Strony

środa, 31 stycznia 2018

Owsiane ciasteczka z jabłkiem



Uwielbiam tego typu owsiane ciasteczka. A tym przepisem jestem wybitnie oczarowana. Są smaczne, słodkie i mięciutkie. Idealne do porannej kawy lub jako drugie śniadanie. 

Składniki (na 25-30 sztuk, w zależności od wielkości):
  • 200 gram płatków owsianych 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 220 gram miodu
  • szczypta soli 
Miód i olej kokosowy rozpuść. Płatki wymieszaj z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Jabłko zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki a następnie schłodź je w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10- 12 minut. Studź ciastka na kratce a następnie przechowuj w puszce... lub zjedz od razu. Nie wszystkie na raz :)

Smacznego, Klaudia!






poniedziałek, 29 stycznia 2018

Jaglanka tahini z musem malinowym i pistacjami


Śniadania na słodko to u mnie chyba już norma. Owsianki, jaglanki, komosanki i wszelkie tego typu propozycje na czele ostatnio ze smoothie bowl to propozycje, które bardzo odpowiadają mi na rozpoczęcie dnia. Płatki jaglane gotowane w mleku, połączone z tahini i musem malinowym oraz niesolonymi i chrupiącymi pistacjami to kolejny strzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • garść niesolonych pistacji 
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • szczypta cynamonu 
  • do dekoracji: maliny, kiwi, pistacje, chia 
Płatki jaglane ugotuj w mleku z dodatkiem miodu, pasty tahini oraz posiekanych pistacji do momentu aż zgęstnieją. Mrożone maliny podgrzej w garnku i gotuj kilka minut aż zupełnie się rozpadną, gotowy mus przetrzyj przez sitko. Przełóż do miski ugotowane płatki i podaj z musem, malinami, kiwi oraz pistacjami i chia. 

Smacznego, Klaudia!





środa, 24 stycznia 2018

Halloumi na słodko z musem mango, karmelizowaną gruszką, malinami, pistacjami i goframi (bez mąki) - instrukcja prezentacji dania


Moje płótno to talerz a na nim powstają małe dzieła sztuki, jak to. Gęsty i pyszny mus mango, karmelizowana gruszka z orzechami oraz kwaśne maliny i chrupiące pistacje podane na gofrze... bez mąki bo wykonanym ze sproszkowanego korzenia maca z cynamonem to z pewnością bardzo niebanalna, fit propozycja na udane rozpoczęcie dnia. Nie pomyślałabym, że to idealne towarzystwo dla sera halloumi. A jednak! Najlepiej smakuje w połączeniu z kawą. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mango 
  • 1 gruszka 
  • 1 łyżka miodu
  • garść pistacji niesolonych 
  • 100 gram malin 
  • 200 gram sera halloumi 
  • szczypta cynamonu
  • oliwa do smażenia 
Gofry:
  • 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • oliwa do wysmarowania gofrownicy 
Gofrownice włączam od razu, musi być bardzo dobrze nagrzana jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry. Składniki na gofry mieszam, blaszki gofrownicy smaruję tłuszczem i mniej więcej po 10 minutach od włączenia urządzenia do prądu nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto piekę długo bo około 5 minut. Chrupiące gofry przekładam na kratkę i studzę chwilę. W tzw. "międzyczasie" nakładam kolejną porcję ciasta i piekę kolejną porcję gofrów. 

W tym czasie na jednej z patelni smażę z miodem i cynamonem posiekaną drobno gruszkę oraz część pistacji przez 4-5 minut. Mango obieram, miksuję na mus a następnie duszę w garnku aż stanie się bardzo gęste. Ser kroję w plastry i smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałe pistacje siekam, maliny myję i osuszam. 

Jeżeli chcesz to danie podać tak jak ja to przygotuj duży, biały talerz. W musie z mango zamocz duży pędzel lub pędzel silikonowy, który w domu z pewnością posiadasz. Na talerzu namaluj pędzlem dowolną linię wokół której ułożysz pozostałe składniki. Po jednej stronie linii z musu mango ułóż gofra a na nim ser halloumi. Na serze połóż karmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego. 

Smacznego, Klaudia!





wtorek, 23 stycznia 2018

Sałatka z halloumi, malinami i gruszką



Ser halloumi zwyczajnie uwielbiam. Nie myślałam, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami jego delikatnie słony smak będzie tak dobrze grał. Maliny, grillowaną gruszka, ogórek i pestki dyni wraz z serem halloumi to połączenie bardzo smaczne i odpowiadające mojemu podniebieniu. Nie ma natomiast dobrej sałatki bez odpowiedniego dressingu. To on powoduje. że dane składniki stają się jedną całością i elementami układanki lub... może popsuć wszystko. Dressing delikatnie cytrynowy w tym wypadku spisał się idealnie. 

