Strony

poniedziałek, 5 lipca 2021

Bułeczki BAO z szarpanym kurczakiem w maśle orzechowym


Zdecydowanie danie popisowe moich wszystkich imprez z ostatnich dwóch lat. Przekąska, która znikała ze stołu jako pierwsza. Podawana z indykiem, ciecierzycą, tuńczykiem. Wariantów były dziesiątki. Dzisiaj znajdzie swoje miejsce na moim blogu. Z chęcią dzielę się z Wami tym przepisem, wiem jak wiele osób na niego czeka. Enjoy!

Składniki na ciasto (bułeczki gotowane na parze):
  • 210 g mąki pszennej 
  • 125 ml wody 
  • 20 g oleju rzepakowego do ciasta plus odrobina do posmarowania bułeczek
  • 10 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży 
Składniki na nadzienie:
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 300 g piersi kurczaka 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 50 ml sosu sojowego 
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej 
  • 50 ml syropu klonowego 
  • szczypta chili 
  • olej sezamowy do smażenia 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • dymka 
  • czarny sezam 

Ze składników na bułeczki zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Składniki możesz od razu wszystkie wymieszać w jednej misce, pamiętając aby zagniatać ciasto drożdżowe dość długo - około 10 minut. Niech będzie gładkie i sprężyste. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie podziel ciasto na 8- 10 części. W dłoniach formuj bułeczki, które należy spłaszczyć. Układaj je na blacie lub desce podsypanej mąką. Takie okrągłe i jednocześnie płaskie bułeczki posmaruj z wierzchu olejem rzepakowym a następnie złóż na pół i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Najlepiej takie naczynie również wysmarować tłuszczem, aby bułeczki się nie przykleiły. Gotuj na parze bułeczki bao około 20 minut, a następnie wystudź. W tym czasie przygotuj nadzienie. 
Na oleju sezamowym podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pierś kurczaka i smaż kilka chwil. Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, pastę z trawy cytrynowej, syrop klonowy, chili i połowę orzeszków ziemnych. Duś składniki na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Po tym czasie delikatnie widelcem rognieć pierś kurczaka. Pozostałe orzeszki ziemne posiekaj lub utrzyj w moździerzu. Dymkę posiekaj drobno. Przygotowane nadzienie włóż do ugotowanych bułeczek BAO, posyp orzeszkami, dymką oraz czarnym sezamem i zjedz ze smakiem. 

Smacznego, Klaudia!




czwartek, 1 lipca 2021

Szybki makaron ze szparagami, pesto i cukinią


Jest w tym pewna niesprawiedliwość, że sezon na szparagi kończy się tak szybko. Mam wrażenie, że w ciągu ostatnich 3 lat nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Nim się zaczną, to już się kończą a mi pozostaje jedynie za nimi tęsknić. Uwielbiam te zielone łodyżki zakończone piękną główką niemal w każdej postaci. W omlecie, do grzanek, w pizzy, makaronie czy tak zwyczajnie z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. 

Na blogu jest wiele różnych przepisów z udziałem szparag, jeśli macie ochotę jeszcze na koniec ich sezonu poeksperymentować to tutaj jest LINK do przepisów ze szparagami. 

Dzisiaj danie z którego jestem szalenie dumna. I nie chodzi notabene o stopień trudności jego wykonania, a o wynaleziony z podziemi czas aby w ogóle to danie mogło zaistnieć, bowiem w ferworze zajęć, na to - kulinarne zajęcie - nieco brakło mi czasu. Toteż z dumą prezentuję efekt tzw. międzyczasu między krzątaniem się z punktu a do b. Jeśli tylko macie ochotę - korzystajcie. I na Boga, zamiast tej cholernej mozzarelli light, którą dodałam do przepisu bo chcę być fit, dajcie po ludzku starty parmezan! Dużo startego parmezanu, niech otuli Was smak umami :)

Składniki:
  • 60 g makaronu, dałam duże świdry 
  • 2 łyżki pesto bazyliowego 
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 10 szparag
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 200 g cukinii 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 
  • sól, pieprz, świeża bazylia 
  • 20 g mozzarelli tarted light (lub parmezanu) 
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i w tym samym czasie wstaw wodę na szparagi. Do gotującej się wody wrzuć szparagi pozbawione łykowatych końcówek i gotuj około 5 minut. Odcedź. Przygotuj sos do makaronu. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek przez około minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone drobno szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Smaż składniki jakieś 3- 4 minuty. Dodaj pesto oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj wszystko i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec wymieszaj składniki sosu z makaronem. Udekoruj bazylią i serem. 

Smacznego, Klaudia!