Strony

wtorek, 23 grudnia 2014

Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu



Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto.
Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.

Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda.

Składniki:
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stewii
Masa makowa:
  • 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa
  • 2 ubite na sztywno białka
  • 2 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
  • 400 gram twarogu chudego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, ja użyłam tej: kandyzowana skórka
  • 3 żółtka
  • 1 ubite na sztywno białko
  • 1 kieliszek malibu
  • 2-3 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka)
  • garść posiekanych orzechów laskowych
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt.

Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt.

Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe!


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Oszukane Bajaderki


Słodkie, miękki i pyszne. Oto całe bajaderki! Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie zakalca lub starych biszkoptów, babek i innych ciast (pomijając tez  z kremem, owocami czy galaretką). Ja swoje bajaderki zrobiłam z bezglutenowego biszkoptu, który zbyt mocno wyrósł i musiałam pozbyć się połowy. Bajaderki okazały się świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne!

Składniki:
  • 250 gram pokruszonego biszkoptu, ciastek, ciast, babek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 daktyli
  • 1 kieliszek Malibu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej całą noc. Kulki stężeją. Można polać je polewą z rozpuszczonych krówek.

sobota, 20 grudnia 2014

Domowa masa makowa bez cukru, masła i bez użycia maszynki do mielenia

Miałam okazję być posiadaczką kupnej masy makowej i powiem szczerze, że tej domowej nie dorasta do pięt. Z racji tego, że nie mam w domu maszynki do mielenia musiałam sobie poradzić blenderem, który radzi sobie w moim domu ze wszystkim.
Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity!

Składniki:
  • 250 gram suchego maku niebieskiego
  • 2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej własnej roboty)
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 laska wanilii
  • 2 krople aromatu waniliowego
Mak zalewam gorącą wodą (1 cm powyżej maku) i odstawiam na 24 godziny. Po tym czasie mak odcedzam przez gazę do suchości, wkładam do wysokiego naczynia i blenderuje kilka minut aż uzyskam konsystencję mielonego, jaśniejszego maku. Mak przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce.
Gotowe!




Kandyzowana skórka pomarańczy


Składniki:
  • skórka z dwóch pomarańczy, bez białych błonek, drobno posiekana
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu wrzosowego

Posiekaną skórkę pomarańczy umieszczamy w garnuszku, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy miód. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż płyn całkowicie wyparujemy a my uzyskamy pełną smaku kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Szczerze mówiąc średnio przepadam za sklepową kandyzowaną skórką pomarańczy. W swoim składzie zawiera głównie cukier, wodę i jeszcze trochę cukru. Myślę, że warto zrobić taką domową alternatywę dla przepełnionej chemią sklepowej skórki pomarańczy.

czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką




Ostatnio kupiłam całkiem sporą kaczkę i wyszedł z niej przepyszny rosół. Warzywa i mięso z rosołu postanowiłam wykorzystać do pasztetu. Wyszedł delikatny, miękki i kremowy. Idealny do kanapek lub solo, gdyż świetnie się go kroi kiedy ostygnie.
Myślę, że jest to świetne danie na pierwszy lub drugi dzień Świąt, kiedy nie wszyscy mamy już ochotę na rybę czy śledzia. Natomiast takie danie odświeży nasze świąteczne menu. Jeśli nadal zastanawiacie się co przygotować to koniecznie dopiszcie ten pasztet do Waszej świątecznej listy potraw.

Składniki:
  • 1/2 kg ugotowanych udek kaczki
  • 1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 1/3 ugotowanego selera
  • 1 ugotowany por (biała część)
  • 1/2 cebulki
  • kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • czarnuszka
  • 3 łyżki siemienia lnianego lub 2 jajka
Mięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych i zielem angielskim gotujemy przez godzinę w wodzie- do miękkości (jeśli przedłużymy proces gotowania do 4 godzin na bardzo wolnym ogniu, zaczniemy od gotowania mięsa- następnie dodamy warzywa oraz grzyby i przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy jajka (lub siemię lniane) oraz suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy wierzch czarnuszką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien być gotowy. Dopiero po ostudzeniu pasztet nadaje się do krojenia.

