Strony

wtorek, 30 kwietnia 2019

Rozmarynowo- cytrynowe krewetki z pieczonymi warzywami z sosem pomidorowym



Wiesz jak wydobyć z warzyw jeszcze lepszy smak? Jest to na to sposób. Aby wydobyć najwięcej aromatu z warzyw najlepiej poddać je obróbce termicznej, wówczas zyskują głębszy smak, mają aromatyczny zapach i delikatniejszą konsystencję. Wiesz co zrobić by krewetki były smaczne? By podkręcić smak robali, czyli krewetek, wystarczy sok z cytryny, chili i świeże zioła. Wykorzystałeś kiedyś zamiast patyczków do szaszłyków, gałązki rozmarynu do nabijania składników? Jeśli nie to koniecznie musisz to zmienić. To mogą być warzywa, kurczak lub owoce morza. To taka naturalna forma "perfumowania" składników, stosowanie świeżych ziół właśnie. 

Na dużej blaszce ułożyłam pomidory malinowe, pokrojone czerwone papryki, cebulę, cukinię. Warzywa skropiłam obficie oliwą z oliwek, posypałam chili, czosnkiem niedźwiedzim, solą i rozmarynem. Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wystudziłam i pokroiłam. Następnie poddusiłam 3 minuty na patelni z oliwkami czarnymi, pomidorkami koktajlowymi i koncentratem pomidorowym. Doprawiłam szczyptą soli i cukru. Podałam z grillowanymi krewetkami i bagietką. Alternatywnie możesz grillować warzywa, zamiast je piec w piekarniku. Wyjdzie Ci równie smaczne danie. 

Składniki:

Szaszłyki:

  • 5-6 krewetek tygrysich, królewskich lub innych dużych 
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta chili 
  • 2-3 gałązki rozmarynu 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
Pieczone warzywa:
  • 2 papryki czerwone 
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula 
  • 1 cukinia 
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek niedźwiedzi 
  • rozmaryn świeży 
  • szczypta soli 
Sos pomidorowy z pieczonych warzyw z oliwkami:
  • pieczone warzywa 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 1 lampka wina czerwonego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 
  • garść czarnych oliwek 
  • marynowany zielony pieprz (1 łyżeczka)
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • świeże oregano, rozmaryn i bazylia 
  • chili 
  • sól i cukier do smaku 
  • do podania bagietka 
Zacznij od upieczenia warzyw, gdyż musisz je wystudzić przed krojeniem. Umyj papryki, cukinię, pomidory, cebulę obierz. Pokrój warzywa na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop warzywa oliwą z oliwek, posyp ich wierzch rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i solą. Warzywa na blaszce włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź. 

Krewetki przygotuj do spożycia, odetnij głowę, natnij ich wierzch i spód, by pozbyć się jelit. Umyj. Włóż przygotowane krewetki do miseczki, skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, dopraw solą i chili. Odstaw je na 15 minut do lodówki. 

Wystudzone pieczone warzywa pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i smaż na niej czarne oliwki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz marynowany zielony pieprz. Wlej wino, zredukuj je. Dopraw solą, chili i cukrem, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj sos. Na koniec dodaj pieczone warzywa i duś składniki maksymalnie 3 minuty, starając się nie mieszać zbyt mocno składników, by się nie rozpadły. W tym czasie krewetki nabij na "patyczki" zrobione z rozmarynu i grilluj je po 2 minuty z każdej strony. 

Przygotowany sos z pieczonych warzyw przełóż na talerz i podaj z grillowanymi krewetkami oraz bagietką. Wierzch dania udekoruj świeżymi ziołami: bazylią, oregano i rozmarynem. 

Smacznego, Klaudia!







środa, 10 kwietnia 2019

Naleśniki z sosem z białych michałków


Jeśli jesteś na diecie to proszę, nie rób sobie krzywdy i zamknij tę stronę czytając akurat ten przepis. Na moim blogu jest wiele fit przepisów, akurat ten do nich nie należy. Ale jest lepszy niż cokolwiek o czym w życiu mogłeś pomyśleć, zamarzyć. Wyobraź sobie delikatne i chrupiące naleśniki, które polane zostały najlepszym na Świecie sosem na bazie michałków białych z nadzieniem z owoców leśnych, a najlepiej w ogóle malin. Takie moje małe niebo, zresztą sam spójrz, wygląda jak chmurka. 

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki 
  • jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • olej do smażenia
  • szczypta soli 
  • konfitura do przełożenia 
Sos z michałków białych 
  • 10 michałków
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • laska wanilii 
  • 1/3 szklanki mleka 
Mąkę, mleko, jajo i sól dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, następnie przełóż je konfiturą. W garnku podgrzej mleko, śmietanę, ziarenka wanilii oraz pokrojone drobno michałki do ich rozpuszczenia. Przełożone konfiturą naleśniki ułóż na talerzu i polej sosem. Możesz wierzch posypać posiekanymi cukierkami lub płatkami migdałów. Oczywiście jemy od razu. 

