Strony

niedziela, 28 listopada 2021

Zupa krem z buraczków na Święta


Nigdy nie byłam fanką zupy krem z buraka, jednak od kiedy odkryłam ten przepis wszystko się zmieniło. Zupa nie jest tak słodka, jak to zazwyczaj w przypadku tego rodzaju bywa. Jest zwyczajnie przepyszna!

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g gotowanych buraków, obranych ze skórki 
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • litr bulionu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta lubczyku
Ziemniaki oraz marchew obieram i kroję w kostkę. Buraki kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam drobno. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaję pokrojone pozostałe warzywa i smażę składniki 5- 6 minut. Przekładam podsmażone warzywa do garnka, wlewam bulion i gotuję do miękkości warzyw około 20- 25 minut. Następnie miksuję składniki na krem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. 

Smacznego, Klaudia!



 

piątek, 26 listopada 2021

Pełnoziarniste paszteciki z kapustą i grzybami


W tym roku skupiłam się na dietetycznych przepisach na Świąteczne potrawy i chociaż uważam, że na blogu ich nie brakuje, to zawsze może być ich jeszcze więcej. Motywował mnie z pewnością fakt ebooków, które miałam przyjemność w tym roku przygotować. Dostępne są w naszym sklepie internetowym www.mango-papaja.pl w zakładce "Książka" i z okazji BLACK FRIDAY dzisiaj są w genialnej promocji na hasło: CZARNAPAPAJA bo za jedyne 19,90 zł! 

Składniki (na około 40 sztuk):

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej typ 550 
  • 250 g mąki pszennej typ 1850 
  • 270 ml mleka 
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 30 ml oleju rzepakowego 
Farsz i dodatki:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 1 marchew 
  • 300 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 500 ml bulionu 
  • 1 liść laurowy 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • szczypta soli i pieprzu
  • czarny sezam do posypania 
  • 3 łyżki mleka 
Podgrzej delikatnie mleko do temperatury pokojowej, rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Następnie dodaj mąki, sól i olej a następnie wyrabiaj w rękach lub za pomocą dedykowanego do tego urządzenia na gładkie i jednolite ciasto około 6-8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. 
W tym czasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Kapustę kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki, lubczyk, sól i pieprz. Smaż składniki kolejnych kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną oraz bulion i gotuj farsz około 20- 25 minut. Wystudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży kwadrat a na jego powierzchni ułóż równomiernie farsz. Zwiń w rulon ciasto po krawędzi najdłuższego boku. Posmaruj wierzch całego rulonu mlekiem i posyp sezamem. Ciasto należy pokroić na mniejsze kawałki z odstępem około 2- 3 cm. Przygotowane kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 13- 15 minut, do zarumienienia. 

Smacznego, Klaudia!



 

środa, 24 listopada 2021

Dietetyczny serniko - makowiec z budyniem




Nie jestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby nie to, że można w sposób łatwy, przyjemny i dietetyczny przyrządzić fajne fit ciacho, to nawet bym się nie zabierała za ten odłam domniemanej gastronomii, którą zwykłam częściej nazywać dziedziną farmaceutyczną (z tą apteczną precyzją co do receptury) niż sądzić, że jakkolwiek ten dział kulinarny może mieć coś wspólnego z przyjemnym spędzaniem czasem w kuchni. Cóż, każdy lubi co innego i za co innego kocha przygotowywanie potraw, jedni przepisy piszą, aby inni mogli z nich skorzystać z radością. Ja zdecydowanie bardziej cenię sobie freestyle w kuchni, niż odważanie każdego grama by coś wyszło. Dlatego bliżej mi do krewetek na maśle, niż do idealnej bezy. A kocham jedno i drugie. Nie mniej jednak każdy słodki przepis tutaj jest zwyczajnie gwarantem, że jeśli z niego skorzystacie i potraktujecie po macoszemu, tak jak mi to przyszło robić, na pewno się uda i nie wyjdzie z niego zakalec. Super, co? 

