Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Formę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto kruche:
- 200 gram mąki
- 100 gram masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)*
- 400 gram serka homogenizowanego
- 250 gram mascarpone
- 100 gram śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)
- 30 gram budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- dodatkowo cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód tortownicy. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Tortownicę wyciągam i obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni. W tym czasie krótko mieszam wszystkie składniki masy serowej i wylewam na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta kruchego wałkuję i kroję w paski. Układam na masie serowej w formie kratki. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 minutach obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie studzę ciasto w piekarniku, następnie w lodówce przez kilka godzin. Dopiero teraz wyciągam ciasto z formy. Podaję posypane różowym cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
czy miał posmak malin? czy nadały mu one jedynie kolor?
OdpowiedzUsuńMiał posmak malin, ale to nie jest konieczność bo był bardzo subtelny :)
Usuń