Strony

czwartek, 19 lutego 2015

Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, ogórkiem konserwowym i jarmużem

 Taka kanapka to idealny pomysł na lunch w pracy lub pyszną kolację. Jej zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu a w smaku bije inne na głowę. Proste składniki, które zawsze mam w swojej lodówce w idealnym połączeniu. Oczywiście kanapkę można dowolnie modyfikować jednak pozostałym przy podstawowych trzech składnikach, które czynią tę kanapkę wyjątkową: grillowana pierś kurczaka, ogórki konserwowe i keczup. To one są smakami wiodącymi, reszta tylko powoduje iż całość jest spójna a zarazem pełna witamin!

Składniki (na dwie porcje):
  • 4 kromki razowego chleba
  • 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i tymianku)
  • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
  • garść umytej rukoli
  • keczup
  • jarmuż
  • świetnie sprawdzą się również kiełki np. rzodkiewki, lucerny lub brokuł
Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję na patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rukolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i jarmuż, przykrywam drugą kromką, dość mocno przyciskając jedną do drugiej. Kroję na połowę, ewentualnie całość zespalam odpowiednim patyczkiem bądź wykałaczką.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 16 lutego 2015

Gryczane bliny z serkiem, szynką parmeńską i kiełkami



Gryczane bliny to pyszne danie kuchni rosyjskiej, które już wielokrotnie w moim domu świetnie sprawdziły się jako przekąska na imprezę. Nie mniej jednak danie wymaga wcześniejszego przygotowania ciasta drożdżowego z mąki gryczanej, która nadaje potrawie charakterystycznego i oryginalnego smaku.

Składniki:
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 gram mąki gryczanej*
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • Do podania:
  • serek typu Philadelphia
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub wędzonego łososia
  • kiełki, u mnie lucerny lub brokuł
  • koperek
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażymy niewielkie placki, po 2 minuty z każdej strony. Na każdym placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9)  na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek.
Ważne jest to by placki podawać na ciepło.
Placki mogą być podane również na słodko, wtedy zwiększamy ilość cukru a ilość soli ograniczamy do szczypty. Podajemy z dżemem, miodem, cukrem pudrem.

*Mąkę gryczaną można wymieszać pół na pół z mąką pszenną.

Smacznego, Klaudia.



niedziela, 8 lutego 2015

Chrupiąca kanapka z łososiem, awokado i jajkiem w koszulce



Kanapki to sposób na najprostszy i najszybszy posiłek, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego lub zwyczajnie mamy ochotę na kromkę pieczywa z dodatkami. Nie mniej jednak kanapki wcale nie muszą być nudnym posiłkiem. Alternatywą dla popularnych, prostych kanapek mogą być właśnie takie z miękkim avocado, pysznym wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce. I powiem szczerze, że choć średnio przepadam za smakiem wędzonego łososia, to w tej kanapce jest wyśmienity! Avocado idealnie zgrywa się z tymi dodatkami, a jajko w koszulce z płynnym żółtkiem... no cóż, chyba nie muszę nic więcej dodawać.
Pamiętajmy jednak, że do kanapki najlepiej nadaje się mocno dojrzałe avocado, które jest kremowe. To ono nadaje spójności wszystkim składnikom.

Składniki:
  • 3 kromki chleba razowego (u mnie z tego przepisu, bez dodatków) lub ciabatta
  • 3-4 plastry wędzonego łososia
  • 1/2 dojrzałego awokado, pokrojonego w plastry
  • 3 jaja
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano
  • świeża kolendra lub listki rukoli
W największym garnku jaki posiadamy gotujemy wodę, po zagotowaniu dodajemy łyżkę octu. Jajko wbijamy do miseczki. Wodę w garnku dokładnie mieszamy, w jedną stronę tworząc wir, w sam środek tego wiru wlewamy jajko. Gotujemy około 2 minuty. Tak samo postępujemy z kolejnymi jajami. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i grillujemy kromki chleba po 3-4 minuty z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdej kromce chleba układamy avocado, pięknie zwinięte plastry łososia i ugotowane w koszulce jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę lub rukolę.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 7 lutego 2015

