Strony

piątek, 31 października 2014

Bezglutenowe naleśniki



 
Z dedykacją dla mojego kolegi, by uwierzył, że bezglutenowo też się da!
Składniki:

Naleśniki bezglutenowe:
  • 80 gram mąki z nasion amarantusa (lub gryczanej)
  • 1 łyżeczka stewii
  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Do podania krem czekoladowy: 1 banan, 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 5-6 daktyli*
Składniki na naleśniki (oprócz oliwy z oliwek) dokładnie mieszamy na jednolitą masę, niezbyt gęstą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwę z oliwek i smażymy naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5-6 naleśników), po minucie z każdej strony.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym. Przed podaniem możemy polać naleśniki syropem klonowym bądź miodem, ale myślę, że krem czekoladowy jest wystarczająco słodki.

*Krem czekoladowy: W kielichu blendera umieszczamy banana, daktyle i kakao. Całość dokładnie blenderujemy na gładki mus.

Smacznego, Klaudia.
  

czwartek, 30 października 2014

Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą

W naszym domu lubimy się z makaronem w każdej postaci, przede wszystkim za jego niesamowity smak i szybkość w przygotowaniu. Właściwie sos do makaronu robi się tyle czasu co potrzeba nam na ugotowanie makaronu. Smaczny obiad w 15 minut, czy to możliwe? A jednak!

 Składniki (na 2 porcje):
  • 120-150 gram makaronu
  • 12 krewetek, obranych
  • 8-9 pomidorków daktylowych
  • 70 gram sera gorgonzola
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 125 ml wina (1/2 szklanki)
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • świeża bazylia
Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo mielonym pieprzem. Gotowe!


 

środa, 29 października 2014

Razowe bajgle z pieczoną polędwicą wieprzową, konfiturą cebulową oraz parmezanem


A więc jest to przepis wieloetapowy i tak na prawdę zrobienie tego bajgla zajęło mi dwa dni, mając na uwadze to, że wszystko zrobiłam sama. Jednak efekt był powalający, choć... planuję jeszcze udoskonalić ten przepis.
Polecam!

Składniki (6 kanapek):

Bajgle:
  • 400 gram mąki pszennej razowej typ 1850 (lub orkiszowej typ 2000)
  • 50 gram mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 gram drożdży
  • łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • łyżeczka soli
  • 280-300 ml letniej wody

Pieczona polędwiczka wieprzowa:
  • 600 gram polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Konfitura cebulowa:
  • 3 duże cebule
  • łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 50 gram parmezanu, startego na drobnych oczkach tarki
  • 1/3 ogórka
  • 2 pomidory rzymskie
  • garść rukoli
  • 2 łyżki musztardy dijon

Bajgle:
Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta 6 małych kulek, spłaszczamy je i wycinamy (np. kieliszkiem) dziurkę w środku. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżki cukru, kiedy woda się zagotuje bajgle wrzucamy do wody i gotujemy po 1 minucie z każdej strony, po ugotowaniu bajgle odkładamy na kratkę by ociekły z wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 18-20 minut. Bajgle odstawiamy by przestygły (ja odstawiłam na całą noc, były przykryte lnianą ściereczką).

Polędwiczka wieprzowa:
Musztardę, wino, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz. Polędwiczkę wkładamy do marynaty i marynujemy kilka godzin (ja marynowałam całą noc). Po tym czasie polędwiczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu polędwiczka powinna odpocząć minimum 10-12 minut zanim zaczniemy ją kroić. Do kanapek polędwiczkę kroimy w cienkie plastry. Każdy plaster dodatkowo smarujemy odrobiną musztardy.

Konfitura cebulowa:
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek przez 7-8 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier, karmelizujemy cebulkę. Dodajemy wino i ocet balsamiczny. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 35-40 minut. Cebula powinna mieć brązowy kolor i dość słodki smak. Doprawiamy ją szczyptą soli.

Kanapka:
Bajgle kroimy wzdłuż, na spód kładziemy rukolę i pokrojone w plastry pomidory rzymskie. Na to kładziemy pokrojone plastry polędwiczki wieprzowej (u mnie po dwa plastry), posmarowane musztardą. Całość posypujemy startym parmezanem. Dodajemy po łyżce konfitury cebulowej, kładziemy pokrojonego w plastry ogórka i zamykamy kanapkę.


Smacznego, Klaudia.



Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, czerwonym ryżem i gorgonzolą

 
Czasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją.