Wszystkiego najsmaczniejszego, Klaudia.


środa, 17 grudnia 2014

Granola z kakaowym jogurtem naturalnym i mango


Przyznam, że średnio lubię smak jogurtu naturalnego, dlatego zdecydowanie bardziej wolę granolę z mlekiem. Ostatnio jednak ktoś podsunął mi świetny pomysł, aby do jogurtu naturalnego dodać kakao i miód... Nigdy bym nie powiedziała, że może on stać się tak pyszny. W moim domu nigdy nie jadało się jogurtu czy śmietany z kakao, jednak widzę, że jest to strasznie popularne w wielu domach i zarazem bardzo pyszne.
A więc może jest jeszcze ktoś dla kogo będzie to nowość (tak jak dla mnie) i chętnie się z Wami tym pomysłem podzielę.
Do mojej granoli zawsze dodaję świeże owoce, ponieważ wiem jak bardzo ważne są w naszej diecie.

Składniki:
  • 5 łyżek granoli, np. z tego przepisu: GRANOLA
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 mango (lub inny ulubiony owoc)
Jogurt naturalny mieszam z miodem i kakao, tak by nie było grudek. Gruszkę kroję w kostkę. Granole mieszam z kakaowym jogurtem naturalnym i gruszkami. Gotowe!

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makowiec japoński



Bardzo proste, szybkie ciasto z zaledwie kilku składników z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Przepis dla zabieganych, którzy cenią sobie potrawy szybkie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki by cieszyć się lekkim, delikatnym kawałkiem makowca.

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
  • 900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"
  • 6 jaj
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • garść posiekanych migdałów
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formy

Makowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów.

Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę makową mieszam z posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami, żurawiną oraz rodzynkami. Do masy makowej dodaję również kaszę manną i całość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek dodajemy po łyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut. Następnie studzimy, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego, Klaudia.




niedziela, 14 grudnia 2014

Domowa przyprawa do piernika

Dopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat. Coś niesamowitego, taka domowa przyprawa do piernika nadaje naszym ciasteczkom prawdziwej barwy i smaku...

Składniki:
  • 20 gram kory cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1/2 laski wanilii
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • kilka goździków
  • 10 gram suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego nie nadaje). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni, w ciemnym i chłodnym miejscu. Moja przyprawa jest dość intensywna i pieprzna. Jeśli komuś to nie odpowiada można dodać o połowę pieprzu i ziela angielskiego mniej. Można również zrezygnować z części anyżu, gdyż jest bardzo intensywny.

sobota, 13 grudnia 2014

Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej



Aromatyczne, orzechowe, nieco inne niż tradycyjne pierniki ale bardzo dobre. To mój kolejny,trzeci przepis w tym roku na pierniki. Magia świąt to coś niesamowitego...

Składniki:
  • 100 gram miodu
  • 100 gram syropu klonowego (lub miodu)
  • 2 łyżki stewii (lub 4-5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego, najlepiej zmielonego na cukier puder)
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • 100 gram zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • 1 jajko
  • 15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))
  • 3/4 łyżeczki sody
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • ozdoby

W garnuszku podgrzewam miód, syrop klonowy i stewie (bądź cukier trzcinowy). W misie mieszam zmielone migdały, orzechy włoskie, mąkę orkiszową, przyprawę korzenną, sodę i posiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego i miodu. Całość dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut, należy uważać by ciasteczka się nie przypaliły.

Orzechowe pierniki będą potrzebowały kilku dni by mogły zmięknąć, gdyż po upieczeniu będą dość twarde. Warto zrobić je już teraz by mogły leżakować przez kolejne dwa tygodnie aż do Świąt. Pierniki dekorujemy na kilka dni (lub dzień) przed podaniem.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!

piątek, 12 grudnia 2014

Sałatka z fetą, awokado, pomidorem i orzechami nerkowca


 
Nie ukrywam, że najbardziej na świecie lubię jeść sałatki. Wystarczy jakaś zielona baza (rukola, szpinak, sałata lodowa) i dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. Czasem wystarczy jedynie polać sałatkę aromatyzowaną oliwą z oliwek, która nada jej spójności i charakteru.