_____________________________________

W weekend spodziewałam się gości, ponadto widmo ebooka, który mam w planach przygotować skłonił mnie do wielokrotnego, niemal nieustannego, ponownego, tworzenia przepisów i ich testowania. I właśnie z tej potrzeby zrodził się ten pyszny przepis na dietetyczny serniko- makowiec z budyniem, który doprawdy, jak na dietetyczne ciasto, jest cudny. 

Chętnie polecę go każdemu, kto pragnie również w Święta zjeść coś słodkiego i nie zrujnować sobie życia przez zupełnie zbędne wyrzuty sumienia. 

Składniki (na formę 12 x 25 cm):

Około 10 porcji

  • 6 klasycznych herbatników 
  • 450 g gotowej masy makowej z dobrym składem (np. słodzonej miodem, z bakaliami)
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
Masa serowa:
  • 250 g chudego twarogu
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 2 jajka 
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia a następnie herbatnikami. Składniki masy makowej, czyli gotową masę makową, jajka, kaszę, skórkę z pomarańczy i ksylitol dokładnie wymieszaj. Wlej gotową masę makową na ułożone w blaszce herbatniki. Za pomocą dobrego blendera zmiksuj twaróg z serkiem homogenizowanym na gładką masę. Dodaj ksylitol, budyń, kaszę, jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki. Gotową masę serową wlej do formy. Tak przygotowane składniki umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz 75 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto. Jego wierzch możesz udekorować polewą z czekolady lub cukrem pudrem, chociaż według mnie jest to zbędne. 

Smacznego, Klaudia!





wtorek, 16 listopada 2021

Placuszki z serka wiejskiego i budyniu



Oficjalnie pragnę Was poinformować, że premiera naszej kulinarno - dietetycznej książki odbędzie się 6 grudnia i jest cudowna okazja do tego, aby sprawić komuś prezent na Święta. 
W sklepie www.mango-papaja.pl ruszyła przedsprzedaż i nieco taniej możecie nabyć nasze papierowe dziecko wcześniej! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • 2 jaja 
  • 1/2 szklanki mąki owsianej 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 łyżki stewii w płynie 
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • dodatkowo: owoce i syrop klonowy 
Serek wiejski wymieszaj z jajkami, mąką owsianą, budyniem, proszkiem do pieczenia, stewią w płynie na jednolitą i gładką masę. Rozgrzej patelnię, przesmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego i nakładaj niewielkie porcje placuszków. Smaż po minucie z każdej strony, do zarumienienia. Gotowe placuszki podaj z syropem klonowym i owocami. 

Smacznego, Klaudia! 

1 porcja zawiera:
Energia: 343 kcal 
B: 21,3 g 
T: 9,1 g 
W: 42,2 g



wtorek, 9 listopada 2021

Pieczona owsianka z jabłkiem i serkiem wiejskim


Dla równowagi tego miejsca, po przepisie z kategorii średnio dietetycznych, powinien pojawić się ten, który otwiera na zdrowy styl życia ludziom oczy. Bo zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta to nie tylko pomidor, ogórek i sałata ale w osiemdziesięciu procentach to, co korzystnie wpływa na stan zdrowia i w dwudziestu to, na co zwykło się mówić "comfort food", czyli żywność lub produkt w tradycyjnym wydaniu, którym przypisywana jest wartość sentymentalna lub nostalgiczna. I jest to cytat z wikipedia, a wrzucam go byśmy się wszyscy co do tej definicji wspólnie zgodzili. Toteż nigdy nie byłam specjalną fanką restrykcji, prócz roku 2014, czyli całe wieki temu, kiedy przez kilka ładnych miesięcy próbowałam w nią popaść, a potem zdanie mi się zmieniło. I zmieniało się z każdym rokiem studiów i z każdym nowym pacjentem. A dzisiaj, jestem człowiekiem, który w kontekście jedzenia wie o wiele więcej niż przeciętna osoba i zna więcej odpowiedzi na przeciętne pytania, a na nieprzeciętne odpowiedzi ma wiele pytań. 
Z wiekiem nauczyłam się mówić "to zależy" i zbyt często mówić "może, ale muszę to sprawdzić". Z wiekiem nauczyłam się, że uśmiech załatwi więcej spraw niż zbytnia powaga i, że.. nie odległość mierzy czas, a czas nie mierzy odległości, chociaż czasem może, zwłaszcza w kontekście oddalania i przybliżania. I z wiekiem wiem też jedno, co popieram zbyt dużym doświadczeniem, że lepiej pisze się przepisy nocą, niż za dnia. 