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 gram schabu
  • 1 gruszka
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 100 gram gorgonzoli
  • garść orzechów włoskich
  • 100 ml wina białego, wytrawnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 gram ryżu czerwonego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego, Klaudia.


wtorek, 28 października 2014

Omlet z burakiem, orzechami, kozim serem i rukolą

 
Składniki:
  • 4 jaja + jedno białko
  • 2 łyżki mleka 0,5%
  • 1 upieczony burak (1h, 200 stopni)
  • garść rukoli
  • 50 gram sera koziego
  • garść ulubionych orzechów (użyłam nerkowców)
  • 1 cebula dymka+ szczypiorek
  • 1/5 czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Jaja roztrzepujemy w misce z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wlewamy jaja. Od razu na jajkach układamy pokrojone na kawałki buraki oraz posiekaną dymkę. Kiedy nasz omlet się zetnie dodajemy pokrojony w kostkę ser kozi i posiekane orzechy włoskie, na sam koniec, tuż przed podaniem posypujemy całość rukolą oraz posiekanym szczypiorkiem i cebulką.

Smacznego, Klaudia.


 

poniedziałek, 27 października 2014

Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami


Składniki (na dwie porcje):
  • garść rukoli
  • burak, upieczony (180 stopni, 1h)
  • 50 gram sera feta
  • 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik
  • 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko
  • szczypta soli
  • łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości
Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy kolor. Sałatkę przed podaniem posypujemy ciepłymi grzankami. Całość możemy polać syropem klonowym, tuż przed podaniem, który świetnie łączy się pieczonym burakiem. Gotowe!



niedziela, 26 października 2014

Sałatka z awokado, szynką parmeńską i prażonymi migdałami oraz kozim serem

 

Kolejna sałatka w stylu "to co mam w lodówce". Bardzo lubię proste sałatki bez dressingu, pyszne w swej prostocie. Oczywiście można całość, tuż przed podaniem, polać oliwą z oliwek. Też będzie pysznie!

Składniki (na dwie porcje):
  • garść rukoli
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 60 gram sera koziego, twardego
  • jeden pomidor rzymski
  • garść migdałów, w całości
  • 1/2 awokado
  • 4-5 rzodkiewek
Na rozgrzanej patelni prażmy migdały z dodatkiem szczypty soli, następnie siekamy. Na talerzu układamy umytą rukolę oraz "porwane" kawałki szynki parmeńskiej. Ser kozi kroimy w kostkę i również układamy na rukoli. Pomidora i rzodkiewki kroimy najpierw na ćwiartki, następnie w ósemki. Awokado kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania, wszystko układamy na talerzu i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe!



sobota, 25 października 2014

Dietetyczne bananowe ciasto z serem



Od kiedy zaczęłam się zdrowo odżywiać zwracam dużą uwagę na to co znajduje się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć więcej?
A więc do dzieła.


Składniki na formę keksową o długości 30 cm:
  • 5 dojrzałych bananów
  • 120 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 30 gram mąki kokosowej EKO
  • 2 jaja
  • 200 gram twarogu, u mnie chudy
  • 50 gram żurawiny suszonej
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki stewii
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy 2 łyżeczki stweii oraz miód i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do miseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut (góra/dół). Po tym czasie ciasto powinno chwilę odpocząć, łatwiej będzie się kroiło. My natomiast zjedliśmy jeszcze ciepłe, było pyszne!

Smacznego, Klaudia.





Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim





To mój popisowy przepis, bez dwóch zdań...


Składniki (2-3 porcje):
  • 350 gram filetu z dorsza, bez skóry i ości
  • 250-300 gram dyni, obranej
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 350 ml bulionu
  • 80 gram ryżu Arborio
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść migdałów
  • 1/5 pęczka kopru
  • 35 gram parmezanu

  • kilka listków rukoli
  • garść tartego parmezanu
Risotto z dynią i koprem włoskim
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut, po tym czasie powinniśmy uzyskać kremowe risotto. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tarty na drobnych oczkach parmezan i dokładnie mieszamy. Risotto jest gotowe.

Pieczony dorsz z migdałami
Filet z dorsza kroimy na 3-4 mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.

Ostatni szlif...
Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz listkami rukoli. Na risotto układamy kawałki pieczonego dorsza. Gotowe!






piątek, 24 października 2014

Smoothie gruszka, banan, dynia



Składniki (na dwie porcje):
  • 100 gram puree z pieczonej dyni
  • 1 banan
  • 1 gruszka, obrana i pozbawiona pestek
  • 70 ml mleka- u mnie 0,5%, świetnie sprawdzi się mleko roślinne
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy całość na mus. Przed podaniem polewamy całość syropem klonowym.

Na zdrowie, Klaudia.

Prosta sałatka z pieczonym burakiem, fetą i migdałami


Z burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam 2-3 buraczki owinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję.

