Strony

niedziela, 24 maja 2020

Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką

W trójmieście pogoda nas średnio rozpieszcza, jest zimno, wilgotno, a jak już zdecydujesz się wyjść to w końcu i tak zmokniesz, więc siedzisz w domu, oglądasz Netflix, kłócisz się z facetem i jesz. Normalnie człowiek by gdzieś wyszedł, coś zrobił, a teraz to nawet mi się nie chce, więc nie wiem co musi czuć reszta świata. Nie lubię takich mało produktywnie spędzonych chwil, wolę kreatywnie spędzać czas, toteż oprócz tego, że w ten weekend namiętnie studiuję, i filmy też, to czasem coś pogotuję, a najbardziej to nadrabiam zaległości knajpowe, czyli ulubiony sposób spędzania czasu, którego skutkiem są rozmiar większe spodnie i cały tydzień biegania potem, żeby zmieścić się jednak w stary rozmiar. Z racji tego, że jeszcze nie potrafię się zdecydować, czy wolę jeść na mieście albo czy wolę gotować szparagi na rozmaite sposoby w domu, to praktykuję jedno i drugie, a że kuchnia dobrze mi wychodzi i na mieście też wszystko smaczne, to czwarty dzień już tylko jemy, jemy i jemy. 

Filet z pstrąga na chrupko z pysznym pęczotto - kaszotto z mrożonym groszkiem, cukinią i szparagami oraz sałatką miodowo- musztardową się kłania dziś akurat. A oto przepis. 

Składniki (na 2 porcje):

Ryba:

  • 2 kawałki pstrąga po 150- 200 g 
  • szczypta soli, pieprzu, ząbek czosnku, sok z cytryny 
  • masło do smażenia i oliwa z oliwek
Kaszotto - pęczotto:
  • 1 mała cebula
  • 10 szparagów zielonych 
  • 1/3 małej cukinii 
  • 1 szklanka mrożonego groszku 
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak 
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu 
  • pęczek posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • szczypta soli i pieprzu 
  • masło do smażenia lub oliwa z oliwek 
Sałatka:
  • mix sałat 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • kawałek papryki 
  • kilka rzodkiewek 
  • ogórek zielony 
  • 1/2 szalotki
  • dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 
Zacznij od przygotowania kaszotto. Szparagi pokrój drobno, główki szparag odłóż osobno. Rozpuść na patelni masło, dodaj posiekaną cebulkę, posiekane szparagi oraz cukinię i smaż dwie minuty. Następnie wsyp kaszę pęczak, dodaj bulion i gotuj 12- 15 minut. Dodaj do kaszy mrożony groszek, posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj. Duś 3-4 minuty. Wlej śmietanę i ponownie gotuj do momentu wchłonięcia śmietany. Pęczotto należy często mieszać. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Dwa kawałki pstrąga dopraw solą, pieprzem sokiem z cytryny i czosnkiem. Smaż od strony skóry na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez 7-8 minut, po 5 minutach smażenia przykryj patelnię pokrywą, tak aby wierzch fileta był ścięty. Na maśle podsmaż główki szparag przez minutę z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewkę, paprykę, szalotkę posiekaj i wymieszaj z sałatą. Składnik dressingu wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Porcję ryby podaj z pęczakiem i sałatką. Wierzch udekoruj główkami szparag. 

Smacznego, Klaudia!





sobota, 16 maja 2020

Omlet z cukinią, pomidorkami i oscypkiem

 Zwykły omlet, który niezwykle wygląda i słusznie, bo jemy przecież oczami. Ser, który przywiozłam sobie z Kotliny Kłodzkiej musiał również znaleźć swoje sensowne zastosowanie, dlatego dwa plasterki utknęły w omleciku, jednak jeśli nie dysponujecie takowym, to zamieńcie go sobie na mozzarellę, ona nadaje się do wszystkiego. 

Składniki (na 2- 3 porcje):
  • 5 jaj
  • 1 średnia cukinia 
  • 10-12 pomidorków koktajlowych 
  • cebula dymka i szczypiorek 
  • 2 grube plastry oscypka 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • oliwa z oliwek do smażenia lub masło
  • grzanki smażone na maśle 
Cukinię pokrój w plastry obieraczką do jarzyn, pomidorki na ćwiartki, dymkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekaj. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średniej mocy i wlej jajka. Jajka bardzo powoli powinny się ścinać a Ty w tym czasie zwiń w rulon cukinię i układaj wokół rantu omleta. Na końcu wsyp pomidorki koktajlowe, połóż na środku oscypki, posyp cebulką i przykryj patelnię pokrywą na 4-5 minut. Ściągnij gotowego omleta z ognia, posyp szczypiorkiem i podaj z grzankami smażonymi na maśle. 

Smacznego, Klaudia!



poniedziałek, 4 maja 2020

Kokosowa jaglanka z owocami



Chociaż jestem fanką wytrawnych śniadań, to czasami lubię zjeść fajne naleśniki lub właśnie jaglankę, najlepiej gotowaną w mleku kokosowym. Lekkie, orzeźwiające i zdrowe śniadanie. Gotowana w mleku kokosowym z wiórkami kokosowymi kasza jaglana z dodatkiem ananasa to dość tropikalne połączenie, jednak bardzo pyszne. Takie, że bez problemu można dobrze zacząć dzień!

Składniki (na 1 porcję):
  • 5 łyżek kaszy jaglanej 
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1/2 szklanki borówek 
  • 3 plastry ananasa marynowanego
  • łyżka płatków migdałów 
  • kilka malin 
Kaszę jaglaną opłucz w wodzie i gotuj w mleku kokosowym z wiórkami kokosowymi oraz syropem klonowym do momentu aż ta wchłonie płyn. Przełóż jaglankę do miseczki i dekoruj owocami, pokrojonym ananasem i posyp płatkami migdałów. 

Smacznego, Klaudia