W zasadzie też nie pomyślałabym żeby użyć serka wiejskiego do owsianki zamiast mleka, ale fajnie się sprawdza, nic a nic go nie czuć, a fajnie bilansuje danie o białko i dobrze klei pieczone owsianki. Warto wypróbować, bo to zupełnie coś innego, niż klasyka. Chociaż nie powiem, klasyka dla mnie zawsze jest w cenie, na jednym z pierwszych miejsc na podium.

Składniki (na 3- 4 porcje):
  • 100 g płatków owsianych 
  • garść żurawiny suszonej lub rodzynek 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • owoce do podania 
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w jednej misce płatki owsiane, żurawinę suszoną, jajko, serek wiejski, tarte jabłko, budyń, cynamon i syrop klonowy. Przełóż przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz owsiankę 25 minut - 30 minut, następnie wystudź delikatnie, pokrój i podaj z ulubionymi owocami. 

Smacznego, Klaudia! 






piątek, 5 listopada 2021

Pizza bianca na beszamelu z boczkiem, ziemniakami i lubczykiem


Dieta dietą, a życiem życiem. Czasami człowiek dla równowagi psychicznej ma ochotę ugotować coś zwyczajnie mało dietetycznego. Gdyby pizza była wymysłem naszych rodaków, to właśnie w ten sposób mogłaby wyglądać ta wariacja. Lubię takie połączenia, bo one bezwzględnie muszą po prostu smakować dobrze. Dlatego, jeśli w weekend szykuje Wam się jakaś imprezka i nie do końca macie pomysł na szybką, prostą i smaczną przekąskę, to ta oczywista i jednocześnie szalona wariacja, jest dobrym kierunkiem. 

Składniki (na jedną dużą blachę)

Ciasto na spód:
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 220 g ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 30 g oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli 
Beszamel:
  • 2 szklanki mleka 
  • 40 g masła 
  • 40 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Dodatki:
  • 50 - 70 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 
  • 1 mały ziemniak 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 250 g sera mozzarella 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Z podanych składników należy wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Minimum 5 minut zagniataj składniki, kluczem dobrego ciasta drożdżowego jest jego odpowiednia konsystencja i.. gluten. Im dłużej wyrabiasz ciasto tym jego konsystencja będzie odpowiedniejsza, jednak nie dłużej niż 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na 30- 40 minut. Tyle wystarczy. W tym czasie przygotuj i wystudź beszamel. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż ją kilka chwil do zarumienienia. Dodaj część mleka i cały czas mieszając podgrzewaj sos. Dodaj pozostałe mleko i ponownie cały czas mieszając podgrzewaj sos do jego zgęstnienia. Na koniec dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj dodatki. Pokrój bardzo drobno boczek, ser mozzarella posiekaj lub zetrzyj na drobno. Ziemniaka obierz a następnie za pomocą obieraczki lub mandoliny pokrój na bardzo cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe pokrój wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wielkość blachy. Blaszkę do pieczenie wyłóż papierem i delikatnie przełóż przygotowane ciasto. Rozsmaruj na jego wierzchu beszamel i układaj składniki: pokrojone ziemniaki, boczek, pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella. Wierzch posyp lubczykiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pizzę około 20 - 25 minut, najlepiej do zarumieniania ciasta. Zjedz na ciepło, polecam z sosem barbecue (dlatego, że go uwielbiam i mi pasuje jego dymny smak do akurat tego rodzaju pizzy). 

