Strony

piątek, 30 czerwca 2017

Sałatka z kurczakiem, mango, miętą i orzechami nerkowca


Taka banalna i prosta. Taka którą zajadałam się ostatnich kilka dni. Świeża, lekka i wprost idealna na upalne dni. Mój ulubiony posiłek. Pieczona pierś kurczaka w słodko- kwaśnej marynacie, dojrzałe.. oj bardzo dojrzałe mango, świeża miętą i posiekane orzechy nerkowca. Latem obowiązkowo musicie ją wykonać.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 gram piersi kurczaka 
  • marynata: 1 łyżka musztardy francuskiej, sok z połowy cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1 mango 
  • garść świeżej mięty
  • 200 gram mixu sałat (użyłam z burakiem)
  • garść orzechów nerkowca 
  • dressing: 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, sok z połowy limonki 
Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, marynuję i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Mango obieram, kroję w kostkę. Orzechy siekam drobno. Miętę myję. Na dnie naczynia układam sałatę, pokrojone, mango i pieczonego kurczaka. Całość posypuję posiekanymi orzechami i polewam dressingiem. Dekoruję miętą. 

Smacznego, Klaudia. 



czwartek, 29 czerwca 2017

Czekoladowy makaron z waniliowym mascarpone, malinami i sosem z białej czekolady


 Obłędnie smaczny makaron czekoladowy z dodatkiem mascarpone wymieszanego z jogurtem greckim i wanilią, świeżymi malinami o prostym sosem z białej czekolady to danie, które zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci. Letnie, smaczne i przepyszne danie. Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek malin i świeżej mięty powoduje, iż całość jest lekka, świeża i zdecydowanie staje się definicją słowa lato. Wypróbujcie i przekonajcie się sami. 

Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie czekoladowego makaronu Lubella 
  • 500 gram malin 
  • 500 gram mascarpone 
  • 250 gram jogurtu greckiego 
  • 1 laska wanilii 
  • 150 gram białej czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • świeża mięta
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Maliny i miętę umyj i osusz. Mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim i wanilią. W niewielkim rondelku podgrzej czekoladę ze śmietaną i masłem do połączenia. Porcję makaronu podaj z mascarpone, malinami, świeżą miętą. Całość polej sosem z białej czekolady. Podaj.

Smacznego, Klaudia. 




wtorek, 27 czerwca 2017

Cytrynowo- limonowe szaleństwo



Lato nieodłącznie kojarzy mi się z pysznymi, chłodnymi i ooorzeźwiającymi napojami. Najbardziej orzeźwiające smaki to dla mnie limonka, cytryna i mięta. Połączone w jedną całość to strzał w dziesiątkę, zarówno na delikatne orzeźwienie w ciągu dnia, jak i na wieczór!
Doskonałym dodatkiem do napoju okazał się syrop Łowicz o smaku limonki i cytryny!  Stanowi on doskonałe połączenie dwóch kwaskowych smaków cytrusów. Podany z kruszonym lodem, schłodzoną wodą i sokiem ananasowym oraz miętą pozwala stworzyć napój idealny na upalne dni i gwarantuje prawdziwie owocowe ooorzeźwienie! Syrop limonka i cytryna marki Łowicz doskonale nadaje się zarówno do wyjątkowo ooorzeźwiającego koktajlu, jak i do drinka- dla wszystkich przeżywających szalooone, letnie wieczory.
Ja uwielbiam takie rześkie połączenia, dlatego poniżej przedstawiam Wam koktajl na bazie najlepszego syropu o smaku limonki i cytryny z dodatkiem mięty, który mam nadzieję, że   stanie się Waszym smakiem  tego lata! 

Przepis (na 2 porcje):

  • 1 szklanka  soku z ananasa*
  • 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
  • skórka otarta z 1 limonki
  •  ½ szklanki kruszonego lodu
  • 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
  • kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
  • mięta do dekoracji
Na dno szklanek wsyp kruszony lód. Dodaj plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlej po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Wlej do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełnij szklankę wodą gazowaną, udekoruj startą skórką z limonki i ciesz się orzeźwiającym napojem!


*Sok ananasowy możesz zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo!



środa, 21 czerwca 2017

Sałatka z komosą ryżową, szparagami zielonymi i ziołami


Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. 

Składniki (4 średnie porcje):

  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 1 żółta papryka 
  • 10 suszonych pomidorów 
  • pęczek zielonych szparag
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej bazylii 
  • garść posiekanej dymki 
  • sok z limonki
  • 3 łyżki oleju lnianego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz
Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa. Doprawiam solą, pieprzem, olejem lnianym i sokiem z limonki. Chłodzę kilka godzin w lodówce. Podaję. 

Smacznego, Klaudia. 




sobota, 17 czerwca 2017

Bezglutenowe placuszki kokosowe z musem rabarbarowo- truskawkowym



Smaczne i delikatne placuszki z mąki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisów z mąki kokosowej, który mogę uznać za udany, chociaż na co dzień nie za bardzo za sobą przepadamy. Dłuższy czas w szafce czeka opakowanie mąki kokosowej. który za każdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje nerwy. Cierpliwie jednak próbowałam dalej uczyć się wypieków na bazie mąki kokosowej i udało się, po wielu próbach zrobić doskonałe placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odważyłabym się upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mną. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jaja
  • 40 gram mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • olej rzepakowy do smażenia 
Mus rabarbarowo - truskawkowy:
  • 1 lg rabarbaru
  • 1 kg truskawek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • ekstrakt z wanilii 
Rabarbar i truskawki myję, osuszam. Zasypuję cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piekę godzinę, następnie miksuję na mus i przecieram przez sito. 

Jajka mieszam z mąką kokosową, mlekiem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Na rozgrzanej patelni i nagrzanym tłuszczu smażę niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Porcję placuszków podaję z musem i kilkoma świeżymi truskawkami. 

Smacznego, Klaudia!



piątek, 16 czerwca 2017

Ciasto gryczane z truskawkami (bezglutenowe)




Przepyszne ciasto gryczane, które upiekłam specjalnie na zajęcia na mojej uczelni. Wilgotne, lekki i bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie. Jak na ciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne!

Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 
  • 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnych powideł 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli 
  • kilogram truskawek 
  • cukier puder do dekoracji 
Jajka, olej, powidła i mleko mieszam. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam krótko ale dokładnie. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myję, kroję na pół i układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę w formie i posypuję cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia.







czwartek, 15 czerwca 2017

Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing



Jestem największa fanką sałatek wszelkich. Uwielbiam jeść je na śniadanie, uwielbiam na kolację i kocham jeść sałatki na obiad. Właściwie dobrych sałatek mi nigdy dość, szczególnie latem. W sałatce, jak zdążyliście zauważyć, niezbędnym dodatkiem wiosną są mi szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek, rzodkiewki idealnie szczypiące w język czy botwinka młoda smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przywiozę je ze wsi od rodziny. Strasznie doceniam to, że mam taką możliwość jeść żywność niemalże BIO wprost z warzywnika mojej rodzinki żyjąc na co dzień w Wielkim Mieście. 


Składniki na 1 porcję:


  • garść świeżego, młodego szpinaku 
  • kilka listków botwiny 
  • 2-3 rzodkiewki 
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 jajo
  • 2 suszone pomidory
  • kawałek sera feta 
  • 5-6 główek szparag zielonych 
  • kilka plastrów ogórka zielonego 
  • cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz
W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz. 
Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Główki szparag blanszuje, przelewam na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu kroję wzdłuż na pół. Rzodkiewki kroję w plastry, ogórka w plastry. Orzechy siekam. Fetę kruszę, suszone pomidory kroję w paski. Składniki mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem w koszulce. Składniki dressingu dokładnie mieszam, przygotowanym sosem polewam sałatkę. 



Smacznego, Klaudia!





środa, 14 czerwca 2017

Chrupiąca broszka w panierce z płatków kukurydzianych z grillowaną morelą, poziomkami i konfiturą truskawkową




Najlepsze śniadanie to takie, które nie tylko pozytywnie nastroi Cię na cały dzień, ale i da Ci energię na to by zmierzyć się z zadaniami tego dnia. Naturalne, słodkie i smaczne śniadanie zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy! Zjedzone w rodzinnym gronie jest niemalże obrzędem, któregp praktykowanie sprawia mi niesamowitą frajdę. Doskonały początek dnia musi kojarzyć się z doskonałym jedzeniem. Prostym ale smacznym, takim na którego wspomnienie pojawia się uśmiech na twarzy. Dobre jedzenie najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie. Rodzinne śniadania, wypełnione uśmiechem, radością i miłością to idealny początek dnia!
Poniżej przepis na niemalże mistrzowskie śniadanie. Kawałek brioszki lub chałki, wymoczonej w roztrzepanym jajku i obtoczonej w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, podanej z jogurtem, grillowaną morelą i poziomkami. Najlepsze śniadanie jakie jadłam, wprost idealne na leniwy posiłek z najbliższymi Ci osobami. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6-8 plastrów pokrojonej brioszki lub chałki, może być czerstwa 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych kakao i miód marki Lubella 
  • 2 jajka 
  • 3-4 morele 
  • garść poziomek 
  • 1/2 szklanki jogurtu 
  • kilka łyżek konfitury truskawkowej 
  • nasionka chia, płatki migdałów i mięta do podania 
  • olej rzepakowy do smażenia 
Chałkę kroję w plastry. Jajka roztrzepuję. Płatki kruszę za pomocą malaksera lub siły w dłoniach. Kawałek chałki moczę w roztrzepany, jajku, następnie obtaczam w pokruszonych płatkach i smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Usmażone kawałki chałki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Morele kroje na ćwiartki i grilluję po minucie z każdej strony. Przygotowaną chrupiącą chałkę smaruję jogurtem lub konfiturą truskawkową, układam na niej grillowane morele i dekoruję płatkami migdałów, nasionkami chia i miętą. Zjadam oczywiście- od razu! 

Smacznego, Klaudia!







Odkryj autentyczny smak natury

#odkrywamcomożezboże
#lubella
#mojaalternatywa
#zrodzinąnajlepiej 

wtorek, 13 czerwca 2017

Makaron ze szpinakiem, botwiną, kurczakiem, suszonymi pomidorami i fetą


 Jedna z lepszych kombinacji makaronowych jakie jadłam. Delikatne tagliatelle szpinakowe podane z podsmażoną szalotką, czosnkiem, piersią kurczaka oraz suszonymi pomidorami, liśćmi botwiny i młodym szpinakiem, zerwanym wprost z babcinego ogródka. Całość solidnie doprawiona solą, pieprzem oraz fetą, czyli tak jak lubię najbardziej. 

Składniki na dwie porcje:

  • 100 gram makaronu szpinakowego tagliatelle 
  • garść liści botwiny 
  • 200 gram piersi kurczaka 
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść młodego szpinaku 
  • 4-5 suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka masła 
  • szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii 
  • odrobina świeżej bazylii 
  • 50 gram sera feta 
Makaron gotuję we wrzątku al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu lub niekiedy minutę krócej. Szalotkę i czosnek siekam drobno. Kurczaka kroję w kostkę. Szpinak i liście botwiny dokładnie myję. Suszone pomidory kroję w paski. Na maśle i oleju z suszonych pomidorów smażę szalotkę i czosnek do zarumienienia. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka oraz suszone pomidory. Składniki smażę 3-4 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję liście botwiny i szpinak. Całość smażę jeszcze minutę lub dwie. Ściągam z ognia i mieszam z ugotowanym makaronem. Podaję z pokruszoną fetą. 

Smacznego, Klaudia.