Strony

czwartek, 30 listopada 2017

Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem



 Jestem ogromną fanką kremów na bazie kaszy jaglanej. Swego czasu z uporem maniaka męczyłam czekoladowy krem jaglany na sposobów multum. Ten, zdecydowanie delikatniejszy niż czekoladowy, jest równie smaczny, jeżeli nawet nie smaczniejszy. Gotowana na mleczku kokosowym kasza jaglana, zmiksowana z bananem i wodą z kokosa smakuje bezbłędnie w towarzystwie kwaśnych owoców oraz równie kwaśnego soku z Jeżyn marki Oleofarm, który zasmakował mi od pierwszego użycia. 

Niedawno otrzymałam do recenzji produkty marki Oleofarm. Jeden z produktów to sok z Jeżyn, drugi z Czarnego Bzu. W lodówce od dawna mam również sok z Aloesu, który profilaktycznie suplementuje by utrzymać dobrą kondycję mojej cery oraz włosów. Stosuję go również jako tonik do twarzy, zatem litrowa butelka zazwyczaj znika w oka mgnieniu. Zarówno sok z Jeżyn, jak i z Czarnego Bzu to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych a zatem są idealnym sposobem na naturalną suplementację. Zarówno jeden, jak i drugi owoc to doskonałe źródło antocyjanów (zapobiegają nowotworom skóry, wzmacniają serce, usprawniają pracę układu krwionośnego), witaminy C- która w okresie jesienno- zimowym jest dla nas szczególnie ważna ze względu na działanie wzmacniające odporność naszego organizmu oraz są doskonałym źródłem błonnika, którego często w naszej diecie brakuje. Soki w smaku są... kwaśne, ze względu na to, że ich skład jest jedno składnikowy, gdyż są to soki w stu procentach z danego owocu, co dla mnie jest niezwykle ważne, gdyż cenię sobie produkty, których etykieta jest krótka oraz czytelna i nie przypomina tablicy Mendelejewa. W skrócie, bo nie lubię się rozpisywać, soki Oleofarm idealnie wpisują się w mój styl zdrowego odżywiania i mogą być doskonałym dodatkiem pomagającym odpowiednio zbilansować dietę i ja, osobiście, polecam stosowanie suplementacji w takiej postaci. 


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • 1 banan 
  • łyżka miodu
  • woda z jednego kokosa 
  • łyżka wiórków kokosowych 
  • maliny, granat i sok z Jeżyn 100% Oleofarm do dekoracji 
Kaszę jaglaną gotuję do miękkości w mleku kokosowym. Ugotowaną kaszę studzę a następnie miksuję z bananem, miodem i wodą kokosową na gładki krem. Podaję z granatem, malinami. Przed podaniem polewam sokiem z jeżyn. Można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce, gdyż na zimno smakuje równie dobrze.

Smacznego, Klaudia!




środa, 29 listopada 2017

Kokosowy sernik na piernikowym spodzie



 Przepyszny serniczek kokosowy na bazie twarogu oraz mleka kokosowego na kruchym, piernikowym spodzie polany czekoladą mleczną i udekorowany ciasteczkami Rafaello oraz granatem. Brzmi to jak przepis idealny i taki zresztą jest. Jeżeli jesteście fanami smaku kokosa to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo sernik wzbogaciłam o kruchy, piernikowy spód, który zyskał jeszcze bardziej karmelowy smak za sprawą cukru trzcinowego #diamant. Nieco zbity ale nadal o lekkiej konsystencji, każdemu przypadnie do gustu. W tym przepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta.  

Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):

Kruchy spód piernikowy:

  • 3/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka kakao 
Masa serowa:
  • 500 gram twarogu trzykrotnie zmielonego 
  • 1/2 puszki mleka kokosowego 
  • 2 jaja 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
Dodatkowo:
  • opakowanie popularnych ciastek kokosowych 
  • granat 
  • 1/2 mlecznej czekolady 
Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę serową wylej na podpieczony spód i wstaw ponownie formę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz sernik przez 70-80 minut, następnie wystudź do temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciasto. Na wierzchu ułóż ciastka kokosowe a całość posyp granatem. 

Smacznego, Klaudia! 








piątek, 24 listopada 2017

Sałatka awokado, szynka parmeńska, jajko i granat w sosie miodowo- musztardowym


Składniki:

  • kawałek sałaty lodowej 
  • 1/2 awokado 
  • 3 plastry szynki parmeńskiej 
  • odrobina granata
  • 1 jajko 
  • kawałek cukinii 
  • dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 
Jajko ugotuj w koszulce lub na miękko. Składniki dressingu wymieszaj. Szynkę porwij na kawałki. Sałatę ułóż na talerzu, następnie posyp pokrojoną cukinią, awokado, granatem oraz szynką. Ułóż na wierzch jajko a całość polej dressingiem. 

