Strony

sobota, 30 października 2021

Twarogowe placuszki z budyniem

 

To już oficjalna informacja ... będzie książka! I to nie byle jaka. Kulinarna, dietetyczna z całą masą ciekawych informacji. Nasz "Kalendarz zdrowego żywienia". Rozpiera nas duma, nigdy bym nie pomyślała, że w wersji papierowej, z przepisami własnego autorstwa i własnego autorstwa zdjęciami wydam dzieło. Nie mogę się doczekać, wiem, że się rozpłaczę ze szczęścia kiedy ją zobaczę. 

Oczywiście cały mango-papajowy zespół brał czynny udział w przygotowaniach do książki i należą się szczególne podziękowania moim wspaniałym dziewczynom i grafikowi. To jest cudowna przygoda. 

________________________

Wczoraj podczas transmisji live na naszym facebookowym profilu pokazałam wykonanie tych placuszków, dzisiaj dzielę się przepisem, a przepis ma tydzień. I jest to moje ulubione danie z twarogu. Bardziej niż serniczek. Polecam! 

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki stewii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oleju do smażenia 
  • owoce do podania, syrop klonowy 
Twaróg rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z jajami, budyniem, stewią i proszkiem do pieczenia. Rozgrzej tłuszcz na patelni, rozsmaruj pędzelkiem na jej powierzchni i nałóż łyżką niewielkie ilości ciasta. Smaż placuszki po dwie minuty z każdej strony na złoty kolor. Przygotowane placuszki podaj z owocami i syropem klonowym. 

Smacznego, Klaudia!

Jedna porcja placuszków zawiera:
Energia: 297 kcal 
Tłuszcz: 6,2g
Białko: 32,2 g
Węglowodany: 27g 






piątek, 29 października 2021

Owsiane gofry dyniowe


Zgodnie z obietnicą dzielę się z Wami przepisem na dietetyczne gofry z dynią. Właściwie sama jestem zszokowana, że są aż tak pyszne a ich przygotowanie rzeczywiście dość proste. Jedynym utrudnieniem jest przygotowanie puree z dyni, którą należy ugotować wcześniej i wystudzić. Nie mniej jednak warto! Dla smaku, dla koloru i dla samego faktu, że gofry staną się zdrowsze, dietetyczne, mniej kaloryczne a nadal będą bardzo ciekawą alternatywą dla klasycznych. Polecam Wam serdecznie takie rozwiązania, to ciekawe doświadczenie testować nowe przepisy dla Was :)

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki owsianej 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jaja 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki stewii 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 banan 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego plus odrobina do przesmarowania gofrownicy 
Dynię obierz, pokrój w kostkę i gotuj 10- 15 minut do miękkości. Odlej wodę i wystudź. Po wystudzeniu zmiksuj na gładką masę. Potrzebna Ci szklanka puree. Banana rozgnieć na papkę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce wymieszaj banana, puree z dyni, żółtka, olej i mleko na jednolitą masę. Dodaj mąki, cynamon, proszek do pieczenia i stewię. Składniki wymieszaj za pomocą miksera na gładkie ciasto. Rozgrzej gofrownicę. Wysmaruj ją niewielką ilością tłuszczu. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i piez gofry około 2- 3 minuty do zarumieniania (lub nawet dłużej, w zależności od mocy gofrownicy). Upieczone gofry możesz podać z dżemem. 

Smacznego, Klaudia!

1 porcja zawiera:
Energia: 315 kcal 
Tłuszcz: 12,3g
Białko: 10 g 
Węglowodany: 39g