Smacznego, Klaudia!





poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem podana z puree z groszkiem i mlekiem kokosowym oraz sos śmietanowy z groszkiem i lubczykiem


Pierwsze promienie wiosennego słońca zawsze kierują moje pomysły kulinarne w stronę lekkich i kolorowych dań. Świeże zioła, rzodkiewka i lekkie, aromatyczne sosy to taka idealna recepta na pierwszy wiosenny obiad. Wiosna kojarzy mi się z czosnkiem niedźwiedzim, i nie wiem dlaczego, ale lubczykiem. Jego intensywny zapach i smak może zabić potrawę lub podkręcić jej smak, zatem warto pamiętać, chociaż nie dosłownie, że to dawka czyni truciznę, zatem zbyt duża ilość jakiegoś składnika może zupełnie pozbawić pozostałej palety smaków całą potrawę. Zatem ostrożnie :)

Pierś kurczaka doprawiona lubczykiem z szynką parmeńską smakuje wybornie. Podana z delikatnym, ale nie kremowym, wręcz odwrotnie, puree i sosem na bazie śmietany i groszku oraz rzodkiewkami marynowanymi w soku z cytryny i oliwie. Wierzch podkręcony już neutralną w smaku natką pietruszki. Groszek, pomimo, że mrożony, jest słodki w smaku i przypomina już trochę lato. Uwielbiam!

Składniki:

Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem

  • 300 g piersi kurczaka 
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • posiekany świeży lubczyk lub suszony, szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia 
Sos śmietanowy z groszkiem:
  • 1 szalotka 
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego Hortex
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • szczypta lubczyku 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • masło do smażenia 
  • natka pietruszki
Puree z groszkiem:
  • 2 ziemniaki 
  • 1/3 szklanki groszku mrożonego Hortex 
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła 
Marynowana rzodkiewka:
  • 6 rzodkiewek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • szczypta soli 
  • posiekany szczypiorek 
Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. 
W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek i od razu odcedź. Dodaj masło, sól, mleko kokosowe i ugnieć ziemniaki na niezbyt jednolitą masę, ale w miarę gładką. Jeśli to konieczne- dopraw. 
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w oliwie, soku z cytryny i soli przez 10 minut, na koniec odcedź z płynu i dodaj szczypiorek. 
Na maśle podsmaż szalotkę. Dodaj lubczyk i wlej wino oraz śmietanę. Gotuj sos 3-4 minuty. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze minutę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Porcję puree podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka oraz marynowaną rzodkiewką. Całość polej sosem śmietanowym na bazie mrożonego groszku. 

Smacznego, Klaudia!



Krewetki w sosie kokosowym z groszkiem podane na puree z selera


Trudno wraca się tutaj po długiej nieobecności. To tak, jak gdyby spotkać się wreszcie z kimś, pomimo wielu przekładanych wizyt. Kimś, kto cały czas cierpliwie tylko czekał. 

To nie tak, że nie gotuję. Po nocy piekę sobie bajgle i rogale, ale rano ich już nie ma. A nawet jeśli rano są, to nie ma czasu na zdjęcia. Koło się zamyka, i nie wiem czy to ja teraz jestem zajęta bardziej, czy kiedyś jakoś lepiej wszystko godziłam, może teraz jakoś oporniej mi to wychodzi? 

Mała ilość czasu wymaga szybkich przepisów i dobrej organizacji. To, że zupełnie nie ogarniam czasu, nie oznacza, że jem byle jak. Jem jak zwykle super, same pyszności i nic normalnego, jak przystało na bycie mangopapają. 

Aby przyspieszyć proces przygotowywania potraw polecam użycie mrożonek. To nie tylko oszczędność czasu, ale warto też pamiętać, że samo mrożenie ie generuje tak wielu strat składników mineralnych i witamin produktu, jak inne procesy obróbki termicznej. Zatem by Twoja potrawa była pełna smaku i zdrowia, warto wykorzystać mrożone warzywa czy owoce do jej przyrządzenia. 

Nie wyobrażam sobie do żadnego z sosów użyć groszku konserwowego. Uważam, że ta forma utrwalenia żywności, akurat tego konkretnego produktu, zabija jego smak. Groszek to takie nasionko rośliny strączkowej, które bez wątpienia najlepiej smakuje na surowo lub mrożone, poddane jedynie delikatnemu blanszowaniu. 

Delikatny i kremowy sos kokosowy z krewetkami i groszkiem został podany na aksamitnym i pysznym puree z selera. Z natką pietruszki i sokiem z limonki. 

Składniki (na 2 porcje):

Sos z groszkiem i krewetkami:

  • 12 krewetek, pozbawionych głowy, z pancerzem, oczyszczone, mogą być królewskie lub tygrysie
  • ząbek czosnku
  • 1 szalotka 
  • masło do smażenia 
  • papryczka chili 
  • 1 cm świeżego imbiru 
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • szczypta soli 
  • natka pietruszki 
  • sok z limonki 
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku Hortex 
Puree z selera:
  • 1 średni seler 
  • 1 ziemniak 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mleka kokosowego 
  • sól 
  • 1 szklanka mleka do gotowania 
Przygotuj puree. Obierz selera i ziemniaka, pokrój w kostkę i gotuj w mleku i wodzie do miękkości. Odcedź, dopraw solą i gałką muszkatołową. Dodaj masło i mleko kokosowe i ugnieć warzywa na gładkie puree lub zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli puree nie jest wystarczajaco gładkie należy przetrzeć je dodatkowo przez gęste sito. 

Na maśle należy podsmażyć posiekany ząbek czosnku, imbir, chili i szalotkę. Dodaj oczyszczone krewetki i smaż po 30 sekund z każdej strony. Ściągnij krewetki z patelni, natomiats pozostałe składniki pozostaw. Dodaj mleko kokosowe i gotuj sos 3 minuty. W tym czasie przygotuj groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Teraz wszystko zadzieje się szybko. Dodaj groszek do gotującego się sosu, wymieszaj. Dodaj krewetki i sok z jednej limonki. Wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i ściągnij sos z ognia. Dopraw szczyptą soli do smaku. Porcję puree połóż na talerzu i podaj z sosem z krewetkami i groszkiem. Posyp wierzch dania natką pietruszki i podaj z kawałkiem limonki. 

Smacznego, Klaudia!