Zdecydowanie ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika. 

Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm):

Ciasto kruche:
  • 1/2 kilograma mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 250 gram masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek 
  • 2 galaretki cytrynowe 
Masa orzechowa:
  • 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno
  • 3 łyżki miodu 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki masła 
Z podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film. Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto. 

Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce. 

W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masą należy udekorować wierzch ciasta. Ciasto chłodzić w lodówce przez noc przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia!





#beko 
#ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

1 komentarz: