Prosta w przygotowaniu szarlotka sypana na mące kukurydzianej, której dodatkową zaletą jest to, iż jest bezglutenowa. Dla wszystkich zapracowanych i osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie wypieków. Szarlotka jest słodka, mocno cynamonowa a smak mąki kukurydzianej jedynie podkręca smak jabłek. Niewiele składników a efekt gwarantowany!
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 120 gram masła
- 2 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę mieszam z cukrem. Jabłka obieram, wydrążam nasiona i kroję w cienkie plastry. Polewam sokiem z cytryny i posypuję cynamonem. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i smaruję obficie masłem. Wysypuję 1/2 mieszanki suchych składników i układam na nich 30 gram masła (kroję w cieniutkie plastry). Następnie układam jabłka, wysypuję resztę suchych składników i całość przykrywam równomiernie resztą masła. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzę. Podaję z lodami lub sosem malinowym.
Smacznego, Klaudia.
fajnie wygląda z mąka kukurydziana ;)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda z mąką kukurydzianą :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakiej kukurydzanej jeszcze nie jadłam. Pięknie wygląda taka żółciutka.
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana świetnie sprawdza się przy takiej szarlotce :)
UsuńCudownie słoneczna! Piękny jest ten kolor :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń