Prosty, pyszny i zdrowy chlebek bananowy z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych i z czekoladą deserową. Mięciutki w środku, z zewnątrz chrupiący. Najlepiej smakuje z borówkami. 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 cm x 10 cm): 
  • 4 banany 
  • 2 jaja 
  • 150 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • borówki do podania 
Banany rozgniatam na pastę. Mieszam z jajami, olejem, mlekiem, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaję mąkę, płatki owsiane, siemię lniane i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu studzę ciasto, a następnie kroję i podaję z borówkami. 


Smacznego, Klaudia! 





Brak komentarzy