Drób

Roladki z kurczaka z pesto, szparagi w posypce z bułki tartej, czarna soczewica z groszkiem i natką pietruszki oraz sos maślano- winny z kaparami

12:50

Czasem nie głowa kreuje Twoje pomysły, a serce. Chęć zrobienia przyjemności komuś najbliższemu, zaimponowania, zadbania. 

Składniki (na 2 porcje):

Roladki z piersi kurczaka z pesto:
  • 3 plastry piersi kurczaka 
  • 3 łyżki pesto
  • 3 suszone pomidory 
  • 3 plastry sera mozzarella 
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • szczypta soli i pieprzu 
Szparagi z posypką
  • 250 g szparagów zielonych 
  • 2 łyżki masła 
  • garść groszku świeżego 
  • natka pietruszki 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1/2 szklanki bułki tartej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Sałatka z czarnej soczewicy
  • 1/3 szklanki czarnej soczewicy 
  • groszek zielony świeży- garść 
  • 3 suszone pomidory
  • 10 czarnych oliwek 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek 
Sos winno- maślany 
  • porcja rosołowa, czosnek, rozmaryn, 2 szklanki wody 
  • 15 kaparów 
  • 100 gramów masła 
  • 250 ml wina białego wytrawnego 
  • szczypta pieprzu, soli 
Zacznij od przygotowania sosu. Gotuj w wodzie na wolnym ogniu porcję rosołową, świeży rozmaryn i czosnek, właściwie do zredukowania. Dodaj kapary, wino i redukuj sos jeszcze o połowę. Na koniec dodaj masło, rozpuść, wymieszaj, dopraw i odstaw. 

Plastry piersi kurczaka należy robić, doprawić solą i pieprzem. Każdy z plastrów należy posmarować po jednej stronie pesto, ułożyć kawałek sera mozzarella oraz suszonego pomidorka i zawinąć w rulon. Następnie każdą roladkę owinąć szynką parmeńską. Gotowe roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. 

Soczewicę gotuję w 2/3 szklanki wody na średnim ogniu. Po ugotowaniu doprawiam soczewicę solą. Siekam drobno natkę pietruszki, suszone pomidory i oliwki. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, mieszam z pokrojonymi warzywami i groszkiem. 

Na maśle podsmażam szparagi i groszek. Doprawiam solą i pieprzem. Na drugiej patelni prażę bułkę tartą aż zbrązowieje. Dodaję garść posiekanej natki pietruszki, sól i oliwę. Mieszam. 

Roladki z piersi pokrój w plastry. Podaj z soczewicą czarną oraz szparagi, których wierzch należy posypać bułką tartą. Na koniec całość polej sosem. 

Smacznego, Klaudia!








Zobacz także

0 komentarze