Smacznego, Klaudia.





czwartek, 23 listopada 2017

Czekoladowe muffiny z chili

Połączenie chili z czekoladą to duet idealny. Pikanteria papryczek doskonale podkreśla smak czekolady a kwaśny dodatek granata powoduje, że całość staje się niebanalnie smaczna. Płynna czekolada wewnątrz muffinek sprawia, że masz ochotę sięgnąć po kolejną. Ty również #olejkonwenanse i gotuj nowości z #OlejWielkopolski! Ja polecam szczególnie wersję aromatyzowaną chili, bardzo przypadła mi do gustu. 

Poniżej moja propozycja na przepyszne, słodkie i delikatnie pikantne muffiny z dodatkiem chili. Dodatek chili idealnie podkreśla czekoladowy smak. Całość obłędnie seksowanie smaczna. Takie prawdziwe #pornfood. Jeżeli chcesz zrobić na kimś wrażenie a Twoi bliscy nie boją się odważnych smaków- ten przepis jest dla Ciebie! 


Składniki (na 12 muffin):

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Chili 
  • 2 jaja 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka likieru Amaretto 
  • 200 gram deserowej czekolady 
  • granat do dekoracji 
Mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia mieszam w jednej misce. W drugiej miksuję olej, jajka, mleko oraz Amaretto. Składniki mokre łączę z suchymi a następnie krótko mieszam. Połowę czekolady (100 gram) dzielę na kostki. Foremki na muffiny wypełniam papilotkami. Nakładam do foremek ciasto, do 3/4 ich wysokości a następnie do środka wciskam po jednej kostce deserowej czekolady. Piekę muffiny przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzę na kratce. Pozostałą część czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam nią wystudzone muffinki. Wszystkie dekoruję pestkami granata. 

Smacznego, Klaudia!





Zapraszam Was na stronę


po jeszcze więcej inspiracji! 


wtorek, 21 listopada 2017

Curry z brokułem, batatem i marynowanym tofu oraz cytrynowa kasza gryczana niepalona



Jeżeli tak jak ja lubicie dania na bazie mleka kokosowego to przepis idealny dla Was! Delikatny i lekki sos curry z brokułem i batatem podany z zamarynowanym wcześniej tofu i cytrynową kaszą gryczaną niepaloną to danie przede wszystkim zdrowe, smaczne i pełne kolorów a przy tym w zupełnie nowej odsłonie. Według mnie to nowe, zaskakujące połączenie, które sprawdzi się szczególnie u osób chcących odżywiać się lepiej a przy tym lubiących niebanalne smaki. Świetnie tutaj sprawdził się #olejwielkopolski, który doskonale podkreśla smak potrawy nadając jej delikatnie pikantnego smaku. #olejkonwenanse- tak można określić to szaleństwo na talerzu, które w mój smak wpisało się idealnie!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 gram brokuł 
  • 200 gram batata
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 małej cukinii 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili 
  • przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry 
Marynowane tofu:
  • 200 gram tofu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili 
Cytrynowa kasza gryczana niepalona:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • granat 
  • czarny sezam 
Tofu pokrój w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i wymieszaj z tofu. Odstaw na 30 minut. Na oleju aromatyzowanym chili podsmaż cebulę i czosnek razem z przyprawami. Brokuł podziel na różyczki i gotuj 10 minut na parze. Pozostałe warzywa, czyli batat, cukinię i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do smażących się składników. Duś całość 5 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut wszystkie składniki. Wlej mleko kokosowe i dopraw sos do smaku. Dodaj ugotowany na parze brokuł. Ugotuj kaszę w podanej ilości bulionu. Na koniec gotowania dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z niej oraz sól do smaku. Gotowy sos curry podaj z kaszą gryczaną i porcją marynowanego tofu. Udekoruj całość dużą ilością granata i posyp czarnym sezamem. 

Smacznego, Klaudia!







Zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji!


środa, 15 listopada 2017

Żytni chlebek bananowy



Pyszne i proste ciasto w formie chlebka bananowego na bazie mąki żytniej. Lekki, wilgotny i smaczny deser. Idealny do kawy.

Składniki (na prostokątną formę keksową):

  • 4 banany 
  • 3 jajka 
  • 2 szklanki mąki żytniej 
  • 75 gram masła 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • płatki migdałów do posypania wierzchu ciasta 
Banany zmiksuj z jajkami, rozpuszczonym masłem i cukrem. Wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 55 minut. Studź na kratce. Krój po wystudzeniu.