Składniki:

  • 200 gram sera halloumi 
  • garść malin 
  • 1 gruszka 
  • 1/2 ogórka 
  • dwie łyżki uprażonych pestek dyni 
  • garść ulubionych sałat
  • dresssing: 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu, skórka otarta z limonki 
  • oliwa do smażenia
Smaż pokrojoną w plastry gruszkę oraz plastry sera halloumi na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek. Pozostałe składniki pokrój dowolnie. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Na półmisek wsyp miks sałat i dodaj pozostałe składniki a całą sałatkę polej dressingiem. 

Smacznego, Klaudia!


poniedziałek, 22 stycznia 2018

Pasta z awokado z wędzonym śledziem na grzankach



 Chwila przerwy od dodawania postów a ja mam wrażenie jak gdyby nie było mnie tu całe wieki. Wybaczcie. Sesja oraz inne codzienne obowiązki pochłonęły mnie zupełnie, tak, że zupełnie nie mam czasu na nic ale nie martwcie się - gotuję i jem nadal, a wszystko co według mnie jest ładne i smaczne uwieczniam na fotografiach, by potem móc się z Wami tym podzielić. 
Ostatnio staram się odżywiać bardzo zdrowo, jeszcze lepiej niż do tej pory. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybie oraz awokado w połączeniu z węglowodanami złożonymi i białkiem pełnowartościowym to gwarancja dobrze zbilansowanego posiłku. Jeżeli do tego jest to posiłek ładny i smaczny, to już niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba. 

Składniki:

  • 1 grahamka lub inne pieczywo pełnoziarniste 
  • 1/2 awokado 
  • 1/4 czerwonej cebuli 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 1 wędzony śledź 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • rukola 
Awokado i cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wędzoną rybę podziel na mniejsze części. Pieczywo pokrój w plastry i opiecz w tosterze na chrupko. Na grzankach ułóż pastę, wierzch udekoruj wędzoną rybą i rukolą. Zjedz od razu. 

Smacznego, Klaudia. 




wtorek, 16 stycznia 2018

Oszukana sałatka Waldorf


W jednej z tych ciekawszych książek kucharskich rzuciła mi się w oczy sałatka z jabłkiem, ogórkiem i prostym sosem na bazie majonezu zwana sałatką Waldorf. Z racji tego, że jedynym wspólnym mianownikiem jest tutaj jabłko a cała reszta jest mocno oszukana- stąd nazwa. Nie zmienia to faktu, że sałatka była smaczna. 

Składniki:
  • sałata lodowa 
  • jabłko 
  • feta
  • ogórek 
  • cukinia
  • suszone pomidory 
  • czerwona cebula
Dressing:
  • dwie łyżki miodu 
  • łyżka musztardy 
  • trzy łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli i pieprzu 
Sałatę podziel na mniejsze kawałki, jabłka pokrój w słupki natomiast ogórka i cukinię jak lubisz. W cienkie piórka posiekaj cebulę, drobno pokrój suszone pomidory a ser feta pokrusz. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj, składniki sałatki przełóż do jednej miski i polej dressingiem tuż przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia!




poniedziałek, 15 stycznia 2018

Awokado Smoothie Bowl


Spodobało mi się przygotowywanie smoothie bowl, gdyż są zarówno smaczne, jak i ślicznie się prezentują. A dobre i ładne jedzenie szczególnie sobie cenię, bo wówczas oczy się cieszą, podniebienie jest szczęśliwe i serce rozradowane. Zatem łapcie przepis na kolejne pyszne smoothie bowl, czyli miseczkę zdrowia!  

Składniki smoothie bowl:
  • 1/2 szklanki kefiru 
  • 1/2 awokado 
  • 1 łyżka miodu 
  • garść szpinaku 
  • 1/2 banana
Dodatkowo:
  • banan 
  • pistacje 
  • jagody goji 
  • nasiona chia 
Kefir zmiksuj z bananem, awokado, miodem i szpinakiem na gładką masę. Przełóż do miseczki i udekoruj bananem, nasionami chia, posiekanymi pistacjami i jagodami goji. Zjedz od razu!

Smacznego, Klaudia!




czwartek, 11 stycznia 2018

Smoothie Bowl - mango/ banan z kefirem


Zakochała się ostatnio w prostym i smacznym smoothie bowl, które jest miseczką zdrowia! Odpowiednie dodatki wraz ze zmiksowanym smoothie tworzą połączenie idealne. Postanowiłam wykonać dla Was kilka propozycji, które następnie zbiorę w jedną całość! Poza tym... czy to nie wygląda cudnie? 

