Uwielbiam zupy krem, szczególnie te na bazie mleczka kokosowego. Bardzo smaczna propozycja na pikantną i rozgrzewającą zupkę z dodatkiem oleju Wielkopolskiego aromatyzowanego chili, który swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory. 

Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 400 gram batata 
  • 200 gram marchewki 
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu 
  • szczypta szafranu 
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka białego wina 
  • prażone pestki dyni 
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni. 

Smacznego, Klaudia!






Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse! 




Brak komentarzy