Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
Piernikowy spód:
- 300 gram ulubionych pierniczków
- 60 gram rozpuszczonego masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa serowa
- 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 400 gram serka homogenizowanego waniliowego
- 150 gram ricotty
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 40 gram budyniu (proszek)
- 5 łyżek cukru pudru
Galaretka żurawinowa
- 500 gram świeżej żurawiny (lub z kompotu, nalewki, itd...)
- 1 galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...)
- 200 ml wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- perełki o smaku mango (marki Delekta)
Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno go ugniatam. Formę umieszczam w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej miksuję dokładnie i przelewam do formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żurawinę smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem dekoruję perełkami o smaku mango, jednak nie jest to konieczne.
Smacznego, Klaudia.
ale apetyczny serniczek
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Koniecznie daj mi znać jak wyszedł Ci sernik. Z pewnością również zajrzę do Ciebie!
UsuńPozdrawiam :)