Strony

piątek, 24 stycznia 2020

Pełnoziarniste scones z orzechami laskowymi i pomidorowa pasta z soczewicy


Najlepiej pisze mi się kiedy mam średni nastrój, chociaż nie chciałabym Was tak powitać w Nowym Roku. W poniedziałkowy poranek smacznie sobie piekłam i miksowałam, a we wtorek zastanawiałam się co do Was napiszę. Planowałam powitać Was w Nowym Roku i mieć dla Was sensowne, dobre życzenia. Odbierzcie to właśnie w ten sposób. 

Z roku na rok mam wrażenie, że do każdej sytuacji w życiu mam zupełnie inne nastawienie i podejście. Kiedyś do wszystkich wydarzeń podchodziłam tak lekko, do tych samych, które teraz przyprawiają mnie chyba o dreszcze. 

I właśnie wpadła mi do głowy myśl. Czy to już starość? Dojrzałość? Czy doświadczenie determinuje to jakimi jesteśmy? 

Nadal jednak w trudnych chwilach jest jedno miejsce w którym znajduję ujście moim emocjom i stresom. I czasami naprawdę wolałabym powiedzieć, że najlepsze na stres to dla mnie pobiegać. Jednak najlepszym miejscem jest kuchnia, w której bez reszty mogę zatracić się w gotowaniu i nie myśleniu o niczym innym jak o nowych połączeniach smaku i przepisom, najlepiej takim, których nie ma na blogu (a jest ich tysiące), tylko po to żeby napisać tę notkę. 

Zabawne. 

Jednak miłość do gotowania i jedzenia jest dla mnie niewątpliwa, nie byłabym w stanie poddać jej jakimkolwiek niepewnościom i bez wątpienia działa na mnie jak antydepresant czy lek. 

I tak chyba właśnie jest z pasją. Doskonałym ujściem energii, żeby mogła przypłynąć nowa, inna, lepsza. 

Kocham wszystko co jest fit (i nie fit, też). Ostatnio wkręciłam się bez reszty w domowe pieczywo i już nie kupuję. I w pasty się wkręciłam i w strączki. I teraz z tym mam największe flow. 

Stąd przepis poniżej. Jako inspiracja. Dla Was. 

Pełnoziarniste scones:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 220 g mąki orkiszowej lub pszennej typ 2000 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g masła
  • 130 ml wody 
Pomidorowa pasta z soczewicy:
  • 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 
  • łyżeczka soli i pieprzu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 6-7 suszonych pomidorów 
  • 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów 
Posiekaj drobno orzechy, wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj masło i wodę a następnie zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. Rozwałkuj przygotowane ciasto na blacie podsypanym mąką na grubość 1 cm i wykrawaj szklanką bułeczki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej bułeczki a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 12- 15 minut. Wystudź bułeczki i zjedz ze smakiem. 

Zmiksuj w blenderze na gładką masę soczewicę, kaszę, koncentrat, suszone pomidory z olejem i przyprawami. 

Gotowe scones podaj z pastą i ulubionymi warzywami.

Enjoy! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz