Wyszukiwarka przepisów

Makaron

Muszle nadziewane serem ricotta i szpinakiem w sosie pomidorowym

20:47

Każde dobre danie polega głównie na tym, że ma swój magiczny, niepodrabialny składnik, który swoją mocą nakręca smak, swoją strukturą nadaje teksturę daniu, swoim kolorem zachwyca oko. Każdy kucharz ma też kilka swoich ulubionych składników, które z chęcią by dokładał do każdego z dań. Dlatego każda osoba, która gotuje, gotuje w określonym stylu, ma swój rodzaj smaku, którym karmi innych, wierzcie coś w tym jest. 

Lubię pobawić się w gotowanie, na przykład za chwilę idę leczyć swoją depresję lepiąc pierogi z mięsem, i chociaż nie wiem gdzie je przetrzymam to na pewno nie ulepię ich mniej niż sto, a zamrażarka jest pełna. Ups. Im bardziej skomplikowane dania robię, tym za pewnie "cięższy" mam nastrój, i tak to koreluje. Jak jest łatwo i prosto, to znaczy, że nastrój lekki jak piórko. 

Nadziewany makaron muszelki jest fajny z dwóch powodów. Jest nadziany w środku i na zewnątrz otoczony sosem. Jest wilgotny, lepki i ma głęboki, dwufazowy smak, przez co nie można się od niego oderwać, naprawdę. 

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 cukinii 
  • 1/2 bakłażana 
  • 400 ml pasaty pomidorowej 
  • szczypta soli, oregano, majeranku, pieprzu i cukru 
  • oliwa do smażenia 
Nadzienie do muszli:
  • 200 g sera ricotta
  • 50 g wędzonego tuńczyka 
  • garść szpinaku 
  • ząbek czosnku 
  • oliwa do smażenia 
  • sól, pieprz 
  • 100 g sera mozzarella 
  • natka pietruszki 
Dodatkowo:
  • 50 sztuk makaronu w kształcie dużych muszli 
  • 150 g sera mozzarella 
Wykonaj sos pomidorowy. W tym celu podsmaż na patelni posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę bakłażana i cukinię. Dodaj passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu z przyprawami wszystkie składniki 10 minut, a następnie ściągnij z ognia. Ugotuj makaron al dente, jednak uważaj aby się nie posklejał. 

Przygotuj nadzienie do muszelek. Na oliwie podsmaż posiekany drobno czosnek oraz szpinak. Wystudź, a następnie wymieszaj podduszone składniki z serem ricotta, pokrojonym bardzo drobno tuńczykiem oraz natką pietruszki, dodaj ser mozzarella i całość dopraw solą oraz pieprzem. Takie nadzienie włóż do muszelek. 

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy, na nim układaj nadziane muszelki. Wierzch dania posyp startym serem i całość umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piecz 35- 40 minut. Podaj na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!









Zobacz także

0 komentarze