Strony

sobota, 30 września 2017

Wytrawna owsianka z grzybami, jajkiem sadzonym, grillowaną cukinią, awokado. Śniadanie idealne!




Kiedyś wytrawna owsianka brzmiała dla mnie jak abstrakcja. Nie potrafiłam wyobrazić sobie tego smaku. Dzisiaj jestem w niej szalenie zakochana i nie wiem czy nie smakuje mi bardziej niż ta na słodko. Gotowane na wodzie płatki owsiane z dodatkiem grzybów i ciemnego sosu uniwersalnego #lowicz smakują wyśmienicie. Do tego oczywiście odpowiednie dodatki i całość jest doprawdy przesmaczna! Śniadanie idealne, zapraszam Was do mojego stołu!

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 3 łyżki płatków owsianych + 1 szklanka wody 
  • 200 gram grzybów leśnych 
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz
  • szczypta soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej 
  • 1/2 małej cukinii
  • odrobina awokado
  • jajko 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • odrobina papryki czerwonej 
  • odrobina pokruszonego sera feta
  • natka pietruszki 
Płatki gotuję w wodzie z dodatkiem pokrojonych grzybów leśnych. Na koniec gotowania dodaję sos ciemny Łowicz oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cukinię kroję w plastry. Część grilluję, kilka plastrów pozostawiam surowych. Jajko smażę na patelni. Awokado i paprykę kroję. Fetę kruszę a natkę pietruszki siekam. Ugotowaną owsiankę podaję z pokrojonymi warzywami, grillowaną cukinią, jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!






piątek, 29 września 2017

Makaron z sosem grzybowym, grillowanym kurczakiem i surową cukinią



Jeżeli dość długo śledzicie mojego bloga to wiecie, że przede wszystkim w kuchni stawiam na sezonowość. Jesienią nie może być inaczej. Zanim moja kuchnia i potrawy staną się "dyniowe", wcześniej wykorzystam grzyby na multum sposobów. Są uniwersalne, smaczne i sycące. Z makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne)
  • 500 gram grzybów 
  • ząbek czosnku 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, majeranek 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek 
  • natka pietruszki 
  • 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 
  • odrobina sera feta
  • 1 mała cukinia 
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Dodaję grzyby i duszę sos kilka chwil. Wlewam ciemny sos uniwersalny Łowicz i gotuję całość 5-10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą. 

Smacznego, Klaudia. 






czwartek, 28 września 2017

Quiche na pełnoziarnistym spodzie z grzybami i kurczakiem




Jeden sos a zastosowań wiele. Sos ciemny uniwersalny od Łowicz świetnie sprawdził się jako dodatek do tarty z grzybami i kurczakiem. To dzięki niemu quiche zyskał niepowtarzalny, unikalny smak a jego przygotowanie nie zajęło mi zbyt wiele czasu. Sos uniwersalny od #lowicz to świetne rozwiązanie dla osób, które na przygotowanie posiłku nie mają zbyt wiele czasu. 

Quiche z grzybami jest pyszny. Jest sycący, smaczny i zdrowy,  gdyż przygotowany na pełnoziarnistym spodzie. Idealnie jesienna propozycja! 

Składniki (na tartę o średnicy 26 cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 2000
  • 125 gram masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 żółtko 
Nadzienie:
  • 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • masło do smażenia grzybów 
  • 4 jaja 
  • 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz i majeranek 
  • ząbek czosnku
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. 
Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby oraz pokrojonego grillowanego kurczaka. Na wierzch wylewam sos. Quiche umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Podaję od razu na ciepło. 

Smacznego, Klaudia. 







środa, 27 września 2017

Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym


Poranek. Najlepiej z kubkiem kawy w dłoni. Idealna pora na wypad do lasu. Ubrana w pięć kilogramów ubrań, z zakatarzonym nosem i nienajlepszym stanem zdrowia, w trampkach... udałam się na grzyby! Z założenia w poniedziałek, po ślicznym weekendzie, miałam wrócić do domu z pustym koszykiem. Nic bardziej mylnego, pełen koszyk grzybów... i kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. 

