Strony

środa, 13 marca 2019

Kruche ciasteczka cytrynowe

W obliczu ogromu czasu jaki posiadam stałam się mistrzynią przygotowywania posiłków, których czas wykonnaia nie przekracza dopuszczalnych kilkunastu minut, lub robią się same. Z ciastami i ciasteczkami tłumaczyłam Wam kiedyś jak jest. Mistrzynią wypieków nigdy nie byłam i raczej się nie stanę, potrafię tyle o ile, i zdecydowanie mi to wystarcza. Ostatnio upiekłam bezglutenowe, marchewkowe babeczki i w sumie mogłabym uznać to za cud, że w ogóle były zjadliwe, a zjedzone zostały wszystkie. Dziwne. 

Te kruche ciastka wyszły super, chociaż to było ostatnie czego po nich się spodziewałam. Były idealnie kruche, idealnie cytrynowe i idealnie słodkie. I dlatego właśnie dzielę się z Wami przepisem na nie. 

Poza tym zakochałam się w tych zdjęciach. Zwłaszcza w jednym. 

Składniki (na około 20 ciasteczek):

  • 200 gramów mąki pszennej tortowej 
  • 80 gramów zimnego masła 
  • 1 żołtko 
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)
  • sok z 1/2 cytryny 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżka śmietany 
Z podanych składników zagnieć jednolite i gładkie ciasto. Owiń szczelnie folią i chłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj niewielkie ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut. Ciasteczka wystudź. Możesz przechowywać w pojemniku nie przepuszczającym wilgoci nawet 2 tygodnie. 

Smacznego, Klaudia!






wtorek, 12 marca 2019

Sałatka z batatem, jajkiem i orzechami w dressingu miodowo- musztardowym


W Trójmieście wiosenne słoneczko złudnie imituje wiosnę, chociaż nastrój poprawia, to temperatury nadal nie. Jednak samo dobre nastawienie wystarczy, by w głowie włączyć tryb pozytywnego myślenia. 


Tym samym budzi się we mnie ochota nie tylko na rower i rolki, ale i na sałatki, na niejedznie słodyczy i na lżejsze niż zimą potrawy. 



Zanim pojawią się nowalijki, a potem szparagi trzeba wykorzystać to co smaczne teraz, a zawsze smaczne są bataty i koktajlowe pomidorki. W dressingu miodowo- musztardowym chyba wszystko ma się dobrze, zatem jest on stałym elementem większości moich sałatek. Czasem tak banalnie prosty temat może okazać się najlepszym rozwiązaniem. 


Składniki (na jedną super- dużą porcję, idealną na lunch w pracy lub kolację):

  • garść mixu sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1/3 średniego batata 
  • łyżka oleju rzepakowego do grillowania 
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • 1 jajko 
  • garść orzechów laskowych i orzechów nerkowca
  • dressing miodowo- musztardowy:  łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka wody, szczypta soli i pieprzu 
Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojonego w plastry batata po dwie, trzy minuty z każdej strony. Możesz doprawić go szczyptą soli i tymianku. Ugotuj jajko na twardo. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe drobniej. Orzechy posiekaj. Składniki dressingu wymieszaj. Wymieszaj mjix sałat z warzywami, orzechami, pokrojonym jajkiem i batatem oraz dressingiem. 

Smacznego, Klaudia!