Strony

wtorek, 31 października 2017

Kasza jaglana z dynią, batatem i łososiem


W ciągu ostatnich dwóch tygodni to danie przewijało się przez moje menu chyba 4 razy. Za każdym razem wymieniałam to kurczaka na rybę lub rybę na ser. Danie, które można świetnie modyfikować według własnych potrzeb. Jagody goji możesz zamienić na żurawinę lub rodzynki. Czarny sezam na prażone migdały lub pestki dyni. Jeżeli nie lubisz kaszy jaglanej zamień ją na bulgur lub kuskus. Sam widzisz, że to danie jest genialne. Niemal wszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się, próbuj, kombinuj. 

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 gram świeżego łososia lub kurczaka 
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 250 gram dyni 
  • 250 gram batata 
  • garść jagód goji lub żurawiny lub rodzynek 
  • czarny sezam lub pestki dyni lub migdały w płatkach
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 gruszka 
  • świeży rozmaryn
  • kiełki jarmużu 
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, mielona kolendra 
Jagody goji namocz w wodzie. Łososia dopraw solą i pieprzem, grilluj po 2 minuty z każdej strony. Kaszę jaglaną ugotuj al dente. Batata, gruszkę i dynię pokrój w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy oraz świeży rozmaryn. Smaż całość minutę a następnie wrzuć pokrojone bataty i dynię. Wlej pół szklanki wody i duś warzywa do miękkości. Dodaj gruszkę i smaż danie kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę, namoczone jagody goji i dopraw ponownie całość do smaku. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę filet z łososia. Podaj porcję dania na talerzu posypaną czarnym sezamem lub innymi pestkami razem z kiełkami jarmużu.

Smacznego, Klaudia!



poniedziałek, 30 października 2017

Sałatka z winogronem, mozzarellą i suszonymi pomidorami na szpinaku


Lubię połączenie winogron z wytrawnymi składnikami. Przełamują smak i nadają lekkości posiłkowi. Banalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą  oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację. 

Składniki:
  • garść szpinaku 
  • 100 gram różowych winogron 
  • kilka kulek mini mozzarelli 
  • pomidorki koktajlowe 
  • ćwierć cebuli 
  • 2-3 suszone pomidory 
  • łyżka uprażonych pestek dyni 
  • świeży tymianek 
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu 
Składniki dressingu mieszam. Winogrona kroję na pół i pozbawiam je pestek. Cebulę kroję w piórka, pomidory suszone w paski, koktajlowe pomidorki w ćwiartki a ser na mniejsze kawałki. Na talerzu układam szpinak, na nim pozostałe składniki. Całość posypuję prażonymi pestkami dyni, świeżym tymiankiem. Przed podaniem polewam dressingiem.

Smacznego, Klaudia! 




sobota, 28 października 2017

Bardzo prosty tort! Naked Cake z Nutellą, kremem mascarpone, czekoladowymi kulkami, borówkami i truskawkami


 Urodzinowy torcik dla mojego najmłodszego braciszka. Delikatny, niezbyt słodki pomimo użytej Nutelli. Lekki i smaczny. Właściwie bardziej letni niż jesienny. Taki jak lubię. 

Składniki na biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 8 jaj 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki cukru 
Krem:
  • 500 gram mascarpone 
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru 
Dodatkowo:
  • 200 gram kremu Nutella 
  • 400 gram chrupiących kulek czekoladowych 
  • 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
  • 300 gram borówek 
  • 300 gram truskawek 
Białka oddziel od żółte i ubij na puszystą pianę pod koniec ucierania dodając cukier. Stopniowo dodawaj żółtka do ubitej piany cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą. 

Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden z biszkoptów na paterze i posmaruj całą Nutellą. Nałóż połowę kremu, połowę czekoladowych kulek i połowę owoców. Nałoż drugi biszkopt, przyciśnij mocno i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj czekoladowymi kulkami, truskawkami i borówkami. Tort przed podaniem należy schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!



piątek, 27 października 2017

Czekoladowa owsianka z żurawinką


Prosta, pyszna i bardzo zdrowa owsianka z dodatkiem świeżej żurawiny i jabłek. Uwielbiam! 

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • łyżka miodu 
  • łyżka kakao 
  • szczypta cynamonu 
  • garść świeżej żurawiny 
  • jedno starte jabłko 
  • uprażone migdały oraz winogrona do dekoracji 
Płatki ugotuj w mleku do miękkości. Dodaj kakao, cynamon i miód. Jabłko zetrzyj i ugotuj z żurawiną do momentu powstania gęstego musu. Możesz dosłodzić miodem. Ugotowaną owsiankę podaj z żurawiną, migdałami i winogronem. 