Czekoladowa granola

 Czekoladowa granola to świetny pomysł na śniadanie z jogurtem naturalnym lub mlekiem i ulubionymi owocami. Idealne danie na zimowy poranek oraz alternatywa dla popularnej, standardowej granoli.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych
  • garść siemienia lnianego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki owoców goji
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy
  • łyżeczka cynamonu
Orzechy siekamy. Dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, cynamonem, kakao oraz miodem. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką czekoladową. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.




czwartek, 5 lutego 2015

Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i gorgonzolą


 Pyszna sałaka, która zachwyca smakiem za każdym razem kiedy ją próbuję. Wystarczy upiec jedno lub dwa udka więcej do obiadu, by następnego dnia stworzyć sobie przepyszną sałatkę np. na lunch do pracy. Pyszny i zdrowy posiłek, pełen cennych witamin i minerałów. Z racji tego, że dużo smaku nadaje sałatce pieczone udko kaczki (poza tym jest dość kaloryczne) zrezygnowałam z dressingu. Sałatkę można polać pozostałością po pieczonym udku- czyli resztą marynaty i tłuszczu wytopionym z udka.


Składniki (2 porcje):
  • 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny)
  • garść sałaty lodowej/roszponki/rukoli
  • 1/2 awokado
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 30 gram sera gorgonzola
Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę i ser kroimy w paski lub kostkę. Na sałacie układamy warzywa i ser oraz pokrojone w paski mięso z udka. Gotowe!

 
Smacznego, Klaudia.
 



środa, 4 lutego 2015

Zapiekana owsianka z twarogiem, jabłkiem i mango


 Taka zapiekana owsianka to świetny pomysł na śniadanie, które z pewnością da nam kopa do działania na cały dzień. Połączenie płatków owsianych, twarogu i owoców to zestawienie idealne, nie tylko dla osób dbających o linię ale i dla tych, którzy lubią dobrze zacząć swój dzień. 


Składniki:
  • 250 gram twarogu, u mnie półtłusty
  • 2 jaja
  • szklanka płatków owsianych (250 ml)
  • 1 jabłko, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę (lub ścieramy na tarce)
  • 1/2 mango-postępujemy tak samo jak z jabłkiem
  • 1 łyżka stewii
  • 3- 4 łyżki mleka, u mnie 1,5%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • jagody goji opcjonalnie (posypujemy tuż przed włożeniem owsianki do piekarnika)

  • do podania: jogurt naturalny, kwaśna śmietana, syrop z agawy bądź syrop klonowy, borówki
Twaróg, jaja, mleko i stewię umieszczam w kielichu blendera i całość miksuję na gładką masę. Dodaję płatki owsiane, pokrojone owoce i dokładnie mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek i uzupełniam owsianką. Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Świetnie smakuje również na zimno. Podaję z jogurtem naturalnym, syropem z agawy lub miodem.

Smacznego, Klaudia.


wtorek, 3 lutego 2015

Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze

 
Taka sałatka to świetny pomysł na posiłek, który można zabrać do pracy. Marchewkę, kurczaka i ciecierzycę można przygotować dzień wcześniej a rano wszystko złożyć w całość. Świetnie się przechowuje i nie zmienia się breję podczas transportowania. Wiem, bo sama często zabieram taką sałatkę do pracy, a nie ma nic gorszego niż nieapetyczne jedzenie. 
 
Składniki:
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 3 łodygi rozmarynu
  • 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (bądź z puszki)
  • 2 marchewki, gotujemy na parze 20 minut
  • garść roszponki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek z dodatkiem chili
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona w proszku
  • majeranek

Pierś kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na 3 części. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką w proszku. Nadziewamy na łodygi rozmarynu (poniżej zdjęcie, przedstawiające jak to zrobić) i grillujemy na patelni, na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie kroimy ugotowaną na parze marchewkę w talarki, pomidorki koktajlowe na pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek.

*Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są nie tylko świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne.



 
grillowany kurczak na rozmarynie