Strony

środa, 6 listopada 2019

Pieczona owsianka z jabłkiem i winogronami



Czas to pojęcie względne. Masz go tyle samo co każdy inny. W minucie dostępnych jedynie 60 sekund, w godzinie cennych 60 minut a w dobie aż 24 godziny. Słucham innych, obserwuję, patrzę, analizuję. Są Ci, którzy imponują mi tym co są w stanie zrobić przez te sekundy, minuty, godziny a w konsekwencji dni. Zazdroszczę tym, którzy w tym czasie potrafią zadbać o spokój ducha, zadbać o ciało, pracować i realizować się. U mnie coś zawsze kuleje. Jeśli realizuję się zawodowo, nie mam czasu dla przyjaciół. Jeśli spełniam pasje, tracę miłość. Jeśli zadbam o swój wizerunek z zewnątrz, nie mam czasu normalnie zjeść. Jeśli zadbam o dom, to lodówka jest pusta. I tak w kółko. W kółko mam wrażenie, że latam z wywieszonym jęzorem i nie nadążam. A jeśli zdążam wszędzie na styk to tylko dlatego, że nie śpię. Więc najczęściej nie śpię. I to nie tak, że mam poczucie straconego dnia. Mam zajebiste poczucie idealnie zrealizowanego dnia. Tylko czas dla siebie mogę policzyć w tych sekundach i minutach jedynie, bo o godzinach nie mogę mówić. I teraz jestem, w tym mieszkaniu co to prosi się o porządek, z tą lodówką co prosi się o zakupy, z tymi szafami co proszą się o poukładanie rzeczy i pierwsze co przychodzi mi do głowy.. to dodać przepis. I tą właśnie dygresją chciałam dziś się podzielić. 

Raz znalazłam wolną chwilę, chyba dwa tygodnie temu. Upiekłam rano owsiankę. Z twarogiem, z jabłkiem, winogronami i siemieniem lnianym. Podałam ją sobie z syropem klonowym i jogurtem i była pyszna i ciepła. Zrobiłam zdjęcia i była nadal pyszna, lecz zimna, ale nie szkodzi. Zawsze perspektywa dodania czegoś nowego na bloga jest istotniejsza. 

I ostatnio traktuję to jak taki swój mały cud. To, że to miejsce jeszcze istnieje, że przepisy się dodają, że znajduję czas na tych kilka zdań dla Was, byście nie dostali samego suchego przepisu. 

Składniki (na 3 porcje):

  • 2/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego 
  • garść suszonej żurawiny 
  • 2 jabłka 
  • 200 g winogron 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 100 g chudego twarogu 
  • 1 jajko 
  • 1 jogurt grecki (180 g)
  • 2 łyżki cukru, miodu lub stewii
  • do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce, migdały w płatkach 
W misce wymieszaj płatki owsiane, siemię lniane, żurawinę. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz pokrojone winogrona. Dodaj twaróg, jogurt, cynamon, słodziło i jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż owsiankę do naczynia żaroodpornego i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczoną owsiankę wystudź przez chwilę a następnie krój na kwadraty. Podaj z jogurtem, polej syropem klonowym, połóż ulubione owoce a wierzch posyp płatkami migdałów. 

Smacznego, Klaudia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz