Strony

wtorek, 21 kwietnia 2015

Proste szparagi z szynką parmeńską


 Nic na nie poradzę, że kocham jeść i fotografować szparagi. Są niesamowicie wdzięcznym i wykwintnym produktem i nie sposób ich nie kochać. Daniom głównym nadają lekkości, przystawki dzięki nim stają się ciekawsze, zdrowe. Piękne, smaczne i moje ulubione szparagi tym razem bardzo proste.

Składniki:
  • 18 szparagów
  • 9 plastrów szynki parmeńskiej (kroimy wzdłuż na połowę)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie 4-5 minut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 16 kwietnia 2015

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą

Pyszny makaron, ricotta, szynka parmeńska i szparagi to połączenie moich ulubionych składników w jedną całość. To danie wydaje się wręcz oczywiste do zrobienia w sezonie szparagowym. Tak oczywiste jak pyszne pesto szparagowe- jednak tym razem zależało mi na tym by danie miało ciekawe struktury: miękki makaron, kremowy sos z ricotty oraz pyszny i chrupiący chips z szynki parmeńskiej oraz główki szparagów, które są najlepszą ich częścią. Nie muszę przekonywać do tego połączenia, nie muszę przekonywać, że to danie jest absolutnie przepyszne. Wszyscy wiemy, że to połączenie to strzał w dziesiątkę.



Składniki: (4 porcje):
  • 240 gram makaronu  
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1/2 kubeczka ricotty
  • garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano
  • 6-7 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 gram parmezanu
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól, pieprz
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, starając się by główki były poza powierzchnią wody.
Na oliwie z oliwek smażmy drobno posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską (dwa plastry odkładamy na bok, smażmy na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony by zrobił nam się chips z szynki, przyda się do dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła. Gotowy makaron wykładamy od razu na talerze, posypujemy parmezanem, dekorujemy świeżymi ziołami, chipsem z szynki parmeńskiej i główkami szparagów. Gotowe!

środa, 15 kwietnia 2015

Prowansalskie tartaletki z warzywami

 

Prowansalskie tartaletki  to pyszne, warzywne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pyszny bakłażan, cukinia i pieczarki doprawione dużą ilością ziół prowansalskich świetnie komponują się zapieczone w kruchym cieście pod pierzynką z masy jajeczno-serowej. Smaczne i proste danie.


Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić
Farsz:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 6-7 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Masa jajeczna:
  • 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego
  • szczypta soli
  • 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania
  • 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
  • świeżo starty parmezan
  • świeże zioła
  • sos czosnkowy


Ciasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Z podanej ilości powinno wyjść ciasta na 3 małe tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut.

Farsz
Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut.

Masa jajeczna
Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami oraz startym parmezanem. Można podać z sosem czosnkowym.


Smacznego, Klaudia.



 

wtorek, 14 kwietnia 2015

Prosty pasztet rybny z jajkiem przepiórczym




Smaczny i bardzo delikatny pasztet rybny z jajkiem przepiórczym. Pasztet jest lekki jak chmurka za sprawą ubitych na sztywno białek. Mocno koperkowy, delikatny, niesamowity. Idealny na kanapce z chrzanem i rzeżuchą lub jako samodzielna przystawka na świątecznym stole. Niezależnie od tego jakie święta obchodzimy. Jest to danie lekkie a zarazem sycące. Serdecznie polecam.

Składniki (na formę "keksową", 10 cm x 20 cm):
  • 4-5 filetów z dorsza
  • 2-3 filety z karpia
  • 1 duża cytryna
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3 jaja kurze + 4 jaja przepiórcze
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła, orzechy włoskie do dekoracji
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry. Formę do zapiekania polewamy oliwą z oliwek, układamy na niej filety a na filetach cytrynę. Całość zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty) i obieramy ze skorupki. Białka jaja kurzego oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Upieczone filety oddzielamy od skóry i mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem na mus. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy sok z upieczonych cytryn, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany drobno koperek. Następnie powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, w niej umieszczamy 1/2 otrzymanej masy, następnie układamy jaja przepiórcze i wlewamy resztę masy rybnej. Wierz dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi ziołami. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Gotowe!

