Strony

środa, 14 listopada 2018

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem berneńskim ze szpinakiem


Gdybym miała ze wszystkich warzyw wybrać tylko jedno, trudno by mi było się zdecydować. Jak znam życie pewnie padłoby na szparagi. 

Składniki:

Sos berneński ze szpinakiem:

  • 1 szalotka 
  • 100 gram masła 
  • 2 żółtka
  • garść szpinaku 
  • sól, pieprz
  • łyżka octu jabłkowego 
Dodatkowo:
  • jajka ugotowane w koszulce 
  • pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko 
  • szparagi podsmażone na maśle z solą i pieprzem
  • natka pietruszki posiekana 
  • świeżo zmielony pieprz
Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając pokrojone masło. Przez około 5 minut cały czas mieszając ubijam sos, który na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję sos berneński z jajkiem w koszulce, chrupiącym pieczywem i krótko smażonymi na maśle szparagami, doprawionymi solą i pieprzem. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz