Strony

czwartek, 27 marca 2014

Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera

 

A więc wszystkim tym, którzy tak jak ja (nieudolnie) chcą przejść na dietę polecam tę zupkę. Ten przepyszny selerowy krem jest niskokaloryczny, dodatkowym walorem jest to, że seler zawiera masę witamin a co najlepsze- jest afrodyzjakiem. Więc nie trzeba ani daleko, ani długo szukać. Warto docenić to co tak blisko nas. Nie wspomniałam o najważniejszym- smaku! Kolejny raz ktoś mógłby powiedzieć, że to warzywo jest nudne i nic ciekawego nie można z niego zrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo a dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole. 

Składniki:

  • duży seler
  • pietruszka
  • ziemniak
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • litr bulionu
  • imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki
  • oliwa z oliwek 
  • chili w płatkach
  • sól
  • pieprz


Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę seler (wcześniej kroimy część selera na kilka cienkich plasterków), ziemniaka i pietruszkę. Chwilę dusimy i dodajemy bulion. Następnie przyprawiamy imbirem i odrobiną chili, solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować chipsy z selera- robimy marynatę z łyżki oliwy z oliwek, szczypty chili w płatkach, szczypty imbiru, soli i pieprzu. Wkładamy kolejno plasterki selera do marynaty, wyciągamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po 20 minutach zaglądamy do zupy, wszystkie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy chipsami z selera.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

Roladki z piersi kurczaka z szynką parmeńską i porem

 
Proste, mało kaloryczne a zarazem o niesamowitym smaku i aromacie danie. Kolejny mój wymysł w stylu "jak zrobić coś z niczego" i wyszło bezapelacyjnie coś wspaniałego. Warto kombinować w kuchni :)

Składniki (na 2 porcje):

  • jedna pierś z kurczaka
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • pół pora
  • kilka świeżych listków bazylii, mięty, kolendry ( tymianek, rozmaryn czy koperek również sprawdzą się świetnie)
  • dwie łyżki musztardy dijon
  • oliwa z oliwek
  • łyżka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • sok z połowy limonki
  • podałam z musztardowym puree z ziemniaków
Pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry i każdy delikatnie rozbijamy (można użyć pięści, szczególnie jeśli mamy ochotę się na czymś wyżyć, polecam!). Aby pierś nie uległa zniszczeniu podczas rozbijania warto włożyć ją do foliowego woreczka lub owinąć luźno folią spożywczą. Następnie zabieramy się za robienie marynaty do kurczaka: do miseczki wlewamy pół soku z limonki, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz i posiekane drobno zioła ( bazylia, mięta i kolendra). Mieszamy wszystko dość energicznie i powoli dodajemy oliwę tak aby powstał nam gęsty sos (około dwie łyżki oliwy). Wkładamy rozbite piersi z kurczaka do naszej marynaty i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciągamy kurczaka i zabieramy się za robienie roladek. Na deskę kładziemy plasterek szynki parmeńskiej, na nią układamy rozbitą jedną część piersi kurczaka ( jedno na drugim w linii pionowej). Zanim zaczniemy zawijać na wszystkim kładziemy pora pokrojonego w ćwiartki o długości około 3 cm i formujemy zawijańce z kurczaka (coś na styl zrazów). Kolejne dwa kawałki kurczaka traktujemy tak samo, wpinamy po dwie wykałaczki do każdego zawijańca żeby wszystko się ładnie trzymało i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek. Następnie naczynie wraz z zawartością wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu całość powinna być gotowa.

Smacznego, Klaudia.



poniedziałek, 24 marca 2014

Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym



Moje ukochane danie! I obstawiam, że również wielu innych. Co tu dużo mówić... Nie będę rozwodziła się nad tym jakie to pyszne, aromatyczne, wspaniałe, pachnące, pomidorowe, beszamelowe, serowe i tuczące jest to danie tylko sprzedam Wam przepis na sukces! Nawet sama nie wiem co jest takim moim tajemniczym składnikiem, że każdy kto tylko spróbuje mojej lasagne jest nią zachwycony na amen. Dlatego pragnę podzielić się z Wami moją recepturą. Do dzieła!

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.

Składniki:

  1. Sos beszamelowy 
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki 
  • pół litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.

   2. Sos pomidorowy
  • cebula czerwona
  • dwa ząbki czosnku
  • 300 gram mięsa mielonego wieprzowego 
  • passata pomidorowa
  • pół czerwonej papryki
  • starta marchewka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chili 
   3. Poza tym potrzebujemy
  • makaron lasagne
  • 300 gram sera startego
  • tłuszcz do wysmarowania formy 

Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada ona delikatnie słodkawy posmak). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. 
Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: 
  1. sos beszamelowy
  2. makaron lasagne 
  3. sos pomidorowy
  4. ser
  5. sos beszamelowy 
  6. makaron lasagne 
  7. sos pomidorowy
  8. ser
  9. sos beszamelowy
  10. makaron lasagne 
  11. i całość kończymy sosem beszamelowym 
Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy. Naszą lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po 30 minutach wyciągamy formę i posypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym włoskim, przepysznym daniem! 
Smacznego :) 



niedziela, 23 marca 2014

Krem cukiniowo- czosnkowy


Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały i gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii*. Niesamowity smak. 

Składniki: 

  • dwie średnie cukinie 
  • cztery ząbki czosnku
  • mała czerwona cebula
  • litr bulionu
  • sól
  • pieprz
  • dwie łyżki śmietany 18%
  • jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy) 
  • zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy


Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu tak aby ją zahartować. Dodajemy mieszaninę do zupy, przyprawiamy do smaku głównie pieprzem. Czekamy aż całość się zagotuje i... gotowe!
Prosta, pyszna a jej zrobienie zajmuje tylko chwilę. 
 
Smacznego, Klaudia.
 

*W międzyczasie można przygotować grzanki. Składniki: bagietka; dwie łyżki startego, żółtego sera; drobno posiekany czosnek; łyżka oliwy; około 8 cienkich plasterków cukinii; pieprz i sól. Wykonanie: Kroimy bagietki, posypujemy czosnkiem, serem. Polewamy oliwą , układamy po dwa krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
 

 

wtorek, 18 marca 2014

Curry z kurczakiem




Pyszne, aromatyczne i jak najbardziej indyjskie curry, u mnie z kurczakiem. Zapach Indii ogarnął całe mieszkanie. Kocham to danie. 

Składniki:
  • kurczak 300g- wcześniej go marynujemy 
  • dwie cebule
  • dwie łyżki sklarowanego masła
  • po jednej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 2 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru 
  • szczypta cukru
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka curry
Marynata:
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 
  • papryczka chili 
  • pieprz mielony 
Dodatki:
  • ryż 
  • pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni. 




Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy marynatę- mieszamy wszystkie produkty i wrzucamy do niej kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 15-30 minut do lodówki żeby kurczak nabrał orientalnego aromatu i smaku. 
W tym czasie kiedy pierś z kurczaka jest w lodówce my zabieramy się za siekanie cebulki w kostkę oraz ścieramy czosnek i imbir na tarce. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło gorczyce, kolendrę i goździki żeby się przyprażyły a olej nabrał cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir. Gdy tylko cebula będzie zeszklona możemy do niej i do przypraw wrzucić kurczaka wraz z całą marynatą i tak smażymy około 6-7 minut na dość sporym ogniu. Dodajemy curry. Teraz czas na pomidory, wrzucamy je na patelnię do kurczaka i gotujemy wszystko przez około 20-30 minut tak aby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie można dodać cukru do smaku jeśli potrawa tego potrzebuje, natomiast jeśli pomidory były bardzo słodkie można pominąć ten krok. 

Ja moje curry podaję z ryżem i z pitą tak jak na zdjęciu poniżej. 

Życzę smacznego!