Wyszukiwarka przepisów

Drób

Makaron z boczniakami i kurczakiem w sosie śmietanowym z pietruszką

10:35

Leżę jeszcze w łóżku, do pracy mam na 12:00. Powinnam już wstać i poważnie pomyśleć o tym żeby się ogarnąć. Nie to, że mi się nie chce, chociaż poniedziałki są dla mnie zawsze szczególnie trudne. Wstałam o 7;00, chociaż poszłam spać około 1;00, wstawiłam owsiankę do pieczenia, rozwiesiłam dwa prania, sprawdziłam wszystkie loty po Europie w ciągu tego tygodnia i do końca roku, pokręciłam się bez celu po łóżku i tak, niby bezproduktywnie, a jednak pracowicie, minął mi poranek. Bym poczuła, że wszystkie misje wykonałam należycie postanowiłam dodać jeszcze przepis. 

Pyszne, kremowy sos z boczniakami i kurczakiem na bazie śmietany i makaron pełnoziarnisty oraz szczera ilość natki pietruszki w sosie to recepta na dobry i szybki obiad. Polecam użycie dowolnego rodzaju grzybów, ten sos będzie smakował świetnie również z kurkami, podgrzybkami i sowami. 

Składniki:

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia 
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • 1/2 szklanki bulionu 
  • 150 g piersi kurczaka 
  • 250 g boczniaków 
  • pomidorki koktajlowe 
  • mozzarella 
  • sól, pieprz, majeranek 
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Na maśle podduś boczniaki z solą, pieprzem i majerankiem. Ściągnij z ognia. Na tej samej patelni podsmaż (do zarumienienia) pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, dopraw tym samym zestawem przypraw co grzyby. Ściągnij z ognia. Ponownie na tej samej patelni, na maśle, podduś czosnek i szalotkę. Wlej bulion oraz śmietanę i duś sos 10 minut. Na koniec dodaj boczniaki, pierś kurczaka, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj makaron. Podaj danie od razu, póki jest ciepłe. 

Smacznego, Klaudia!




Zobacz także

0 komentarze