Składniki (2 porcje):
  • garść rukoli, umytej i osuszonej
  • 30 gram sera fety
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • olej z orzechów włoskich
Fetę kroimy w kostkę, awokado w plastry a pomidorki na ćwiartki. Na talerzu układamy rukolę, następnie pomidorki, fetę i awokado. Całość posypuję prażonymi orzechami i skrapiam olejem z orzechów włoskich.

Smacznego, Klaudia.


środa, 10 grudnia 2014

Bezglutenowy piernik jaglany


Smaczne, wilgotne, czekoladowe ciasto wykonane prawie z samej kaszy jaglanej. Mocno korzenne, piernikowe. Idealne dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu w swojej diecie lub lubią lekkie, zdrowsze wypieki. Ciasto zawiera bardzo mało tłuszczu oraz cukrów prostych. Aż nie do wiary, że w większości wykonany jest z kaszy jaglanej. Polecam Wam ten wypiek, jest to jeden z moich ulubionych.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 12x 20 cm):
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 4 łyżki mleka (może być sojowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • płatki migdałów, garść
  • *dodałam odrobinę karmelizowanej pigwy do smaku, nie jest to jednak konieczne
Wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.



sobota, 6 grudnia 2014

Kokosowa kasza jaglana z owocami

 

Ostatnio, przez przypadek, nagotowało mi się za dużo kaszy jaglanej. Nie miałam za bardzo chęci ani głowy do tego by od razu ją wykorzystać ale wiedziałam, że sprawdzi się idealnie na śniadanie kolejnego dnia.
Kasza jaglana to bogactwo witamin i minerałów- nie jest to nic odkrywczego. Warto ją włączyć do swojego menu.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na wodzie
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu (u mnie miód z granata)
  • owoce do podania: np. ananas + daktyle, granat + maliny, karmelizowane w miodzie czarne porzeczki*
Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem do jaglanki dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek, dekorujemy wybranymi owocami.

Smacznego, Klaudia

*wszystkie powyższe połączenia dodatków zostały przeze mnie przetestowane, dlatego też polecam właśnie takie


czwartek, 4 grudnia 2014

Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem, grillowaną cukinią i groszkiem- Lunch box

 
Pyszna, zdrowa i zielona sałatka, która doda nam sił i energii na resztę dnia. Idealna na lunch w pracy, w szkole a przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. Można ją przygotować dzień wcześniej lub rano tuż przed wyjściem. Świetnie smakuje sama w sobie, nie potrzebuje wielu dodatków. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej + 1 szklanka wody
  • garść pestek słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 puszki groszku
  • 50 gram szpinaku
  • 1/2 średniej cukinii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek z oregano
  • czerwona cebula, rukola, tymianek lub inne ulubione dodatki do podkręcenia smaku
Kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta całkowicie ją wchłonie. Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



wtorek, 2 grudnia 2014

Basler Läckerli, pierniczki ze Szwajcarii





Zainspirowana przepisem na te ciasteczka postanowiłam koniecznie je zrobić i koniecznie odchudzić. I tak powstały moje odchudzone Basler Läckerli, w których się zakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta.
Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie.

Składniki:
  • 400 gram mąki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 gram płynnego miodu
  • 3 łyżki stewii (lub cukru)
  • 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 300 gram migdałów
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżka wody

Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika, jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w puszce.

Smacznego, Klaudia.







poniedziałek, 1 grudnia 2014

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i awokado


Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka 1,5%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 awokado, pozbawione skórki i pestki
  • suszone daktyle do podania, świeże lub suszone owoce, orzechy
Kaszę jaglaną opłukujemy wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :)
Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników lub tarty.