Strony

piątek, 10 sierpnia 2018

Owsianka piękności (z czekoladą, śliwką i sokiem jabłkowym)


Znasz to uczucie kiedy robisz posiłek i chcesz zrobić komuś na maksa dobrze? Ja znam. Zawsze tak mam gotując dla ludzi. Bliskich, dalekich, znanych i nieznanych. To pragnienie szczęścia innej osoby ponad swoje własne kiedy spożywa pokarm przygotowany Twoimi rękoma. 

Jedna z moich stałych pacjentek co tydzień obdarowuje mnie darami, które niesie dla niej jej ogród. Śliwki, jabłka, porzeczki albo... drożdżówka z wiśniami. Część śliwek postanowiłam skarmelizować z cukrem i masłem oraz doprawić goździkami oraz podać z płatkami gotowanymi na domowym soku jabłkowym i czekoladą. 

Nie muszę pisać bo to już brzmi jak rozpływająca się w ustach sama rozkosz. Jak dla mnie to owsianka piękności. Piękności bo po jej zjedzeniu na twarzy pojawia się uśmiech. A uśmiech to najpiękniejszy makijaż. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 kg śliwek 
  • łyżka masła i cukru 
  • goździki 

  • 2/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka soku z jabłek z goździkami lub kompotu jabłkowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady 
  • pestki dyni 
  • migdały 
Śliwki pozbaw pestki i smaż na maśle z dodatkiem cukru i goździków dwie lub trzy minuty. Odstaw. Płatki owsianej gotuj w mleku i soku jabłkowym do miękkości. Na koniec dodaj miód, czekoladę, pestki dyni i migdały. Dokładnie wymieszaj. Podaj porcję płatków z karmelizowaną śliwką. Najlepiej na ciepło. Najlepiej w deszczowy, chłodny dzień. Jak dziś.

Smacznego, Klaudia! 



 


wtorek, 7 sierpnia 2018

Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut!


Latem nikt z nas nie lubi spędzać czasu w kuchni, zwłaszcza przy gorącym piecu. Zwłaszcza przy takiej pogodzie. Zwłaszcza przy tegorocznym lecie. Ja latem zawsze czuję się rozdarta między tym co powinnam a tym czego bym bardzo chciała. Kiedy na zewnątrz, w środku i wszędzie jest upał i jest tak duszno, że nie ma czym oddychać jedynym słusznym rozwiązaniem wydaje się jedzenie lodów. Najlepiej popijając je wodą z lodem. Albo mrożoną kawą. Zakończyłabym na tym swoje całe dzienne menu, gdyby nie to, że latem jest również najwięcej warzyw i owoców. I smutno mi strasznie i źle kiedy nie mogę lub nie chcę ich do niczego wykorzystać. Dlatego latem na zmianę jem pomidory, morele, śliwki i jabłka, cukinię a pomiędzy posiłkami ... lody. By nie mieć wyrzutów sumienia, że nie korzystam z dobrodziejstw tego co niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie proste ciasto... 

Z tym ciastem związana jest pewna zabawna historia. Nie myślcie sobie, że moja nadgorliwość i niebywała chęć spędzania czasu przy gorącym piecu w czasie upałów wzbudziła we mnie chęć upieczenia trzech ciast z tego samego przepisu. Za tym zawsze kryje się pewien przypadek lub jakaś ciekawa opowieść. Tak prawdę powiedziawszy mieliście dostać ode mnie jeden przepis... ale... upiekłam proste ciasto z morelami i orzechami, postanowiłam zrobić zdjęcia i kiedy zrobiłam jedno (notabene, strasznie mi się ono nie podobało) rozładował się akumulator zasilający aparat. Ciasto nie dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam się, iż muszę je Wam pokazać postanowiłam upiec wersję podobną jednak ze śliwkami, bo one również czekały w kolejce do przyrządzenia. Po upieczeniu i mocno średniej sesji (takie 4/10) ciasto rozeszło się w oka mgnieniu... zjedzone przez moich sąsiadów przyglądających się sesji (nagle wszyscy zainteresowali się nową sąsiadką, jak gdybym wcale nie mieszkała tam JUŻ dwa miesiące). Postanowiłam upiec wersję numer 3 z jabłkami i cynamonem dla najbliższych! I tak oto mam dla Was 3 wersje jednego ciasta. Tak banalnie prostego, że aż wstyd go nie wykonać w okresie letnim. Skoro upiekłam trzy blachy w ciągu dwóch dni musi to oznaczać, że ciasto udaje się ZAWSZE! Co w moim przypadku to nie jest takie oczywiste.. 

Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm):

  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego 
  • 200 gram mąki 
  • 100 gram cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cynamon, goździki lub wanilia 
  • owoce: po około 300 gram śliwek lub moreli lub jabłek 
  • dodatkowo: cynamon, miód, orzeszki ziemne lub sezam 
Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję wybraną przyprawę. Mieszam składniki suche z mokrymi na jednolitą masę, którą przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce kroję na mniejsze części i układam na wierzchu ciasta. Ciasto posypuję orzechami lub sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Wyciągam z pieca i studzę. Przed podaniem można polać miodem. 

Podaję moje kombinacje ale możecie zastosować własne:
  • goździki, morele i orzeszki ziemne solone 
  • wanilia, śliwki i sezam 
  • cynamon, jabłko i miód 
Smacznego, Klaudia!









czwartek, 2 sierpnia 2018

Owsianka migdałowa ze śliwkami i mango


Śliwka jest genialnym owocem. Uprażona na patelni z masłem i cukrem nabywa świetnego smaku i aromatu. Czasem mam wrażenie, że cała jest jak umami, trochę uzależniająca. I słodka, i kwaśna, soczysta ale i treściwa. Jeśli dobrze ją potraktujecie, czyli delikatnie podgrzejecie atmosferę ale nie za długo by pozostawić pewien niedosyt, z pewnością zrewanżuje Wam się smakiem na talerzu. Magicznym składnikiem, który moim zdaniem świetnie podkręca smak śliwek jest imbir. Jeśli nie wierzysz- spróbuj go wykorzystać a przekonasz się sam jak bardzo zmienia to charakter całego owocu. 

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka mleka 
  • cukier do smaku 
  • 2 łyżki masła migdałowego 
  • goździki 
  • 300 gram śliwek 
  • dwie łyżki masła 
  • dwie łyżki cukru 
  • 1 cm świeżego imbiru 
  • kawałek mango i brzoskwiń 
Płatki gotuję w mleku z cukrem i goździkami. Najlepiej nie wrzucać goździków w całości a jedynie dodać pokruszone ich główki, które są głównym źródłem smaku. Do ugotowanej owsianki dodaję masło migdałowe. Jeżeli go nie masz- dodaj posiekane drobno migdały bądź płatki migdałów. Świetnie sprawdzi się również mąka migdałowa. Na patelni rozpuść masło i cukier, dodaj starty 1 cm imbiru. Przekrojone na pół śliwki, pozbawione pestki wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż dosłownie 3-4 minuty. Mango i brzoskwinię pokrój drobniej. Gotową owsiankę podaj ze śliwkami i pozostałymi owocami. 




Smacznego, Klaudia!




środa, 1 sierpnia 2018

Sałatka z kozim serem, szynką parmeńską, morelą i suszonym pomidorem z dressingiem sezamowym



Tak dawno mnie tu nie było, że szalałam z tęsknoty za Wami i moim blogiem. Nie myślcie sobie, że leżałam gdzieś tyłkiem do góry. O nie, nie! Ciężko pracowałam, nadal gotowałam i fotografowałam, trochę nagrywałam i trochę się mądrzyłam. Trochę udzielałam wywiadów i trochę nabyłam nowych współprac. Niebawem będziemy wspólnie sobie testować nowe produkty. Trochę szukałam nowego aparatu i tylko trochę znalazłam. Czekam teraz tylko na zielone światło mojego stanu konta i działam dalej. Trochę przeprosiłam się z moim starym Nikonem i jako prawdziwie niezdecydowana kobieta postanowiłam nie oddawać go w żadne inne ręce już nigdy i chcę żeby został ze mną na zawsze, trochę jako alternatywa. 

Trochę mi głupio, że witam Was po prawie miesiącu tylko sałatką. Możecie mi wierzyć lub nie- jest to doprawdy pyszna sałatka. Banalnie prosta ale smaczna. I zdrowa. I idealna na lato. 

A teraz podgrzeję nieco atmosferę (już i tak mocno nagrzaną przez pogodę) mówiąc, że wrócę do Was z nowymi przepisami, mocno sezonowymi i bardzo ciekawymi. Także czekajcie. Najlepiej w niecierpliwości. 

Składniki:

  • rukola 
  • morele 
  • szynka parmeńska 
  • suszone pomidory 
  • kozi ser z roladki 
  • kiełki rzodkiewki i brokuł 
  • oregano świeże
  • dressing, w proporcji 1:1:1:1: oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda francuska, sezam plus szczypta soli i pieprzu 
Składniki dressingu należy dokładnie wymieszać. Pokroić ser, szynkę, morele i suszone pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, udekorować ziołami i kiełkami, polać dressingiem. 

PS. Morele możesz zamienić na gruszkę, melona lub mango. 

Smacznego, Klaudia!