Ryba

Tost francuski z pieczarkami, wędzonym łososiem i cytrynowym mascarpone

00:05


Jest grubo po 23:00 i nie chcę powiedzieć, że zaraz będzie jutro. Ale będzie i nastąpi, niezależnie od tego czy ktoś się temu sprzeciwi, czy też nie. Jednak zawsze najbezpieczniej dostosować się do tłumu. 

Gotowanie ludziom, którzy rozumieją talerz i wiedzą co na nim się dzieje zawsze jest dla osoby, która tworzy, kreuje, buduje danie, wybitną przyjemnością. Taką nie do opisania, nie do podrobienia. Aż się chce. Chce się nie tyle dużo, co więcej, i więcej, i bez końca. Są ludzie, którzy rozumieją pewne smaki, i nie mówię tu o sobie, ja rozumiem w kuchni wiele, ale są tacy, którzy rozumieć nie muszą a wiedzą. I jedzenie z ludźmi, z taką wiedzą, to doskonałe doznanie. 

Doznaniem jest ten talerz. Tu jedno wynika z drugiego. Z francuskiego tosta wynikają dodatki. Z wędzonego łososia mascarpone cytrynowe z koprem. Z całości duszone pieczarki. Pomidorki z pozostałej części dla świeżości. Tutaj ktoś, kto wie o co chodzi, zachwyci się. Kto nie wie, nie oceni w ogóle. Lub powie, jest ok, dajcie ketchup. 

Rozumiesz?

Składniki:

  • jedna rustykalna bagietka, chociaż użyjesz pewnie pół 
  • masło do smażenia 
  • dwa jajka, sól i pieprz do tosta
  • pomidorki koktajlowe
  • roszponka 
  • pieczarki brązowe, około 8 sztuk 
  • majeranek 
  • łosoś wędzony 
  • mascarpone, 5 łyżek
  • skórka otarta z połowy cytryny i sok z jednej czwartej 
  • odrobina kopru 
  • kwiaty cukinii, jeśli masz, kilka sztuk 
Bagietkę pokrój w plastry. Jajka roztrzep i dopraw solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i postaraj się go nie spalić, dlatego w tym celu podgrzewaj je na małym ogniu. Kawałki bagietki mocz w jajku i smaż na delikatnym ogniu na złoto. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni możesz podsmażyć pieczarki, które wcześniej należało pokroić na ćwiartki lub w plastry. Jeśli masz kwiaty cukinii to smaż je z pieczarkami, a na koniec wszystko dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny, koperkiem posiekanym najdrobniej jak to możliwe oraz skórką otartą z cytryny. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Posmaruj wierzch usmażonej bagietki mascarpone, nałóż wędzonego łososia i posyp wszystko duszonymi pieczarkami. Talerz udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz roszponką. Zjedz. 


Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

0 komentarze