Smacznego, Klaudia.


niedziela, 12 kwietnia 2015

Sałatka z grillowanym kurczakiem i batatem z dodatkiem ogórka i awokado

 
 
Pyszna i pożywna sałatka, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Dla mnie to numer jeden jeśli chodzi o posiłki na lunch w pracy. Smaczna zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak i na zimno.

Składniki (2 porcje):
  • 150 gram piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniego batata, pokrojonego w plastry
  • 1 mini ogórek lub 1/4 normalnego ogórka
  • 1/2 awokado
  • 40 gram gorgonzoli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz, papryka wędzona w proszku
  • roszponka
Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka oraz plastry batata. Na koniec grillowania doprawiamy batata solą i pieprzem. Na talerzach układamy roszponkę, grillowane bataty, pokrojone awokado oraz ogórka. Dodajemy pierś kurczaka oraz pokruszony w dłoniach ser. Całość polewamy olejem lnianym.

Smacznego, Klaudia.


sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka ze szparagami, ricottą, łososiem, suszonymi pomidorami i jajkiem w koszulce



Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna a u mnie goszczą one kolejny raz w tym roku, co cieszy mnie niezmiernie. Uwielbiam połączenie gotowanych, lecz nadal chrupiących szparagów z delikatnym, rozpływającym się żółtkiem. Dodatkowo postanowiłam wzmocnić smak suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem a ricotta nadała całości idealnej struktury i smaku. Nic dodać, nic ująć. A dziś... planuję zrobić na obiad tarte. Ze szparagami, bo kupiłam ich cały kilogram! :)


Składniki:

  • około 20 cienkich szparagów (16 grubszych), gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 minut, nie mocząc w wodzie główek
  • garść roszponki lub rukoli
  • 40-50 gram wędzonego łososia, rwiemy na kawałki
  • 2 suszone pomidory, kroimy w paski
  • 3 jaja, gotujemy w koszulce (W tym celu w dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę octu i po zagotowaniu tworzymy w wodzie wir, w sam środek tego wiru wbijamy jajko, i gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyławiamy ugotowane jajo, tworzymy kolejny wir i ponownie wbijamy jajo.)
  • 3-4 łyżki sera ricotta
  • świeże zioła
  • dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli i pieprzu
Szparagi po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem, układamy na talerzu, można pokroić na mniejsze kawałki. Układamy roszponkę, na niej porwane kawałki łososia i pokrojone w paski suszone pomidory. Następnie na talerzu kładziemy łyżkę ricotty i ugotowane w koszulce jajko. Całość posypujemy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Polewamy dressingiem.

Smacznego, Klaudia.


czwartek, 9 kwietnia 2015

Risotto ze szparagami



Kuchnia włoska to jedna z tych moich ulubionych. Aromatyczny parmezan, chrupiące szparagi i delikatne, rozpływające się w ustach risotto... Można się rozmarzyć!
Składniki:
  • 80 gram ryżu Arborio
  • 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce
  • 50 gram parmezanu
  • 300 ml bulionu
  • lampka białego wina
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną szalotkę, dodajemy ryż i całość chwilę prażymy na patelni. Wlewamy część bulionu i tak stopniowo dolewamy aż ryż wchłonie cały bulion, stanie się miękki a zarazem kremowy. Zajmie to około 20 minut. Wlewamy białe wino i czekamy aż alkohol całkowicie odparuje a pozostanie jedynie smak. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy starty parmezan oraz pokrojone szparagi (odrobinę parmezanu oraz główki szparagów pozostawiamy na koniec). Całość dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Wykładamy ciepłe risotto na talerz i posypujemy parmezanem oraz główkami szparagów.