Składniki:
  • 1 banan 
  • 1/2 mango
  • 200 ml kefiru 
Do dekoracji:
  • kokos 
  • orzechy laskowe
  • pistacje 
  • orzechy włoskie 
  • banan
  • mango
  • nasiona chia
Banana i mango zmiksuj z kefirem na gładką masę. Gęste smoothie przełóż do miseczki. Udekoruj ulubionymi dodatkami. 

Smacznego, Klaudia!



wtorek, 9 stycznia 2018

Malinowe Smoothie Bowl


Pyszne, malinowe i lekkie smoohie bowl. Idealne na rozpoczęcia dnia, na lekką przekąskę lub deser. Kolejna propozycja, dla fanów malinek!

Składniki:
  • garść malin 
  • 2 łyżki konfitury malinowej 
  • 200 gram jogurtu naturalnego 
  • 1/2 banana 
Do dekoracji:
  • maliny mrożone lub świeże 
  • nasiona chia 
  • żurawina 
  • liofilizowane maliny 
Składniki na smoothie czyli konfiturę, maliny, jogurt i banana zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki i udekoruj malinami, chia, żurawiną. Zjedz od razu.

Smacznego, Klaudia!




poniedziałek, 8 stycznia 2018

Smoothie Bowl (MANGO/ KOKOS/ KAKI)



Smoothie Bowl zna niemal każdy. Miseczka zdrowia wypełniona pysznym i gęstym smoothie oraz dodatkami. Suszone owoce, pestki a może inne superfoods? To wszystko może znaleźć się w Smoothie Bowl. Charakterystycznym elementem jednak idealnej miseczki smoothie jest jej dekoracja. Misternie ułożone dodatki mają nie tylko doskonale smakować ale i cieszyć oczy! Poniżej moja propozycja smoothie dla Was. Mi się podoba, a Wam?

Składniki smoothie:
  • 1/2 mango 
  • 150 gram jogurtu naturalnego 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • 1 kaki 
Dodatki:
  • mango
  • kokos 
  • chia 
  • kaki 
  • mandarynka 
  • jagody goji 
  • orzechy laskowe
Mango, jogurt, kaki i mleko kokosowe zmiksuj na gładkie smoothie. Przelej smoothie do miseczki i udekoruj dodatkami. 

Smacznego, Klaudia!



piątek, 5 stycznia 2018

Sałatka z pieczonym burakiem, marynowaną marchewką i plastrami polędwiczki wieprzowej


Na trochę większy głód poleca się sałatka z burakiem i polędwiczką. Idealny posiłek na lunch do pracy lub kolację po treningu. Warzywa, pyszny dressing słodko- kwaśny i delikatna polędwiczka wieprzowa. Ja uwielbiam takie połączenia. 

Składniki:
  • sałata lodowa 
  • ogórek 
  • surowa cukinia 
  • 2-3 małe buraki 
  • 2-3 marchewki 
  • marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego 
  • 100 gram polędwiczki wieprzowej 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • marynata do mięsa: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, czubryca, pieprz
  • dressing: sok z 1 pomarańczy, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek 
Mięso zamarynuj w soku z pomarańczy, sosie sojowym i przyprawach. Odstaw na minimum 30 minut lub dłużej a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne 4- 5 minut. Po upieczeniu odstaw mięso by odpoczęło. Buraki owiń folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub dłużej jeżeli są duże. Ostudź i obierz. Marchew pokrój w plastry i zamarynuj w syropie klonowym, occie ryżowym i sosie sojowym przez godzinę lub całą noc. 
Sałatę lodową porwij, warzywa pokrój na dowolne kształty, choć najwygodniej je się kostkę. Mięso pokrój w plastry. Składniki dressingu wymieszaj. Sałatę, warzywa i mięso wymieszaj. Polej dressingiem. 

Smacznego, Klaudia!



czwartek, 4 stycznia 2018

Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami


Zdecydowanie ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika. 

Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm):

Ciasto kruche:
  • 1/2 kilograma mąki tortowej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 250 gram masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek 
  • 2 galaretki cytrynowe 
Masa orzechowa:
  • 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno
  • 3 łyżki miodu 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki masła 
Z podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film. Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto. 

Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce. 

W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masą należy udekorować wierzch ciasta. Ciasto chłodzić w lodówce przez noc przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia!





#beko 
#ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka