Strony

poniedziałek, 29 lutego 2016

Ramen wołowina/ indyk


Ramen przygotowałam już drugi raz, na specjalne życzenie pewnej ważnej dla mnie osoby, której wersja pierwsza smakowała bardzo. Standardowo mięso i warzywa najpierw karmelizowałam w piekarniku, by potem gotować z nich wywar przez prawie 4 godziny. Jako topping użyłam makaronu do ramen, słodkich papryczek, marynowanych i smażonych pieczarek, grzybów mun i shitake oraz mięsa z wywaru. Całość bardzo smaczna i sycąca.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 1/2 kg skrzydełek indyka
  • 1 duża szyjka indyka
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa
  • 3-4 wodorosty Nori
  • 5-6 grzybów Shitake
  • 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód)
  • 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki do doprawienia
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 5 cm imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 2,5 litra wody

Topping:
  • 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry
  • kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut)
  • wołowina oraz indyk z wywaru marynowany w sosie sojowym i przesmażone na patelni*
  • 5-6 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki i marynowanych w sosie sojowym, następnie przesmażonych przez 3-4 minuty na patelni
  • makaron do ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu
  • słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki
  • grzyby shitake z wywaru
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 40- 50 minut. Następnie przekładam zawartość blaszki do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, wodorosty, grzyby, rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie i zalewam zimną wodą. Wywar gotuję przez 3,5- 4 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie przelewam wywar przez sito, doprawiam sosem sojowym i octem ryżowym. Dodaję sambal oelek i mieszam. Porcję wywaru podaję z powyższymi składnikami toppingu.

*Mięso z wywaru kroję na mniejsza kawałki i marynuję w 2-3 łyżkach sosu sojowego przez kilka minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni przez minutę.

Smacznego, Klaudia.





niedziela, 28 lutego 2016

Czekoladowa owsianka



Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego nigdy o nim nie zapominam. Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na śniadanie robię owsiankę- właściwie gotuję się sama. Ostatnio wrażenie zrobiła na mnie owsianka z dodatkiem czekolady, które daje mi odpowiednią dawkę energii tuż po przebudzeniu. Idealna na, jeszcze, zimowy poranek.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram jogurtu naturalnego
  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • do podania: karmelizowany banan, kandyzowany ananas, babka płesznik lub inne ulubione owoce np. owoce leśne
Płatki zalewam mlekiem i gotuję przez 10-12 minut, aż wchłoną płyn całkowicie. Ściągam z palnika, dodaję czekoladę i dokładnie mieszam do momentu aż się rozpuści. Dodaję jogurt naturalny i mieszam. Gotową owsiankę przekładam do miseczek, podaję z ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.



sobota, 27 lutego 2016

Koktajl banan/mango/masło orzechowe/ kakao/ chia/daktyle


Pożywny i smaczny koktajl, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Idealny na rozpoczęcie dnia, perfekcyjny w smaku. Od dziś mój ulubiony! Pamiętajcie jednak by przygotowanie koktajlu rozpocząć kilka godzin wcześniej, ważne jest by chia wymieszać z jogurtem a daktyle wymoczyć w mleku a na pewno ten koktajl i Was oczaruje swym smakiem.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka
  • 7-8 daktyli + 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka nasion chia + 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 bardzo miękkiego mango
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • kilka malin do dekoracji
Dzień przed przygotowaniem koktajlu należy wymieszać nasiona chia z jogurtem naturalnym a daktyle wymoczyć w podanej ilości mleka. Kolejnego dnia wszystkie składniki (oprócz malin) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki koktajl. Przed podaniem koktajl należy udekorować malinami.

Smacznego, Klaudia.




Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym
http://sklepagnex.pl/
Serdecznie zapraszam!

piątek, 26 lutego 2016

Kurczak tikka masala


Chicken Tikka Masala to danie kuchni brytyjskiej, które jest inspirowane kuchnią indyjską. Jest to kurczak marynowany w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, w tym kuminu oraz garam masala. Następnie smażony z dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki!

Składniki (na 2 porcje):
  • 250-300 gram piersi kurczaka
  • marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki
  • 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • szczypta ostrej papryki, wędzonej papryki oraz kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek mleka kokosowego (lub śmietanki kremówki)
  • sok z 1/3 cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki
Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, syrop z agawy, sok z cytryny, sól oraz bulion i całość duszę około 10 minut. Kurczaka wyciągam z marynaty, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i smażę na osobnej patelni na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka przekładam do gotującego się sosu. Całość duszę jeszcze przez 10- 15 minut. Dodaję mleko kokosowe, dokładnie mieszam. Przed podaniem dekoruję danie posiekaną natką pietruszki. Podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan.

Smacznego, Klaudia.



czwartek, 25 lutego 2016

Krem z pieczonej papryki i merchewki


Na ten przepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 400 ml rosołu lub bulionu
  • 1 cebulka
  • odrobina świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem.

Smacznego, Klaudia.


środa, 24 lutego 2016

Sałatka grecka, oryginalny przepis



Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Oryginalna jej wersja nie zawiera sałaty lodowej lub grzanek. Składają się na nią bowiem soczyste, słodkie pomidory, zielone ogórki ze skórką, czerwona cebula, papryka, ulubione oliwki i prawdziwy ser feta. Dressing to jedynie oliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2-3 soczyste pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 gram czarnych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 100 gram greckiego sera feta
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta oregano
  • świeżo zmielony pieprz
Pomidory i paprykę kroję w kostkę. Ogórki kroję w półplasterki, oliwki na pół a fetę w trójkąty lub kostkę. Cebulę kroję w piórka. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Wszystkie składniki układam w naczyniu. Doprawiam oregano i pieprzem. Polewam oliwą z oliwek i podaję.

Smacznego, Klaudia.





wtorek, 23 lutego 2016

Sałatka z ananasem, szynką, żółtym serem, porem, jajkiem i kukurydzą


Najczęściej na blogu pojawiają się sałatki zielona z sałatą jako baza i różnymi dodatkami. Ta sałatka jest nieco cięższa ale i bardziej treściwa, odchudziłam ją nieco, bowiem zamiast majonezu użyłam sosu jogurtowego na bazie jogurtu naturalnego. Resztę już wiecie: ananas, szynka dobrej jakości, kukurydza konserwowa, jajka, por oraz żółty ser. Całość bardzo smaczna. Idealna na weekend lub rodzinne święto. W sam raz na okres karnawału.

Składniki (układamy warstwami według podanej kolejności składników):
  • 4-5 plastrów ananasa
  • 150 gram szynki drobiowej lub wieprzowej dobrej jakości w kawałku
  • 100 gram kukurydzy konserwowej
  • sos jogurtowy: 5m łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 12%, szczypta soli i pieprzu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 biała część pora
  • 100 gram startego sera żółtego
Ananasa, szynkę i jajka kroimy w kostkę. Pora siekamy drobno. Ser ścieramy na tarce. Składniki sosu mieszamy w misce. Wszystkie składniki układamy w podanej kolejności w misce, następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego, Klaudia.


poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciastka digestive

Przez kilka ostatnich tygodni męczyłam ten przepis do tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam!

Składniki (na około 24 ciastek):
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mleka
  • polewa: 100 gram czekolady deserowej + 2 łyżki masła + 2 łyżki kremówki
Płatki owsiane miksuję na pył. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól i mleko i ponownie miksuję całość w malakserze na jednolite i gęste ciasto. Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15-18 minut. Upieczone ciastka studzę.
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę z dodatkiem masła i kremówki. Gotową polewą oblewam ciastka i odstawiam by czekolada stężała.

Smacznego, Klaudia.




niedziela, 21 lutego 2016

Moussaka (musaka)

Przepis na grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego i zarazem bardzo smacznego. Przeciwników bakłażana mogę pocieszyć, bowiem w ogóle go nie czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki (na 6-8 porcji):
Sos mięsny pomidorowy:
  • 750 gram mielonej wołowiny
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • szczypta soli i pieprzu
  • lampka czerwonego wina
  • szczypta kuminu i wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
  • 50 gram masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3/4 litra mleka
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ponadto:
  • 1/2 kg bakłażanów
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 startego, żółtego sera
Ziemniaki obieram i gotuję przez 20 minut w wodzie. Po przestudzeniu kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się przechowuje i świetnie smakuje odgrzana kolejnego dnia.

Smacznego, Klaudia.





sobota, 20 lutego 2016

Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach

Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy chleb na drożdżach na tym blogu. Jest wprost idealny. W środku miękki a z zewnątrz chrupiący. Ma się go ochotę tylko jeść i jeść! :)

Składniki (na formę keksową o długości 25 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika
Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 45 minut. Upieczone pieczywo należy wystudzić na kratce. Dopiero po wystudzeniu można zjeść chleb. Niestety, nie należy jeść ciepłego pieczywa a takie jest najsmaczniejsze.

Smacznego, Klaudia.







piątek, 19 lutego 2016

Sernik z galaretką jeżynową

Pyszny sernik, który upiekłam z okazji urodzin mojej cioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend.

Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia):

Ciasteczkowy spód:
  • 100 gram herbatników
  • 30 gram ciastek digestive
  • 100 gram rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 850 gram zmielonego twarogu
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jaja
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
Galaretka jeżynowa
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
  • 1 galaretka truskawkowa + 350 ml wrzącej wody
  • dodatkowo świeże jeżyny do dekoracji
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w podanej ilości gorącej wody. Jeżyny gotuję na małym ogniu przez 5-8 minut, następnie przecieram przez drobne sito a pestki wyrzucam. Puree jeżynowe mieszam z galaretką. Studzę. Ciastka miksuję w malakserze z rozpuszczonym masłem do momentu aż uzyskam jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku. Wykładam na spód blaszki, mocno ugniatam i umieszczam w lodówce na kilka minut. Wszystkie składniki masy serowej umieszczam w misie i dokładnie, lecz krótko miksuję. Przygotowaną masę wylewam na ciasteczkowy spód i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami.

Smacznego, Klaudia.

czwartek, 18 lutego 2016

Bułeczki pszenne




Smaczne bułeczki, delikatnie maślane. Miękkie w środku, z zewnątrz chrupiące. Idealne na śniadanie lub do burgerów.

Składniki (na 10 niewielkich bułeczek):
  • 350 gram mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 gram roztopionego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania

W misce mieszam mąkę z drożdżami. Dodaję mleko, wodę, miód, sól i jajko. Wyrabiam dokładne ciasto na jednolitą masę. Wlewam rozpuszczone masło i ponownie wyrabiam ciasto przez kilka minut. Nie powinno kleić się do rąk, natomiast musi mieć jednolitą konsystencję. Jeśli sądzimy, że ciasto się zbyt mocno klei należy dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce w 5 cm odstępach od siebie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym  żółtkiem, posypujemy sezamem lub/i kminkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut*. Studzimy na kratce.

*Część bułeczek piekłam przez pierwsze 5 minut w 230 stopniach, następnie obniżałam temperaturę do 200 stopni i dopiekałam przez 10 minut. Uważam, że te bułeczki spiekły się zbyt mocno co widać na zdjęciach. Pozostałe piekłam przez 15 minut w 200 stopniach i uważam, że to wystarczy.

Smacznego, Klaudia.




środa, 17 lutego 2016

Jajka po florencku i najlepszy sos holenderski



Jajka po florencku to genialny pomysł na weekendowe śniadanie kiedy mamy więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Przepyszny, duszony szpinak oraz idealnie ugotowane jajko w koszulce na stostowanej bułce z dodatkiem idealnie kremowego sosu holenderskiego. Każdy etap przygotowania dania jest równie ważny. Stosowanie bułki powoduje, iż nie chłonie ona nadmiaru wilgoci. Szpinak dusimy jedynie 3-4 minuty z odrobiną szczypty soli i pieprzu, by nadał by jędrny i sprężysty a zarazem smaczny. Idealnie ugotowane jajka w koszulce i perfekcyjnie przygotowany sos holenderski to klucz do sukcesu, które mogą Ci zagwarantować podziw w oczach najbliższych kiedy przygotujesz to danie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki, przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 jajka
  • 200 gram szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie natka pietruszki/ bazylia do dekoracji

Perfekcyjny sos holenderski:
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 80 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Bułki tostujemy na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej przez 2 minuty po stronie przekrojonej. Na oliwie z oliwek smażę posiekany ząbek czosnku. Po chwili dodaję umyty i osuszony z nadmiaru wody szpinak. Duszę 3-4 minuty, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Odstawiam na bok.
Duży garnek napełniamy wodą, dodajemy ocet i podgrzewamy do zagotowania. Jedno z czterech jaj wbijamy do niewielkiej miseczki. Kiedy woda w garnku się zagotuje dużą łyżką tworzymy wir i w sam środek wiru wody wlewamy prosto z miseczki jajko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem na średni. Gotujemy jajko przez 1,5-2 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne by żółtko było płynne. Ponownie tworzymy wir wody w garnku i postępujemy tak samo z resztą jajek.

Sos holenderski
Żółtka ubijamy z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem na jasną, puszystą pianę. Kiedy żółtka będą dość jasne stopniowo wlewam rozpuszczone masło (np. po łyżce), cały czas ubijając. Kiedy całe masło ubijemy z żółtkami należy miksować sos jeszcze minutę. Następnie można doprawić sos szczyptą soli i pieprzu jeśli uważamy, że tego potrzebuje. Można również dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny w zależności od naszych preferencji.

Wykończenie danieNa stostowanej bułce układam 1/4 przygotowanego szpinaku, na nim umieszczam ugotowane jajko w koszulce. Całość polewam sosem holenderskim i dekoruję świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.