Smacznego, Klaudia!



Wpis powstałam w ramach współpracy z gdyńską restauracją Waniliowa 6. 

Zapraszam do polubienia funpage:

czwartek, 26 października 2017

Jabłka pieczone z masłem orzechowym i mascarpone w sosie jogurtowym


Bardzo prosty pomysł na deser w stylu fit. Masło orzechowe, mascarpone i cynamon. A całość podana z malinami, sosem jogurtowym i winogronem. Do wykonania w kilka chwil! 

Składniki (na 3-4 jabłka):

  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki mascarpone 
  • szczypta cynamonu 
  • maliny
  • winogrona 
  • jogurt grecki wymieszany z miodem 
  • mięta, tymianek 
Jabłka należy wydrążyć od strony ogonka pozbywając się przy tym gniazda nasiennego. Wydrążone jabłka posypuję cynamonem i nakładam mascarpone oraz masło orzechowe. Gotowe jabłka zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Delikatnie studzę jabłka, kroję na ćwiartki i podaję z sosem jogurtowym, malinami i winogronami. Całość dekoruję miętą oraz tymiankiem. 

Smacznego, Klaudia.




Wpis powstałam w ramach współpracy z gdyńską restauracją Waniliowa 6. 

Zapraszam do polubienia funpage:

środa, 25 października 2017

Pak Choi z jajkiem, cukinią, mozzarellą i łososiem



Super! Dziś pierwszy raz udało mi się mieć w dłoniach pak choi. Wiele miałam pomysłów na wykorzystanie jej, nie chciałam jednak tych pięknych liści niszczyć pod wpływem temperatury dlatego zamarynowałam je jedynie w miodzie, oliwie, czosnku i sosie sojowym. Podałam zamarynowane z cukinią surową, wędzonym łososiem, mini mozarellą, ugotowanym na twardo jajkiem, kiełkami oraz dressingiem słodko- kwaśnym na bazie jogurtu, miodu i soku z limonki. Bardzo podoba mi się to danie! Idealnie wpisuje się w moją estetykę. 

Składniki (na jedną porcję):
  • 4-5 liści pak choi 
  • 30 gram wędzonego łososia 
  • 1 jajko na twardo 
  • kiełki rzodkiewki 
  • niewielki kawałek młodej cukinii 
  • 5-6 kulek sera mozzarella mini 
  • czarny sezam 
  • marynata do sałaty: 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, pieprz, łyżka oliwy z oliwek 
  • dressing: 2 łyżki jogurtu greckiego, posiekany koperek, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny 
Pak Choi myję. Czosnek siekam i wszystkie składniki marynaty mieszam. Marynuję liście 15 minut. W tym czasie gotuję jajka, obieram i kroję. Cukinię kroję w półplastry. Składniki dressingu mieszam. Na talerzu układam pak choi, łososia, jajko, cukinię, kiełki a całość posypuję sezamem oraz polewam dressingiem. Podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 




Wpis powstałam w ramach współpracy z gdyńską restauracją Waniliowa 6. 

Zapraszam do polubienia funpage:

piątek, 20 października 2017

Koszyczek z płatów makaronu lasagne z szynką parmeńską, pleśniowym serem i jajkami


Świetny pomysł na zapiekany makaron z dodatkiem parmeńskiej szynki, koziego sera oraz parmezanu i cukinii. Z ugotowanych płatów lasagne formujemy koszyczek lub kilka mniejszych koszyczków w formie na muffiny, na dnie układamy szynkę parmeńską oraz ser pleśniowy z parmezanem. Wierzch wypełniamy jajkami, cukinią oraz rozmarynem. Całość zapiekamy aż jajka się zetną, ser rozpuści a makaron stanie się delikatnie chrupki. Pychota! Takie cuda tylko z makaronem lasagne od #Lubella!

Składniki (na 3 porcje):
  • 10 płatów makaronu Lasagne od Lubella 
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 100 gram sera pleśniowego 
  • 50 gram parmezanu 
  • 1 niewielka cukinia 
  • 3 jajka 
  • świeży rozmaryn 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
Makaron podgotuj przez 5 minut, niech stanie się plastyczny. Dno formy do zapiekania wyłóż makaronem. Na wierzchu ułóż szynkę parmeńską oraz pokrojoną w plastry cukinię. Całość posyp pokruszonym serem oraz parmezanem. Wbij jajka i posyp składniki solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiecz makaron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podaj od razu z pokrojonymi pomidorkami.