Składniki (dwie porcje):
  • 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h)
  • garść rukoli
  • 60 gram sera feta
  • garść migdałów solonych 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • krem balsamiczny 
Upieczonego buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące i smaczniejsze. Na rukoli układamy pokrojonego buraczka oraz fetę a całość posypujemy posiekanymi, prażonymi migdałami. Całość polewamy olejem z orzechów włoskich i dekorujemy kremem balsamicznym, który świetnie komponuje się z burakiem.
 
Smacznego, Klaudia.
 


czwartek, 23 października 2014

Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika




Składniki:
  • 800 gram filetu z indyka (lub więcej, w zależności od tego jakiej wielkości jest cały, duży filet)
  • 300 gram suszonych grzybów
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • majeranek
Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość nie była większa niż 1-1,5 cm, w ten sposób znacznie łatwiej będzie się nam go zwijało. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i drobno siekamy z pestkami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wewnętrznej stronie smarujemy filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem z każdej strony oraz wzdłuż, by się nie rozpadł. Teraz roladę posypujemy z każdej strony majerankiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni na 55 minut a następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pozostawiamy w nim roladę przez kolejne 7-8 minut, by skórka się zarumieniła.
Roladę odstawiamy na 15 minut by wystygła, następnie możemy ją kroić w plastry.
Gotowe!



środa, 22 października 2014

Sałatka z kaszą pęczak, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi

 
Czas jaki spędzamy w pracy lub na uczelni to moment, kiedy nasz mózg pracuje na najwyższych obrotach, tym samym potrzebujemy dużo energii do działania. W tym czasie powinniśmy spożywać pełnowartościowe dania, często jednak tak nie jest... W godzinach pracy czy szkoły często zapychamy nasz żołądek czymś co wcale nie wspomaga pracy naszego mózgu czy też mięśni- wręcz przeciwnie, czujemy się ospali i ciężko. Co zrobić byśmy w tym czasie byli pełni sił i energii? Z pewnością nie pomogą nam w tym fast-foody, pizze oraz wszelkiego rodzaju słodycze- choć lepsze to niż nic. Warto jednak zainwestować trochę swojego wolnego czasu w domu, by móc dobrze przygotować się do następnego dnia. W tym celu właśnie stworzyłam nowy cykl na blogu o nazwie LUNCH BOX.
Pora lunchu to moment, w którym powinniśmy przygotować nasz mózg do działania na resztę dnia oraz zapewnić nam samym energię by móc zrealizować zadania danego dnia, cóż niewielu jest takich, którzy cały dzień mogą leżeć i nic nie robić, a i tym energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne.

Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały.

A więc do dzieła.

Składniki (na dwie porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak+ 1 i 1/3 szklanki wody
  • 60 gram sera feta
  • 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni)
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 awokado
  • sól
  • pieprz
  • cebula dymka opcjonalnie

Kaszę gotujemy w podaje ilości wody do momentu aż ta całkowicie wchłonie płyn. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą ostudzoną kaszę, pokrojone  warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, możemy posypać posiekaną dymką.

Smacznego, Klaudia.


Sałatka z brokułem, fetą i prażonymi migdałami


  
Banalnie prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Jej ogromnym atutem jest to, że nadaje się świetnie dla osób będących na diecie i lubiących się zdrowo odżywiać. Przy okazji smakuje świetnie na przyjęciach, grillach lub może stanowić świetny pomysł na lunch do pracy!

Składniki:
  • 750 gram brokuł
  • 220 gram sera feta
  • 100 ml jogurt naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 100 gram migdałów w płatkach

Brokuł dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku 4-5 minut, następnie odcedzam i przelewam zimną wodą. Na dnie naczynia układam ugotowane brokuły, na nie rozkruszam ser feta. W miseczce mieszam drobno posiekane ząbki czosnku oraz koperek, doprawiam solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewam składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażę migdały aż osiągną piękny złoty lub lekko brązowy kolor. Kiedy migdały ostygną, posypuję nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia. 




wtorek, 21 października 2014

Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku



Składniki (na dwie porcje):

  • 300 gram filetu z indyka
  • marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu
  • 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut)
  • pół kalafiora, dzielimy na różyczki
  • marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm
  • papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm
  • pół puszki groszku
  • nać pietruszki/ cebula dymka
  • 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość gęsty), zamiennie możemy dodać sos z 3 łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili
  • dodatkowa łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego

Filet z indyka w sezamie
Filet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez 5-6 minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry.

Makaron sojowy smażony z warzywami
W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Na talerzu układamy smażony makaron z warzywami a na nim pokrojony w plastry filet indyka, całość posypujemy natką pietruszki bądź dymką.
Gotowe!