Na wielu blogach pojawia się przepis na chleb, który jest BEZ. Bez mąki, bez drożdży, bez cukru. Z samych ziaren. U mnie również nie mogło go zabraknąć, gdyż jak wiecie uwielbiam domowe pieczywo i jestem jego stuprocentową zwolenniczką. Chleb jest specyficzny ale bardzo smaczny, jeden z lepszych jakie jadłam. Bardzo długo utrzymuje świeżość.
Składniki (na 1 bochenek w "keksówce"):
- 140 gram mieszanki ziaren słonecznika i pestek dyni
- 90 gram mielonego siemienia lnianego
- 70 gram mieszanki orzechów laskowych, nerkowców i migdałów
- 150 gram płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 350 ml wody
W naczyniu mieszam wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu mieszam wodę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Mieszam zawartość obu naczyń dokładnie do połączenia składników. Następnie przekładam masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i odstawiam na całą noc. Kolejnego dnia rano piekę chleb w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut, następnie wyciągam chleb z formy i piekę jeszcze 30 minut. Studzę na kratce.
Smacznego, Klaudia.
Ekstra :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSama spróbuję świetnie wygląda i napewno smakuję
OdpowiedzUsuńSuper sama spróbuję wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńSuper jutro zabieram się do pieczenia
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMozna czyms zamienic strop klonowy ? Nie przepadam za tym smakiem...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam prowadzisz swietnego bloga. Basia R.
Tak miodem
UsuńMozna czyms zamienic syrop klonowy? Niebprzepadam za tym smakiem...
OdpowiedzUsuńProwadzis swietnego bloga ! Pozdrawiam
Mozna czyms zamienic strop klonowy ? Nie przepadam za tym smakiem...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam prowadzisz swietnego bloga. Basia R.
Tak, syrop klonowy można zastąpić innym doeolnym syropem np. Z agawy, daktylowym lub miodem lub inną substancją słodzącą. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam :)
UsuńUpiekłam, w smaku bardzo dobry, ale niestety mój jest bardzo suchy i się kruszy oraz jest o wiele niższy niż na zdjęciach, nic nie urósł :)
OdpowiedzUsuńNiestety, chlebek zbyt wiele nie rośnie. Być moze Twoja forma była dłuższa/ szersza i dlatego chlebek wyszedł niższy. Wówczas należy skrócić o kilka minut czas pieczenia jeśli jego wysokość jest niższa, wtedy z pewnością nie będzie suchy i nie powinien sie kruszyć. Warto rownież obserwować podczas mieszania miksturę, nasiona nigdy nie są sobie równe i czasem chłoną więcej wody. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za rady, skorzystam z nich, na pewno chlebek jeszcze upiekę bo naprawdę jest bardzo smaczny, serdecznie pozdrawiam
UsuńChlebek zmieniający życie kiedys gościł u mnie bardzo często :) aż w końcu odłożyłam go "na półke wspomnień" Pora wrócić do niego :) Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńNie ma za co! Ja go uwielbiam niezmiennie! :)
UsuńMoże go wcześniej upiec po paru godzinach? Czy musi on przez całą noc leżeć w lodówce?
OdpowiedzUsuńPowinien leżeć przez cała noc ze względu na to, ze dzięki takiemu zabiegowi chleb sie lepiej zespoli i nie bedzie kruszył, zatem wszystkie składniki musza dobrze nasiąknąć płynem. Także nie polecam skracać tego czasu- 8 godzin to absolutne minimum.
Usuń