Smacznego, Klaudia. 







środa, 18 października 2017

Bezglutenowe ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem (z masłem orzechowym)



Proste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne! 

Składniki (na formę 12 cm x 20 cm):

  • 1 banan 
  • 30 gram mąki kokosowej 
  • 5 jaj 
  • 1 gruszka 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • orzechy laskowe do dekoracji 
Gruszkę pokrój w kostkę i duś na wodzie z dodatkiem rozmarynu, do miękkości. Rozmaryn wyrzuć a  gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Piecz w piekarniku nagranym do 175 stopni przez 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudź ciasto w formie. 




Smacznego, Klaudia. 



wtorek, 17 października 2017

Makaron czekoladowy z duszonymi gruszkami w maśle orzechowym, salsą mango i orzechami laskowymi





Innowacyjny, nowoczesny a przy tym ciekawy i niebanalny sposób na wykorzystanie makaronu #Lubella. Czekoladowe świderki podane z salsą mango oraz duszonymi w Amaretto gruszkami z dodatkiem masła orzechowego smakują wyśmienicie a przy tym są ciekawą formą podania makaronu. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 gram czekoladowego makaronu Lubella 
  • 2 twarde gruszki 
  • łyżka masła 
  • łyżka miodu 
  • 50 ml Amaretto 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50 gram masła orzechowego 
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 owoc mango 
  • laska wanilii 
  • sok z połowy cytryny
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na maśle podsmaż rozmaryn oraz pokrojone w kostkę gruszki do momentu ich zarumienienia. Wlej Amaretto oraz miód i gotuj gruszki jeszcze chwilę. Dodaj masło orzechowe. Orzechy laskowe posiekaj. Mango pokrój w bardzo drobną kostkę i wymieszaj z ziarenkami wanilii. Skrop sokiem z cytryny. Ugotowany makaron podaj z sosem na bazie gruszek i masła orzechowego oraz salsą mango. Całość posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Podaj na ciepło. 

Smacznego, Klaudia. 






sobota, 14 października 2017

Dietetyczne muffiny (z jabłkami)



Są takie przepisy,  które są banalnie proste i smaczne. Ze względu na zdjęcia, ten, musiał zostać zaktualizowany. A że został zaktualizowany to przypominam Wam się z nim drugi raz. Sprawdzony kilkukrotnie, jest smacznie i fit. 

Składniki suche:

  • 2 jabłka, obrane, starte na tarce o dużych oczkach
  • garść jagód goji
  • 120 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50 gram płatków owsianych
  • 50 gram otrębów pszennych
  • 3 łyżki cukru brązowego lub stewii 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • opcjonalnie można dodać garść posiekanych orzechów laskowych 
Składniki mokre:
  • dwa jaja
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki płynnego miodu 
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy tam sporo owoców), przez co dłużej utrzymają swoją świeżość. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia. 




piątek, 13 października 2017

Makaron aromatyzowany sokiem z buraka z kozim serem, szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej



Ciekawa sprawa z takim makaronem. Eksperyment od A do Zet. Ugotowaną porcję postanowiłam zamarynować w soku z buraka, dla smaku i dla koloru. Po zamarynowaniu uznałam, że duszony szpinak, chips z szynki i kozi ser oraz laskowe orzechy zagrają tu idealnie. Nie pomyliłam się i wyszło doprawdy ciekawe, proste a zarazem smaczne danie. 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 150 gram Waszego ulubionego makaronu #Lubella, ja użyłam mini kokardek
  • 500 ml soku z buraka 
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia
  • garść szpinaku 
  • garść orzechów laskowych 
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 50 gram koziego sera
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron zamarynuj przez kilkanaście minut w soku z buraka. Sok wylej. Na maśle podsmaż szpinak z przyprawami i skórką z cytryny. Na suchej patelni upraż orzechy i posiekaj. Na tej samej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia. Kozi ser pokrusz lub posiekaj. Do smażącego się szpinaku dodaj makaron, całość duś chwilę, ewentualnie dopraw. Porcję makaronu podaj z pokruszonym kozim serem, uprażonymi orzechami oraz chipsem z szynki parmeńskiej. 

Smacznego, Klaudia.