Strony

czwartek, 8 lutego 2018

Imbirowy krem z marchewki z tahini


Tłusty czwartek a u mnie jakoś tak nietłusto.. Jest za to pyszna zupa krem z marchewki i jabłka, z imbirem i chili oraz pastą tahini do smaku. Zimą, kiedy raz jest cudownie biało a niekiedy szaro i brzydko lubię tego typu dania, które rozgrzewają a przy tym są sycące i smaczne. Bo o smak tutaj się rozchodzi. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 4-5 marchewek 
  • 1 małe jabłko 
  • cebula 
  • ząbek czosnku 
  • jeden mały batat 
  • imbir, chili, sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka pasty tahini 
  • olej do smażenia 
  • 3/4 litra bulionu 
Wszystkie składniki kroję w kostkę i smażę w garnku do zarumienia. Dodaję przyprawy. Wlewam bulion i gotuję składniki do miękkości. Dodaję pastę tahini i miksuję składniki na gładki krem. Doprowadzam do wrzenia zupę ponownie. Podaję z natką pietruszki. 

Smacznego, Klaudia!



1 komentarz: