Strony

środa, 30 kwietnia 2014

Zupa krem z pomidorów z mozzarellą

 
Sezon na te pyszne, polskie pomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełniają pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
 
Składniki:

  • 5 pomidorów świeżych
  • jedna puszka pomidorów
  • pięć pomidorów suszonych 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka oleju z pomidorów suszonych 
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna kula mozzarelli 
  • kilka liści bazylii
  • opcjonalnie: dwie łyżki śmietany 18%
  • do podania ulubione pieczywo, pomidorki koktajlowe
Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku kroimy w kostkę i wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy z łyżką oleju z pomidorów suszonych, smażymy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory, dusimy je około 5-6 minut. Kroimy w paski pomidory suszone i również dodajemy do duszących się pomidorów z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki, zalewamy szklanką bulionu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i całość dusimy przez około 15-20 minut aby wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrały. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem i dodajemy śmietanę, uważając przy tym by się nie zważyła. Ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy wszystko, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Gorący krem z pomidorów wlewamy do miseczki i posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą, tak żeby się delikatnie rozpuściła. Posypujemy listkami bazylii i dekorujemy świeżymi pomidorami.

Smacznego, Klaudia.


 

czwartek, 24 kwietnia 2014

Lasagne z krakersami



Wspaniała, prosta i moja ulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodają dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.

Składniki:

  1. Sos beszamelowy 
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki 
  • pół litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.

   2. Sos pomidorowy
  • cebula czerwona
  • dwa ząbki czosnku
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego (lub piersi kurczaka tak jak u mnie)
  • passata pomidorowa
  • pół czerwonej papryka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chili 
   3. Poza tym potrzebujemy
  • dwa duże opakowania krakersów zwykłych lub cebulowych
  • 300 gram sera startego
  • tłuszcz do wysmarowania formy 

Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili . Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. 
Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: 
  1. sos beszamelowy
  2. krakersy
  3. sos pomidorowy
  4. ser
  5. sos beszamelowy 
  6. krakersy
  7. sos pomidorowy
  8. ser
  9. sos beszamelowy
  10. krakersy
  11. i całość kończymy sosem beszamelowym oraz serem
Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy. Naszą lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po 30 minutach wyciągamy formę i posypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym przepysznym daniem! 

Smacznego, Klaudia.




Autor przepisu: Konrad
Zdjęcia i wykonanie: Klaudia

Owoce z kruszonką z kremem angielskim


 
Całkiem słodki, pyszny, waniliowy i pachnący, a na dodatek bardzo prosty, deser. Chyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Idealny pomysł na deser, podwieczorek lub leniwe śniadanie.

Składniki:

  • 500 gram owoców (np. gruszki, jabłka, rabarbar lub zestaw: jabłka, wiśnie i granat) 
  • laska cynamonu
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka
  • 50 gram masła 
  • cztery łyżki mąki (lub płatków owsianych)
  • cztery łyżki cukru 
  • łyżeczka cynamonu
Krem angielski
  • 200 ml śmietanki
  • 100 ml mleka
  • laska wanilii
  • trzy żółtka 
  • trzy łyżki cukru pudru
Krem angielski
Śmietankę, mleko i ziarenka laski wanilii wraz z laską gotujemy na małym ogniu do momentu aż całość będzie gorąca, pamiętając by nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy garnek i czekamy aż płyn ostygnie a laski wanilii wyciągamy. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem aż uzyskamy jasno-żółty kolor. Do ubitych żółtek dodajemy chłodną śmietanę z mlekiem, małym strumieniem, cały czas mieszając. Ponownie płyn wlewamy do garna, gotujemy na wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała, gdyż wtedy żółtka się zetną. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno.

Owoce pod kruszonką
Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego, wyciągamy laskę cynamonu. Robimy kruszonkę: mieszamy w misce masło, cukier, mąkę i cynamon. Posypujemy kruszonką owoce i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie owoce z kruszonką powinny być gotowe. Najlepiej smakują na ciepło z sosem waniliowym.

Smacznego, Klaudia.


środa, 16 kwietnia 2014

Tarta z malinami i białym kremem



Niezbyt wiele piekę ciast, niemniej jednak uwielbiam je jeść. Ostatnio nabieram więcej wprawy więc pozwalam sobie na odrobinę trudniejsze przepisy. Spód i krem do tarty można przygotować dzień wcześniej. Tuż przed podaniem najlepiej udekorować ciasto malinami. Starta gorzka czekolada nadaje całości charakteru. Ciasto nie jest zbyt słodkie, właśnie takie jak lubię najbardziej.


Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
Ciasto kruche:
  • dwie szklanki mąki
  • 100 gram masła o temperaturze pokojowej + 20 gram 
  • jedno jajko
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki cukru
  • opcjonalnie dwie łyżki wody
Biały krem:
  • 300 gram mascarpone 
  • 150 ml śmietany 30%
  • 50 gram białej czekolady
  • laska wanilii 
Ponadto:
  • 300 gram świeżych malin (lub truskawek, borówek, jagód)
  • 25 gram gorzkiej czekolady
Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę i odpowiednio wyrobione odkładamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Studzimy. W garnku gotujemy śmietankę z laską wanilii, rozpuszczamy w niej białą czekoladę i studzimy do temperatury pokojowej, a następnie w lodówce do dwóch godzin (wcześniej wyciągamy laski wanilii). Po tym czasie wyciągamy z lodówki śmietankę i ubijamy ją 2-3 minuty. Stopniowo dodajemy do śmietany mascarpone. Krótko ubijamy. Kiedy spód tarty będzie ostudzony wypełniamy go kremem oraz umytymi i osuszonymi malinami. Tarte dekorujemy startą gorzką czekoladą. Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia.


Roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, anchois i kozim serem


Składniki (na 2 porcje):

  • cztery plastry schabu
  • sześć suszonych pomidorów
  • 50 gram koziego sera
  • garść lubczyku
  • pół słoiczka oleju z pomidorów suszonych 
  • dwa ząbki czosnku
  • 4 filety anchois
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili w płatkach 
  • szklanka bulionu

Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą soli i pieprzu. Nacieramy marynatą nasze plastry schabu i odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie kroimy w cienkie paseczki pomidory suszone i kozi ser. Po odczekanych 15 minutach nakładamy na każdy plaster schabu ćwierć suszonych pomidorów pokrojonych w paski, ser oraz filecik anchois, zawijamy w roladki a'la zrazy, mocując całość wykałaczkami. Tak samo postępujemy z resztą kawałków schabu. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oleju z pomidorów i układamy nasze roladki, obsmażamy z każdej strony po 3-4 minuty. Gdy będą miały ładny kolor wlewamy bulion i doprawiamy całość szczyptą chili w płatkach, soli i pieprzu. Całość dusimy około 45 minut. Po tym czasie nasz schab powinien być odpowiednio miękki i rozpływać się w ustach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.



Tarta z cukinią i łososiem


Pyszna tarta z idealnymi składnikami: cukinia i łosoś to duet nie do podrobienia.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania
  • trzy jajka
  • 100 gram masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • dwie łyżki wody-opcjonalnie 
  • jedna cukinia
  • 200 gram filetu z łososia
  • pieprz
  • cebulka 
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 gram startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • odrobina chili w płatkach 
  • łyżka oliwy z oliwek

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz z cukinii, poukładać łososia i zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie nasza tarta powinna być gotowa. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego, Klaudia.

Placki z cukinii, batata i pieczarek


Bo co zrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego batata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób!

Składniki:

  • jeden batat
  • pół cukinii
  • pięć pieczarek 
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna cebulka czerwona
  • 150 gram startego sera gouda
  • dwa jajka 
  • po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650 
  • sól, pieprz
  • łyżka mleka
  • posypałam wszystko rzeżuchą
  • olej rzepakowy
 A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Ozdabiamy placki na końcu świeżymi ziołami- ja użyłam rzeżuchy ale można ją zastąpić koperkiem, szczypiorkiem i wszystkim co świeże. Polecam zjeść placki z sosem czosnkowym, będą jeszcze lepsze!

Smacznego, Klaudia.

czwartek, 3 kwietnia 2014

Krem z kukurydzy


Pierwszy raz tę zupę jadłam w knajpie w Kielcach i bardzo mi zasmakowała. Do tej pory jednak nie mogłam odtworzyć tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą z oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie!

Składniki:

  • dwie puszki kukurydzy konserwowej 
  • trzy średnie ziemniaki
  • litr bulionu
  • cztery łyżki śmietany 18%
  • dwie łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru
  • ćwierć łyżeczki chili w płatkach 
  • dodatki do wyboru: łyżka śmietany, papryczka chili, kilka pistacji, oliwa z oliwek
Na rozpuszczonym maśle podsmażamy kukurydzę około dwie minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy. Wstawiamy na ogień, podgrzewamy zupę aby wszystkie smaki się wyrównały. Teraz nasza zupa jest gotowa do spożycia, wystarczy tylko użyć naszej wyobraźni i odpowiednio, według uznania, "ozdobić" naszą zupkę. Smacznego!


Proste udka miodowo-pikantne

 
Bardzo lubię udka, które są przyrządzone na słodko z odrobiną pikanterii. Te pieczone w rękawie idealnie odchodzą od kości a przy tym nie są spieczone. Soczyste i smaczne.
 
Składniki (2 porcje):

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka chili w płatkach
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  • pieprz
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy marynatę: miód mieszamy z sokiem z limonki, chili w płatkach i łyżką oliwy z oliwek. Mięso umieszczam w marynacie i wkładam na całą noc do lodówki (minimum 2 godziny), następnego dnia przekładam całość wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 45 minut. Podaję od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.

 

środa, 2 kwietnia 2014

Deser Tiramisu z malinami



Wariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo.

Składniki:

  • 500 gram malin
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • filiżanka mocnej kawy 
  • kieliszek Malibu
  • 300 gram serka mascarpone
  • 2 białka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru


Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i w osobnej miseczce mieszamy serek mascarpone. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki. I znowu namoczone biszkopty, krem z mascarpone, kakao i malinki.
Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Smacznego ! :)

Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi

Krem z pieczarek

Grzanki czosnkowe
Zupa krem z pieczarek... pychota!

Składniki:

  • kilogram pieczarek
  • cebulka
  • jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek
  • litr bulionu
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól 
  • pieprz
  • oregano
  • bagietka
  • oliwa z oliwek 



Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy około 25 minut aż pieczarki będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia, blenderujemy zawartość na gładki krem, wstawiamy ponownie na ogień, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy aż całość się zagotuje i gotowe! Cała filozofia. Jeśli chodzi o grzanki to bagietkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do moździerza wrzucamy cztery ząbki czosnku, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i ucieramy chwilę. Następnie powstałą "papkę" nakładamy na kromki bagietki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Gotowe, smacznego! :)