Smacznego, Klaudia.






poniedziałek, 13 listopada 2017

Jesienny makaron z grzybami, kurczakiem i szynką parmeńską



Gdybyście mieli zdecydować jaki smak kojarzy Wam się z jesienią to co by to było? Ja zdecydowanie w tym okresie stawiam na dynię, na grzyby i.. pomarańcze. Podrzucam Wam właśnie prosty i szybki przepis na makaron z delikatnym, śmietanowym sosem grzybowym z kurczakiem oraz chipsem z szynki parmeńskiej. Jeżeli macie w domu porcję mrożonych grzybów to przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej niż 20 minut! :)

Do przepisu użyłam mieszanki przypraw o nazwie "czubryca". To moje ostatnie okrycie, które świetnie podkreśla smak wytrawnych, ciężkich potraw. Nie jest ona niezbędna do wykonania dania 
i można zastąpić ją majerankiem w tym przepisie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gram makaronu spaghetti Lubella
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • 400 gram mrożonych grzybów np. podgrzybków 
  • cebula 
  • czosnek 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • szczypta czubrycy 
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • parmezan 
  • sól i pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji 
Grzyby rozmroź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i dopraw solą, pieprzem i czubrycą. Do podsmażonych składników dodaj rozmrożone grzyby i gotuj całość kilka minut. Na osobnej patelni usmaż szynkę parmeńską na chrupko. Do sosu grzybowego dodaj śmietanę i gotuj składniki kilka minut. Dopraw na koniec do smaku. Makaron podaj z sosem. Wierzch posyp rozkruszonymi chipsami z szynki parmeńskiej, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. 

Smacznego, Klaudia!




piątek, 10 listopada 2017

Sałatka z łososiem, mozzarellą i jajkiem


Kolejna propozycja na smaczną sałatkę w mangopapajowym stylu, czyli na bogato. Mozzarella, grillowany łosoś i jajko w koszulce. Wsszystko to co uwielbiam najbardziej. Dodatkowo moim ostatnim okryciem są prześliczne kiełki jarmużu, które wyglądają i smakują przepysznie. Sałatkę podałam z lekkim, cytrynowym dressingiem, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 gram łososia, zamarynowanego w soli, pieprzu i soku z cytryny 
  • 50 gram sera mozzarella
  • 2 jaja 
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat
  • kiełki jarmużu 
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
Łososia grilluj na patelni po 2 minuty z każdej strony, wystudź. Wstaw niewielki garnek z wodą, wbij jajko do miseczki a następnie jajko prosto z miseczki wlej jednym zdecydowanym ruchem do wrzątku. Gotuj minutę jajko. Postępuj tak samo z drugim. Mozzarellę pokrój w plastry, pomidorki na pół. Składniki dressingu wymieszaj. Na sałacie ułóż pokrojone pomidorki, ser, jajko ugotowane w koszulce oraz łososia. Udekoruj kiełkami i polej dressingiem. 

Smacznego, Klaudia.



czwartek, 9 listopada 2017

Łosoś grillowany w czarnym sezamie i puree z batata, dyni i gruszki


Ciekawy pomysł na proste i smaczne danie z łososiem. Delikatne i kremowe puree na bazie dyni, batata i gruszki podane z grillowanym kawałkiem łososia. Lekkie i smaczne danie, dla wszystkich tych którzy lubią zdrowe jedzenie w stylu fit. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 350 gram łososia 
  • dwie łyżeczki czarnego sezamu 
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 100 gram batata
  • 200 gram dyni 
  • 1 mała gruszka 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • łyżka masła 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • mix sałat i kiełki do podania 
Batata, dynię i gruszkę obieram, kroję w kostkę i gotuję w wodzie do miękkości. Odcedzam, dodaję masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Miksuję za pomocą blendera na gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami. 

Smacznego, Klaudia. 


środa, 8 listopada 2017

Pełnoziarniste racuszki z płatkami Lubella Mlekołaki na bazie kefiru z owocami



Pożywne śniadanie to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiednia dawka  siły i energii na zmierzenie się z zadaniami jakie niesie nam dzień. Dziś świętujemy DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA, zatem poniżej przedstawiam Wam przepis na moją propozycję dania, które w pełni wpisuje się w zasady wartościowego  posiłku, idealnego na rozpoczęcie dnia. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki, kefiru oraz płatków Lubella Mlekołaki Choco Muszelki to pomysł na śniadanie idealne. Płatki Lubella to świetna alternatywa na smaczne i pożywne śniadanie dla dziecka, na przykład w formie chrupiących placuszków. Płatki od Lubella mają mnóstwo zalet, przede wszystkim mają naturalne minerały, są wartościowe i zawierają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Lubella Mlekołaki Choco Muszelki to produkt zbożowy, który stanowi ważne źródło węglowodanów w diecie człowieka, a jak wiemy węglowodany są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Dodatkowo płatki w połączeniu z pełnoziarnistą mąką stanowią fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, jak i fosforu, żelaza, manganu i miedzi a przy tym stanowią sycącą formę śniadania.

Składniki (na 4 porcje):
  • ·      szklanka płatków Lubella Mlekołaki Choco Muszelki
  • ·      ½ szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella
  • ·      ½ szklanki kefiru
  • ·      2 jajka
  • ·      2 łyżki miodu
  • ·      1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ·      olej do smażenia


Do podania:
  • ·      jogurt naturalny
  • ·      miód
  • ·      truskawki
  • ·      borówki


Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, kefir, miód i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodaj płatki i wymieszaj ponownie. Stopniowo dodaj ubitą pianę z białek. Rozgrzej olej i smaż na nim niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone placuszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe placuszki podaj z jogurtem naturalnym, miodem, borówkami i truskawkami.


Smacznego, Klaudia.