Składniki (na rodzinny obiad):

  • 1,5 kg schabu 
  • 100 gram suszonych śliwek 
  • majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Sos śmietanowo- grzybowy:
  • 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • rozmaryn 
  • sól i pieprz 
  • szklanka śmietany 30% 
  • 1 lampka białego wina 
  • 2 łyżki masła 

Do podania:

  • buraczki zasmażane
  • tłuczone ziemniaki 
  • tarta marchewka 
Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami. 

Smacznego, Klaudia. 




sobota, 23 września 2017

Bezglutenowe placuszki czekoladowe z awokado z musem malinowym




Pyszne, bezglutenowe i bezmleczne placuszki z dodatkiem zmiksowanego na mus awokado oraz musem malinowym, prażonymi orzechami laskowymi i granatem. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • 1 awokado 
  • 2 jaja 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia 
Mus malinowy:
  • 1 szklanka malin 
  • odrobina wody
  • odrobina syropu klonowego 
Dodatki:
  • granat 
  • zmrożone maliny
  • orzechy laskowe 
Awokado zmiksuj z bananem, kakao, syropem klonowym i solą na gładką masę. Na oleju smaż niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem. 

Smacznego, Klaudia!





czwartek, 21 września 2017

Wytrawna owsianka z halloumi, omletem, orzechami laskowymi i grillowaną cukinią oraz papryką


 I zaczęło się! Cykl wytrawnych owsianek. Długo za mną chodziło aby je przygotować. Postanowiłam zacząć czymś ekstra. Jest halloumi, jest omlet, są warzywa i prażone orzechy. Jest nawet prażona ciecierzyca. Jest to owsianka wypasiona na maxa. Będzie ich więcej na blogu. Do znudzenia przerobiłam owsianki na słodko. Teraz będzie wytrawnie, coś dla wybrednych podniebień. Uwielbiam owsianki! Niech żyje owsianka. To co.. następna z karmelizowanym burakiem? 

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 jajo 
  • 1 łyżka orzechów laskowych 
  • 50 gram cukinii 
  • 40 gram papryki żółtej 
  • 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • 50 gram sera halloumi 
  • świeży ogórek 
  • sól, pieprz i papryka wędzona 
  • olej rzepakowy do smażenia, w ilości według uznania 
Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną w plastry cukinię, paprykę oraz ser halloumi. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na suchej patelni prażę orzechy laskowe. Ściągam orzechy, wlewam odrobinę oleju na patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie smażenia omleta, zanim jeszcze się dobrze zetnie zawijam go w rulon. Ogórka kroję. Na suchej patelni prażę ciecierzycę z przyprawami. Warzywa grillowane kroję w kostkę i mieszam z owsianką oraz ciecierzycą. Gotową owsiankę podaję z serem halloumi, pokrojonym w plastry omletem a całość posypuję orzechami oraz ogórkiem świeżym. 

Smacznego, Klaudia. 





środa, 20 września 2017

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z orzechami włoskimi




To ciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 3 jaja 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji 
Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję orzechy laskowe. Przygotowaną masę przekładam do formy keksowej o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. 

Smacznego, Klaudia.




wtorek, 19 września 2017

Makaron lasagne z pesto z suszonych pomidorów z pulpecikami z piersi kurczaka



Niebanalne połączenie w sam raz na kolację we dwoje. Makaron lasagne podany z pysznym, domowym pesto na bazie suszonych pomidorów oraz delikatnymi pulpecikami z piersi kurczaka. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, których podniebienie jest bardzo wybredne. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 płatów makaronu lasagne 
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
  • cebula 
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • pieprz
Pulpeciki drobiowe:
  • 300 gram zmielonej piersi kurczaka 
  • 1 jajo
  • 2- 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 
  • olej do smażenia
  • mix sałat do dekoracji 
Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony. 
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie posypuję natką pietruszki. Podaję z miksem sałat. 

Smacznego, Klaudia.