Smacznego, Klaudia! :)





 

wtorek, 2 listopada 2021

Makaron z kurczakiem, pesto dyniowym i koperkiem


Sezon na dynię w pełni, zatem warto skorzystać z tego natura nam daje. Stuprocentowo jestem zwolenniczką korzystania z produktów sezonowo, w moim odczuciu przyroda sama nam podpowiada na co aktualnie jest czas. Dynia to jesienne warzywo, sycące, o ciekawej konsystencji, niskokaloryczne a jednocześnie nie tak lekkie, jak na przykład ogórek. O delikatnie słodkim smaku i zdecydowanie jesiennym kolorze. Ze względu na swoją strukturę i smak nadaje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Możesz z niej przygotować słodkie gofry, ale i wytrawny gulasz. Świetnie sprawdzi się starta do ciasta dyniowego, jak i w połączeniu z mleczkiem kokosowym do wytrawnej zupy krem. Z dynią możesz kombinować, ale kto z Was wpadł na pomysł zrobienia z niej pesto? To niezwykle prosta i smaczna sprawa! Wystarczy parmezan, puree z dyni, sól, orzeszki pinii albo pistacje i w zasadzie to tyle, by mieć bazę do wielu różnych i ciekawych potraw. Na warsztat dzisiaj bierzemy to pierwsze przychodzące na myśl połączenie, czyli makaron, kurczak i dyniowe pesto. Ale kombinować możesz bardziej! Grzanki z pesto dyniowym, szynką parmeńską, figą i sosem balsamicznym? Pizza z pesto dyniowym? Ja mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie, ale nie chcę zdradzać wszystkiego. Pobawcie się tym produktem, według mnie można znaleźć dla niego wiele zastosowań, dlatego zrób cały słoiczek pesto i dodawaj do różnych potraw. Enjoy! 

Składniki na dyniowe pesto: 1/2 szklanki puree z dyni (250- 300 g dyni hokkaido pokrój w kostkę, gotuj do miękkości, odcedź z nadmiaru wody i zmiksuj na gładkie puree), 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki orzeszków pinii lub pistacji, szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Składniki zmiksuj dokładnie za pomocą malaksera na gładkie pesto. 

Zapomniałam dodać najważniejszego!Kluczem tego przepisu, już pomijając samo cudne pesto z dyni, jest przede wszystkim pęczek świeżego kopru, nie mniej, nie więcej. Otóż dopiero tworząc ten przepis zdałam sobie sprawę, że koper jest idealnym kompanem dla dyni, niesamowicie podbija jej smak, dzięki temu danie, chociaż proste, jest o smaku głębokim, wielowymiarowym. I "aha" numer dwa- to jest idealny przepis w którym można zastosować makaron pełnoziarnisty, gdyż jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podbije "efekt" końcowy całego dania. Wypróbujcie! Enjoy number two! :) 

Składniki (na 2 porcje):
  • 130 g makaronu pełnoziarnistego penne 
  • 250 g piersi kurczaka 
  • 3- 4 łyżki dyniowego pesto 
  • 2 szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki śmietany 30% 
  • pęczek kopru świeżego (obowiązkowo!)
  • 1 łyżka masła do smażenia 
  • 1 łyżka kaparów 
  • sól, pieprz 
  • odrobina pomidorków koktajlowych 
  • do dekoracji posiekane pistacje 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, szalotkę i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na złoty kolor. Dodaj kapary, pesto i śmietanę. Duś sos kilka minut, po czym wlej kilka łyżek ciepłej wody. Dopraw sos solą, pieprzem, można też dodać gałkę muszkatołową, jeśli ktoś lubi. Ugotowany makaron dodaj do sosu wraz z posiekanym koperkiem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podaj najlepiej z tartym parmezanem i posiekanymi pistacjami (ja oczywiście zapomniałam odłożyć odrobinę parmezanu do dekoracji i cały zużyłam do pesto, ale to klasyczne u mnie:)). Zjedz na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!

Aha! Tysiąc setny przepis na blogu :)