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3-4 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy 
  • sałata lodowa
  • prażone orzechy nerkowca 
  • dressing: dwie łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek 
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Dynię pokrój w kostkę a następnie ugotuj w herbacie i miodzie do miękkości. W malakserze zmiksuj płatki na pył, następnie przesyp na talerz. Jedno jajko roztrzep. Rozgrzej szklankę oleju w niewielkim garnku. Ugotowane jajka obtaczaj na początku w roztrzepanym jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Smaż jajka na głęboki tłuszczu przez 30 sekund, mają się jedynie zarumienić. Usmażone jajka przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sałatę lodową porwij na mniejsze części. Na sałacie ułóż usmażone i pokrojone na pół jajka, całość posyp dynią, soczewicą i orzechami. Składniki dressingu dokładnie zmiksuj a następnie polej nim sałatkę. Zjedz od razu. 

Smacznego, Klaudia!








Zobacz także

4 komentarze